Με επιτυχία η συμμετοχή της “Ρωμηοσύνης” σε φεστιβάλ στη Μόσχα

α2 Νέα Αμμοχώστου, Πολιτισμός, Ρωμηοσύνη

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος “ΡΩΜΗΟΣΥΝΗ” συμμετείχε στο Διεθνές Φεστιβάλ του Πατριαρχείου Ρωσίας “Άσματα του Χριστιανικού κόσμου” που έλαβε χώρα ανήμερα της Πρωτοχρονιάς, με το ρωσικό εορτολόγιο, στην Αίθουσα Εκκλησιαστικών Συμβουλίων του Καθεδρικού Ναού του Σωτήρος στη Μόσχα, στο οποίο συμμετείχε η χορωδία των Μπολσόι και η Πατριαρχική Χορωδία καθώς και οι νικητές από Ρωσία. Το φεστιβάλ, άνοιξε η παιδική ορχήστρα και η χορωδία της ΡΩΜΗΟΣΥΝΗΣ.

Στη Μόσχα, η ομάδα της “ΡΩΜΗΟΣΥΝΗΣ” συναντήθηκε με τις εκκλησιαστικές και καλλιτεχνικές αρχές του τόπου στα επίσημα γραφεία του πατριαρχικού ναού, όπου και προσφέρθηκαν αναμνηστικά δώρα από τον Πολιτιστικό Εκπρόσωπο και συνεργάτη του Δήμου Παραλιμνίου κ. Άγγελο Σμάγα, εκ μέρος του Δημάρχου Παραλιμνίου κ. Θεόδωρου Πυρίλλη.

α1 Νέα Αμμοχώστου, Πολιτισμός, Ρωμηοσύνη

Σε συζήτηση που είχε μαζί τους ο κ. Σμάγας, ανέφερε για τον Δήμο Παραλιμνίου ότι συνιστά την ακριτική περιοχή της Ευρώπης και την αιχμή του δόρατος της Ορθοδοξίας, άρα ότι αποτελεί έναν κατάλληλο χώρο για Ευρωπαίους ορθόδοξους πολίτες και είναι ένα πολιτισμένο περιβάλλον, όπου προάγεται ο σεβασμός στις αξίες και τις παραδόσεις. Επιπλέον, στη συζήτησή τους αναφέρθηκε εκτενώς στην μακραίωνη χριστιανική παράδοση του Παραλιμνίου, στον συμβολισμό των δώρων που τους δόθηκαν, ειδικά της ελιάς ως είδους που συνδέει την αρχαία ελληνική παράδοση με τον χριστιανισμό, στο ιδιαίτερο φυσικό κάλλος της περιοχής μας με τις ιδανικές κλιματικές συνθήκες που την καθιστούν ολόχρονο προορισμό, καθώς και στην φιλόξενη διάθεση των κατοίκων. Επιπρόσθετα, ο κ. Σμάγας, τόνισε εκ μέρος του Δημάρχου ότι ο Δήμος προσκαλεί και αναμένει τη συμμετοχή των συνόλων τους στις πολιτιστικές δραστηριότητες του Δήμου μας.

α 2 Νέα Αμμοχώστου, Πολιτισμός, Ρωμηοσύνη

Εκ μέρους του Πατριάρχη επισημάνθηκε η μουσική ποιότητα του Συλλόγου από το Παραλίμνι της Κύπρου που διακρίθηκε ανάμεσα σε εκατοντάδες σύνολα απ’ όλο τον κόσμο που διαγωνιστήκαν. Το χειροκρότημα των χιλιάδων ακροατών ήταν συνεχές και ακατάπαυστο και τα σχόλια διθυραμβικά. Ήδη τα ρωσικά τηλεοπτικά κανάλια προέβαλαν την συμμετοχή του Πολιτιστικού Συλλόγου “ΡΩΜΗΟΣΥΝΗ” καθώς και συνεντεύξεις που πήραν από τα παιδιά και τους ενήλικες συνοδούς τους. Τα δε σχόλια εκ μέρους του έμπειρου ρωσικού ακροατηρίου στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης περιγράφουν την ιδιαίτερη συγκίνηση τη μοναδική αίσθηση που πρόσφερε η βυζαντινότροπη παρουσία του παιδικού χορωδιακού συνόλου και της παιδικής ορχήστρας της ΡΩΜΗΟΣΥΝΗΣ με τις «εκθαμβωτικές φωνές, τον θαυμαστό ήχο των μουσικών οργάνων, τη σοβαρότητα και την κατανόηση του νοήματος της αποστολής τους στη σκηνή». Επιπρόσθετα, προσφέρθηκαν τα διπλώματα της νικητήριας διάκρισης υπογεγραμμένα από τον Πατριάρχη όπως και αναμνηστικά δώρα.

Καταληκτικά, ήταν ένα υπέρλαμπρο γεγονός στην πιο σοβαρή κι επίσημη πρωτοχρονιάτικη τελετή του ρωσικού Πατριαρχείου στη Μόσχα, στην οποία ο Πολιτιστικός Σύλλογος “ΡΩΜΗΟΣΥΝΗ” ανταποκρίθηκε επιτυχώς και ο Δήμος Παραλιμνίου προβλήθηκε εκτενώς, επιδεικνύοντας ένα πολύ υψηλό επίπεδο πολιτισμού, ευγένειας και ήθους με σεβασμό στις παραδόσεις και τη θρησκεία που ενώνει τα δύο άκρα της Ευρώπης και του χριστιανισμού.

Famagusta.News