ΚΑΒΟ ΓΚΡΕΚΟ: Κλείνουν οι θαλασσινές σπηλιές

kavo 5

Ένα από τα πιο φωτογραφημένα σημεία της Κύπρου, οι θαλασσινές σπηλιές στο Κάβο Γκρέκο, κλείνουν για το κοινό, ντόπιους και τουρίστες, για λόγους ασφάλειας. Η απόφαση λήφθηκε την περασμένη Τετάρτη ύστερα από μελέτη του Τμήματος Γεωλογικής Επισκόπησης.

Η διάβρωση που έχουν υποστεί αρκετά σημεία των σπηλιών καθώς και η γέφυρα των ερωτευμένων, έχουν καταστήσει το σημείο άκρως επικίνδυνο για τους επισκέπτες, με τον Δήμο Αγίας Νάπας να μελετά τρόπους περιορισμού του κοινού. Ο δήμαρχος Αγίας Νάπας Γιάννης Καρούσος επιβεβαίωσε στον «Φ» τη δυσάρεστη αυτή εξέλιξη για χιλιάδες επισκέπτες, Κύπριους και ξένους, οι οποίοι πηγαίνουν καθημερινά στο σημείο και είτε φωτογραφίζονται, είτε κολυμπούν. Όπως ανέφερε ο κ. Καρούσος, το θέμα θα συζητηθεί στην επόμενη συνεδρία του δημοτικού συμβουλίου ώστε να ληφθεί απόφαση για το κατά πόσον θα αποκοπεί τελείως η πρόσβαση με φράκτη ή θα τοποθετηθεί φρουρός που θα πληροφορεί τον κόσμο να μην πλησιάζει. Ο ίδιος εξέφρασε την άποψη ότι ο φρουρός ίσως να μην είναι αποτρεπτικός παράγοντας γιατί κάποιοι θα επιμένουν να μεταβούν στον χώρο, αψηφώντας τους κινδύνους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΑΓ. ΝΑΠΑ: Διάσωση νεαρής από τις θαλάσσιες σπηλιές (εικόνες)

Όπως εξήγησε ο δήμαρχος της Αγίας Νάπας, θα δημιουργηθεί κάποια ασφαλής πρόσβαση με σκαλιά στις σπηλιές ώστε όσοι θέλουν να βγάλουν φωτογραφίες να το πράττουν, μέχρι να αποφασιστεί τι θα γίνει με τον χώρο.

Όπως αναφέρθηκε στη σύσκεψη της Τετάρτης από εκπρόσωπο του Τμήματος Γεωλογικής Επισκόπησης, σε ορισμένα σημεία των σπηλιών και κυρίως στη γέφυρα, έχει σημειωθεί τέτοια διάβρωση που ανά πάσα στιγμή μπορεί να παρατηρηθεί υποχώρηση.

Γίνονται επίσης εισηγήσεις για λήψη μέτρων στήριξης ορισμένων σημείων, ενώ την ευθύνη της περιοχής έχει το Τμήμα Δασών.

Σημειώνεται ότι στις θαλασσινές σπηλιές είχαν γίνει τα τελευταία χρόνια πολλά ατυχήματα με λουόμενους, οι οποίοι επεχείρησαν να πέσουν στο νερό από μεγάλο ύψος. Κάποιοι, μάλιστα, εγκλωβίστηκαν σε κάποια από τις σπηλιές και χρειάστηκε η επέμβαση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας για τον απεγκλωβισμό τους. Ένα από τα προσωρινά μέτρα που μελετούνται είναι και η τοποθέτηση ναυαγοσώστη στην περιοχή που να αποτρέπει όσους επιθυμούν να κολυμπήσουν.

Πηγή: Philenews