«Εργοτάξια» Πρωταράς και Αγία Νάπα για νέα ξενοδοχεία

EE9C4F6F 396A 4798 A709 68620EFF097D Νέα Αμμοχώστου, Ξενοδοχεία, Πρωταράς

Με στόχο να ξεπεράσουμε τα 4 εκατ. τουριστικές αφίξεις φέτος, η ξενοδοχειακή βιομηχανία του νησιού μας προβαίνει σε μεγάλης κλίμακας ανακαινίσεις.

Με εργοτάξιο μπορούν να χαρακτηριστούν οι παραλιακές περιοχές του νησιού μας καθώς ο Κυπριακός Οργανισμός Τουρισμού (ΚΟΤ) δέχτηκε βροχή αιτήσεων από τις ξενοδοχειακές μονάδες που ζητούν την έγκριση του Οργανισμού για να επεκτείνουν τα καταλύματά τους για να υποδεχτούν όσο το δυνατό περισσότερους τουρίστες.

Οι περισσότερες αιτήσεις έχουν κατατεθεί από επιχειρηματίες για την ελεύθερη επαρχία Αμμόχωστου και την Πάφο.

E0A8B532 358B 4010 9666 C5E27E3E8F38 Νέα Αμμοχώστου, Ξενοδοχεία, Πρωταράς

Ενώπιον του ΚΟΤ, βρίσκονται 60 αιτήσεις για επεκτάσεις ή ανακαινίσεις ξενοδοχείων. Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε η εφημερίδα «Φιλελεύθερος», τα μισά εξ αυτών βρίσκονται στην ελεύθερη επαρχία Αμμοχώστου (Πρωταράς και Αγία Νάπα).

Παράλληλα, πραγματοποιούνται 12 ανακαινίσεις στην Πάφο και 10 στη Λεμεσό, ενώ ο αντίστοιχος αριθμός στη Λάρνακα είναι 8.

Μάλιστα, ο ΚΟΤ υπολογίζει ότι υπό ανέγερση βρίσκονται περίπου 12 χιλ. – 15 χιλ. κλίνες.

Σύμφωνα με στοιχεία από τον ΚΟΤ, ο αριθμός των κλινών της Κύπρου κατά το πρώτο εξάμηνο του 2017 ανερχόταν στις 84 χιλ. και αντιστοιχούσε σε 793 τουριστικές μονάδες. Επομένως αν προστεθούν οι νέες κλίνες, η δυναμικότητα της ξενοδοχειακής βιομηχανίας θα ξεπεράσει τις 100 χιλιάδες κλίνες. Ήδη τον Ιανουάριο καταγράφηκε αύξηση 21,2% των τουριστικών αφίξεων.

Με βάση τα αποτελέσματα της Έρευνας Ταξιδιωτών, οι αφίξεις τουριστών ανήλθαν στις 75.867 σε σχέση με 62.611 τον Ιανουάριο πέρυσι. Μάλιστα αποτέλεσαν τον καλύτερο Ιανουάριο όλων των εποχών. Οι τουριστικές αφίξεις το 2017 ανήλθαν στις 3,6 εκατ., με τους εμπλεκόμενους φορείς να εκτιμούν ότι φέτος, αν όλα κυλήσουν ομαλά, αυτές θα ξεπεράσουν το φράγμα των 4 εκατ. Προς αυτό βοηθά και η αύξηση των κλινών αφού πέρυσι τους μήνες αιχμής υπήρξε πληρότητα 100%.

91F64B9F A41F 46E3 9E2B 19E18780D20F Νέα Αμμοχώστου, Ξενοδοχεία, Πρωταράς

Ωστόσο, το πρόβλημα της εποχικότητας εξακολουθεί να παραμένει στο τραπέζι. Είναι γνωστό ότι κατά τους μήνες Απρίλιο – Οκτώβριο τα ξενοδοχεία είναι υπερπλήρη. Επομένως, οι νέες κλίνες θα τονώσουν τα ξενοδοχεία το καλοκαίρι. Το ζήτημα που πρέπει να επιλύσουν οι εμπλεκόμενοι φορείς είναι το τι γίνεται με τους υπόλοιπους μήνες.

Αξίζει να σημειωθεί επίσης ότι δεκανίκια στους επιχειρηματίες δίνουν τα νέα σχέδια χορηγιών του ΚΟΤ ύψους €16 εκατ. Ο Οργανισμός ανακοίνωσε την πρώτη πρόσκληση για υποβολή αιτήσεων στο πλαίσιο του σχεδίου χορηγιών επενδύσεων εμπλουτισμού και εκσυγχρονισμού του τουριστικού προϊόντος για την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου. Σε αυτήν την πρόσκληση αναφέρεται ότι ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί σε συνεδριακό, αθλητικό και τουρισμό ειδικών ενδιαφερόντων. Επιπλέον, σε κάποιες περιπτώσεις, οργανωτές ταξιδιών που συνεργάζονται με συγκεκριμένα ξενοδοχεία έδωσαν χρήματα προκειμένου οι ξενοδοχειακές μονάδες να επεκταθούν και να προσθέσουν κλίνες.

Πηγή: Φιλελεύθερος / Δήμητρα Λάντου