Γίνεται αστικό κέντρο το Παραλίμνι

Εξομοίωση ολόκληρου του παραλιακού μετώπου Παραλιμνίου από τον Κόννο ώς τον Κάππαρη με τον συντελεστή δόμησης που ισχύει στον πυρήνα του Πρωταρά (περιοχή Φιγκ Τρι), εφαρμογή τριζωνικού οριζόντιου μοντέλου τουριστικής και οικοδομικής ανάπτυξης στην τουριστική περιοχή, δημιουργία τριών νέων οικιστικών περιοχών, δημιουργία νέας μεγάλης βιομηχανικής περιοχής στην περιοχή του Κάμπου είναι κάποια από τα νέα στοιχεία που εισάγει στην ανάπτυξη της ελεύθερης Αμμοχώστου το Τοπικό Σχέδιο Παραλιμνίου.

Μιλώντας στην εφημερίδα “Φιλελεύθερος”, ο δήμαρχος Θεόδωρος Πυρίλλης αποκάλυψε ακόμα ότι στο Τοπικό Σχέδιο, που κατατέθηκε ήδη στο Πολεοδομικό Συμβούλιο για έγκριση, περιλαμβάνονται τρεις περιμετρικοί δακτύλιοι ανάπτυξης στην οικιστική περιοχή της πόλης του Παραλιμνίου. Δηλαδή, στον ιστορικό πυρήνα, που θα πεζοδρομοποιηθεί, θα δοθεί έμφαση σε αναπτύξεις ψυχαγωγικού χαρακτήρα, στον δεύτερο δακτύλιο θα περιλαμβάνεται εξισορροπημένη οικονομική ανάπτυξη παράλληλα με οικιστική παρουσία και στον τρίτο δακτύλιο θα δίνεται έμφαση στην οικιστική ανάπτυξη, αλλά με κάποιες ελαφρές μορφές οικονομικής δραστηριότητας (όπως π.χ. μικρά μανάβικα), τα οποία θα έχουν καθαρά εξυπηρετική σημασία για τους κατοίκους, χωρίς να επιβαρύνουν με κάποιον τρόπο την ποιότητα ζωής τους.

Όσον αφορά στη νέα μορφή τουριστικής ανάπτυξης που θα ακολουθηθεί στο παραλιακό μέτωπο Παραλιμνίου τις επόμενες δεκαετίες, ο κ. Πυρίλλης εξήγησε ότι φιλοδοξία είναι να ανατραπεί η σημερινή αντίληψη ότι η τουριστική καθ’ αυτό παραλία είναι η καρδιά του Πρωταρά, δηλαδή η περιοχή του Φιγκ Τρι. Και να καθιερωθεί ότι καμιά παραλία της ευρύτερης περιοχής Παραλιμνίου δεν υστερεί σε συντελεστή δόμησης ή κίνητρα ανάπτυξης από κάποια άλλη. Επομένως, εξήγησε ο δήμαρχος, «εγκαταλείπεται η κάθετη μορφή ανάπτυξης, δηλαδή στην παραλία Α κάνουμε έτσι και στην παραλία Β αλλιώς, και στο εξής ότι κάνουμε στη μια παραλία ισχύει για όλες σε οριζόντια πολιτική». Επιπρόσθετα, στον πρώτο δακτύλιο αυτής της οριζόντιας τριζωνικής ανάπτυξης, κίνητρα και έμφαση θα δίδονται στον τομέα παροχής υπηρεσιών και εξυπηρέτησης του τουρισμού και όχι στην οικιστική τουριστική ανάπτυξη τύπου παραθερισμού. Αυτά τα κίνητρα θα παρέχονται στον τρίτο δακτύλιο, ενώ στον δεύτερο η έμφαση θα αφορά την εξυπηρέτηση της διαμονής των τουριστών.

Πριν περάσει στη λεπτομερή ανάλυση κάποιων βασικών περιμέτρων του τοπικού Σχεδίου Παραλιμνίου, που θα αναλυθεί και παρουσιαστεί στους δημότες σε παγκοινοτική συγκέντρωση την ερχόμενη Τετάρτη, ο κ. Πυρίλλης τόνισε και τα ακόλουθα: «Οι προεργασίες για την εκπόνηση του Τοπικού Σχεδίου Παραλιμνίου άρχισαν προ δεκαετίας και είχαν ως βασική φιλοσοφία την αγαστή συνύπαρξη ανάπτυξης και δράσεων με το ευρύτερο Τοπικό Σχέδιο της υπόλοιπης ελεύθερης Αμμοχώστου και κυρίως των γειτνιαζουσών σημαντικών σε ανάπτυξη Δήμων Αγίας Νάπας και Σωτήρας. Το Σχέδιο έλαβε σοβαρά υπόψη τις θέσεις και απόψεις της τοπικής κοινωνίας με πυξίδα την επίτευξη της μέγιστης κοινωνικής συναίνεσης γύρω από αυτό».

Τους τελευταίους δυο μήνες, ανέφερε επίσης ο κ. Πυρίλλης, ο ίδιος και το σύνολο των δημοτικών συμβούλων Παραλιμνίου αφιερώθηκαν εξ ολοκλήρου στην ετοιμασία της τελικής μορφής του Τοπικού Σχεδίου, με στόχο την προσεκτική αφούγκραση και των τελευταίων απόψεων της κοινωνικής βάσης του Παραλιμνίου, ώστε να συμπεριληφθούν στην τελική εικόνα και μορφή του Σχεδίου, όπως αυτό υποβλήθηκε για έγκριση στο Πολεοδομικό Συμβούλιο.

Μέσα από το Τοπικό Σχέδιο φιλοδοξείται η διασπορά της τουριστικής ανάπτυξης σε τρεις παράλληλους με την ακτογραμμή περιμετρικούς κύκλους. Ο Κάππαρης, π.χ., και η περιοχή Φιγκ Τρι θα έχουν την ίδια νομοθετική δυνατότητα ανάπτυξης. Η ανάπτυξη της κάθε παραλιακής περιοχής του παραλιακού μετώπου Παραλιμνίου θα αποσυμφορήσει και το κέντρο, αλλά θα δώσει και την ευκαιρία για ευρύτερη ανάπτυξη προς όφελος της επαρχίας σε οικονομία και θέσεις εργασίας στο μέλλον. Όσον αφορά στον πρώτο δακτύλιο τουριστικής ανάπτυξης, δηλαδή επί της παραλίας, το δικαίωμα για οικιστική ανάπτυξη θα παρέχεται μόνο για κατοικίες πάνω από 150 τετραγωνικά μέτρα. Ώστε ακριβώς να αποθαρρύνεται η δραστηριότητα σε παραθεριστικές κατοικίες. Αν κάποιος θέλει να κτίσει, θα πρέπει επομένως να κτίσει πολυτελή οικία, γεγονός που θα προσδίδει και μια ποιοτική νότα στον τουρισμό της περιοχής. Αυτή η πολιτική θα ισχύει μέχρι τα 200-300 μέτρα από την ακτογραμμή. Η δεύτερη ζώνη για υποδομή διαμονής των τουριστών θα εκτείνεται από τα 300 ώς τα 800 μέτρα και μετά, από τα 800 μέτρα και ενδότερα, θα δίνεται ενθάρρυνση κυρίως στην οικιστική ανάπτυξη τύπου παραθεριστικών κατοικιών.

Για ξενοδοχεία τεσσάρων αστέρων, το Τοπικό Σχέδιο θα προνοεί συντελεστή δόμησης 50%. Για ξενοδοχεία πέντε αστέρων ο συντελεστής θα είναι 60% και αν το ξενοδοχείο θα είναι τριών αστέρων, ο συντελεστής θα είναι 40%. Με στόχο, επισήμανε ο δήμαρχος Παραλιμνίου, να ενθαρρυνθεί η σταδιακή αναβάθμιση των υπηρεσιών του τουριστικού προϊόντος της περιοχής Παραλιμνίου.

Οικιστική πολιτική με ευκαιρίες ανάπτυξης

Στην περιοχή νότια του παρεκκλησίου του Αγίου Παντελεήμονα θα δημιουργηθεί μια μεγάλη βιομηχανική περιοχή, που μέσα από το Τοπικό Σχέδιο Παραλιμνίου, θα δώσει την ευκαιρία και για παρεμφερείς άλλες μορφές ανάπτυξης στην ευρύτερη αυτή περιοχή Παραλιμνίου, που σήμερα είναι υποβαθμισμένη. Η περιοχή αυτή είναι γνωστή ως Κάμπος.

Υπεραγορές, πολυκαταστήματα, γραφεία κ.λπ. θα μπορούν να αναπτυχθούν εκτός κέντρου Παραλιμνίου πλέον, ενώ όσον αφορά το ιστορικό κέντρο, θα ενθαρρυνθεί η ανάπτυξη προσφοράς υπηρεσιών. Ακόμη, θα αλλάξει ριζικά η λεωφόρος 1ης Απριλίου από την οποία εισέρχονται οχήματα προς το Παραλίμνι από την Αγία Νάπα, αλλά και τη Δερύνεια. Κατά μήκος της 1ης Απριλίου, μέσα από το Τοπικό Σχέδιο θα παρέχονται κίνητρα για την ανάπτυξη ψηλών κτηρίων. Στην περιοχή πίσω από τη Λίμνη, θα επιτρέπεται μικτή ανάπτυξη. Στην περιοχή κοντά στο δημοτικό στάδιο, στην περιοχή δυτικά της λεωφόρου 1ης Απριλίου και βόρεια της περιοχής του Γυμνασίου Παραλιμνίου, θα δημιουργηθούν μέσα από το Τοπικό Σχέδιο Ζώνες κατοικίας και γραφείων. Η πρόνοια αυτή λήφθηκε με βάση την πεποίθηση ότι ως αστικό κέντρο, τα επόμενα χρόνια το Παραλίμνι θα γνωρίσει σταδιακά σημαντική πληθυσμιακή ανάπτυξη, κάτι που ούτως ή άλλως άρχισε να διαφαίνεται τα τελευταία χρόνια. Φαινόμενο που, εξάλλου, παρατηρείται και στα υπόλοιπα αστικά κέντρα της Κύπρου.

Η καρδιά της ελεύθερης Αμμοχώστου

Το Τοπικό Σχέδιο Παραλιμνίου θα έπρεπε να είχε υπάρξει προ ετών, νοουμένου ότι το Παραλίμνι είναι το αστικό κέντρο της ελεύθερης Αμμοχώστου», τόνισε ο κ. Πυρίλλης. «Και επομένως», πρόσθεσε, «με αφορμή και την δρομολόγηση του Τοπικού Σχεδίου, οι εξήντα και πλέον χιλιάδες κάτοικοι της επαρχίας συν οι πενήντα περίπου χιλιάδες Κύπριοι από άλλες περιοχές που κατοικούν σε αυτήν και κυρίως στον Πρωταρά, ως παραθεριστές, θα πρέπει να έχουν το δικό τους αστικό κέντρο, με όλη τη σημασία που συνεπάγεται ο όρος από πλευράς κράτους. Δηλαδή κρατικές υπηρεσίες και άλλη υποδομή, όπως έχει η πόλη της Λευκωσίας για την επαρχία Λευκωσίας και η Λάρνακα για την επαρχία Λάρνακας». «Το Παραλίμνι», κατέληξε, «θα πρέπει κάποια στιγμή, να αντικρίζεται και από το κράτος, ως το μεγάλο αστικό κέντρο της ελεύθερης Αμμοχώστου».

Πηγή: Φιλελεύθερος

Ροη Ειδησεων

Κύπρος: Υπάλληλος έκλεβε τις εισπράξεις και προϊόντα αρτοποιείου

Στη σύλληψη 46χρονης προχώρησε η Αστυνομία στην Πάφο προς διευκόλυνση των ανακρίσεων για διερευνώμενη υπόθεση…

17 Μαΐου, 2024

Αναστάτωση σε σχολεία μετά από απειλητικά email για βόμβες

Σε κινητοποίηση τέθηκε η Αστυνομία το πρωί της Παρασκευής μετά από απειλητικά email για τοποθέτηση…

17 Μαΐου, 2024

ΗΠΑ: Φορτηγό συγκρούεται με αυτοκίνητο και κρέμεται στο κενό από γέφυρα (ΒΙΝΤΕΟ)

Τις στιγμές τρόμου που έζησε η 26χρονη Σίντνεϊ Τόμας στη γέφυρα Clark Memorial Bridge τον…

17 Μαΐου, 2024

Στο Νοσοκομείο πέντε πρόσωπα μετά από τροχαίο

Ο τραυματισμός πέντε προσώπων είναι ο απολογισμός τροχαίας οδικής σύγκρουσης που συνέβη το βράδυ της…

17 Μαΐου, 2024

Δήμος Δερύνειας: Βραβεύτηκε για δεύτερη χρονιά ως «Πράσινη Πόλη της Κύπρου»

Ο Δήμος Δερύνειας βραβεύτηκε για δεύτερη συνεχή χρονιά ως "Πράσινη Πόλη της Κύπρου" για το…

17 Μαΐου, 2024

Υπουργική Σύνοδος οκτώ κρατών μελών ΕΕ για μεταναστευτικό στη Λευκωσία

Με πρωτοβουλία της Κύπρου, πραγματοποιείται σήμερα στη Λευκωσία, με τη συμμετοχή οκτώ κρατών μελών της…

17 Μαΐου, 2024