Γεν. Νοσοκομείο Αμμοχώστου: Βίντεο και εικόνες από την άσκηση εκκένωσης σε περίπτωση πανδημίας

Για ποιο λόγο έχει επιλεγεί το Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου ως Νοσοκομείο Αναφοράς σύμφωνα με τη Διευθύντρια του Υπουργείου Υγείας

IMG 6802 scaled Coronavirus, exclusive, Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου

Άσκηση ετοιμότητας πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου και συγκεκριμένα στην Γυναικολογική και Παιδιατρική πτέρυγα, για την ενδεχόμενη, σε περίπτωση επιδημίας, εκκένωσή τους και μεταφορά περιστατικών τα οποία έχουν προσβληθεί από Covid-19.

Σε δηλώσεις της η Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου Υγείας Χριστίνα Γιαννάκη ανέφερε ότι “σήμερα βρισκόμαστε στο Νοσοκομείο αναφοράς, στο Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου το οποίο έχει επιλεγεί ως νοσοκομείο αναφοράς σε περίπτωση επιδημίας ή πανδημίας και επειδή υπάρχει αύξηση των κρουσμάτων σε παγκόσμιο επίπεδο επιβάλλεται αυτή η αδήριτη ανάγκη αυτής της πλήρους ετοιμότητας, την οποία έχει το Υπουργείο Υγείας.

Δείτε βίντεο από την άσκηση όπως το κατέγραψε η κάμερα του Famagusta.News:

Στη σημερινή άσκηση συμμετείχαν έξι ασθενοφόρα, 15 άτομα από τα πληρώματα των ασθενοφόρων, οι γιατροί, η επιστημονική διευθύντρια, η Διευθυντής του Γενικού Νοσοκομείου Λάρνακας και ο εκπρόσωπος του ΟΚΥΠΥ Πάμπος Χαριλάου. Όλα έγιναν όπως τα είχαμε σχεδιάσει με πλήρη ετοιμότητα, όπως είχαμε αποφασίσει.

IMG 6758 Coronavirus, exclusive, Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου

Αυτό το επιχειρησιακό σχέδιο έχει εκπονηθεί από την περασμένη εβδομάδα, μετά από διάφορες συσκέψεις που έγιναν στο Υπουργείο Υγείας, έχει στηθεί μια μεγάλη επιτελική ομάδα η οποία θα βοηθά σε αυτό όλο το σχέδιο που έχουμε αποφασίσει για την περίπτωση εκκένωσης του Νοσοκομείου Αμμοχώστου.

Όλα ήταν σε μια πλήρη κατάρτιση όπως είχαν αποφασιστεί, είχαμε πλήρη ετοιμότητα, έχουμε μεγάλη ψυχραιμία και αποφασιστικότητα να αντιμετωπίσουμε το οποιοδήποτε θέμα προκύψει.”

Σε ερώτηση σε ποια περίπτωση αναμένουμε να δούμε ασθενείς με κρούσματα του κορωνοϊού να μεταφέρονται στο Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου, η κα. Γιαννάκη απάντησε πως “εάν και εφόσον θα έχουμε κρούσματα τα οποία θα παρουσιάσουν συμπτώματα, τότε θα κάνουμε τη μεταφορά εδώ. Ήδη έχουμε εκκενώσει το Γυναικολογικό και το Παιδιατρικό Τμήμα, έχουμε 28 κλίνες αυτή τη στιγμή στη διάθεση μας, έχουμε και τα εξωτερικά ιατρεία για να εξετάζουμε τους ασθενείς και δεν υπάρχει θέμα αποσυντονισμού”.

IMG 4223 2 Coronavirus, exclusive, Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου

Σε ερώτηση πόσα άτομα με κρούσμα κορωνοϊού, μπορούν να νοσηλευτούν στο Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου, η κα. Γιαννάκη απάντησε ότι “αυτή τη στιγμή έχουμε εκκενώσει το Γυναικολογικό και το Παιδιατρικό Τμήμα, στο σύνολο 28 κλίνες. Αλλά σε περίπτωση επιδημίας ή πανδημίας έχουμε 120 κλίνες και το Νοσοκομείο Αμμοχώστου είναι το νοσοκομείο αναφοράς στο οποίο εμείς θα φέρουμε τα οποιαδήποτε κρούσματα θα συμβούν. Είμαστε σε πλήρη ετοιμότητα, έχουμε ξεκινήσει τις συνεργασίες μας με τον ιδιωτικό τομέα και από σήμερα περιστατικά θα στέλλουμε προς τον ιδιωτικό τομέα εκεί και όπου μας χρειάζεται. Το Τμήμα Επιδοτούμενων Ασθενών είναι στο πλευρό του Υπουργείου Υγείας γιατί είναι τμήμα του Υπουργείου Υγείας και βοηθούμε παντοιοτρόπως ούτως ώστε να μπορούμε να βοηθήσουμε όλους τους ασθενείς μας.

Δεν θα ήθελα κανένα πανικό, τουναντίον τα ΜΜΕ θα πρέπει να βοηθήσουν το έργο του Υπουργείου Υγείας, το οποίο τελείται με πλήρη συντονισμό. Έχουμε ένα συντονισμό αναμεταξύ μας, έχουμε μία πολύ καλή επιτελική ομάδα και δεν υπάρχει θέμα πανικού.”

IMG 0113 Coronavirus, exclusive, Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου

Σε ερώτηση για ποιο λόγο επιλέγηκε το Νοσοκομείο Αμμοχώστου ως Νοσοκομείο αναφοράς, η Χριστίνα Γιαννάκη απάντησε πως “το Νοσοκομείο Αμμοχώστου το επιλέξαμε ως νοσοκομείο αναφοράς γιατί παίρνει περιστατικά τα οποία μπορούν πολύ εύκολα να πάνε προς τον ιδιωτικό τομέα, είτε γυναικολογικά, είτε παιδιατρικά είτε ορθοπεδικά. Δεν είναι νοσοκομείο που παίρνει τα βαριά μας περιστατικά όπως της Λευκωσίας ή της Λεμεσού.

Γι’ αυτό το επιλέξαμε ως Νοσοκομείο αναφοράς, είναι πολύ καλά οργανωμένο, είναι πολύ καλά στελεχωμένο, θα δώσουμε και τον ανάλογο εξοπλισμό που θα χρειαστεί, τα ανάλογα αναλώσιμα . Είμαστε σε πλήρη επικοινωνία με την εξαίρετη Επιστημονική Διευθύντρια την κυρία Αμαλία Χαζηγιάννη και όλο το επιτελείο που είναι πάνω στο Υπουργείο δίνουμε τις κατευθύνσεις για τα πράγματα να μας πάνε από το καλό στο καλύτερο.”

IMG 0892 Coronavirus, exclusive, Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου

Σε ερώτηση κατά πόσον θα στελεχώσουν το Νοσοκομείο Αμμοχώστου και άλλοι γιατροί και εάν το προσωπικό έχει ειδικευτεί για να αντιμετωπίσει κρούσματα κορωνοϊού, η κα. Γιαννάκη είπε ότι “το νοσηλευτικό μας προσωπικό είναι πανέτοιμο για να αντιμετωπίσει το οποιοδήποτε περιστατικό”.

Σε ερώτηση αναφορικά με την άφιξη τουριστών, απάντησε πως “εμείς πρέπει να είμαστε ενωμένοι όλοι μαζί και στοχοπροσήλωση στο μεγάλο μας στόχο”.

Famagusta.News / ΚΥΠΕ