Κυριάνα Χρήστου: Aπό το Παραλίμνι στους αιθέρες με την Etihad – Έχει ταξιδέψει σε 35 χώρες! (ΕΙΚΟΝΕΣ)

H Kυριάνα Χρήστου είναι αεροσυνοδός και μιλάει στο FamagustaNews για την απόφαση της να γίνει αεροσυνοδός, τις δυσκολίες, τα ταξίδια της και μοιράζεται μαζί μας φωτογραφίες από αυτά.

Ανώνυμο 45 x 20 cm 1200 x 675 px 2022 06 07T180308.975 exclusive, αεροσυνοδός

Είναι 25 χρονών και έχει ταξιδέψει σε 35 χώρες!

Πρόκειται για την Κυριάνα Χρήστου η οποία μεγάλωσε στο Παραλίμνι, με πατέρα Αμμοχωστιανό και μητέρα Ουαλή. Κατάφερε να κάνει το όνειρο πολλών ανδρών και γυναικών πραγματικότητα, βγάζοντας τα προς το ζην… ταξιδεύοντας. Μπορεί να σπούδασε BA Fashion Marketing & Branding στο Nottingham της Αγγλίας ωστόσο οι αιθέρες την κέρδισαν και από το 2018 είναι αεροσυνοδός. Έχει δουλέψει στις Κυπριακές Αερογραμμές για έναν χρόνο και από τον Φεβρουάριο του 2020 είναι αεροσυνοδός στην Etihad Airways (National airline of the United Arab Emirates) με βάση της πια το Abu Dhabi.

Ανώνυμο 45 x 20 cm 1200 x 675 px 2022 06 07T180549.652 exclusive, αεροσυνοδός

Το να είσαι αεροσυνοδός δεν είναι και το πιο εύκολο επάγγελμα, αφού είναι κάτι σε αναγκάζει να μετακινείσαι συνεχώς, να κοιμάσαι λίγο και όχι μόνο! Παρόλα αυτά η Κυριάνα στην συνέντευξη της στο FamagustaNews και την Άντρη Φλουρέντζου, δείχνει να το απολαμβάνει και το κάνει να φαίνεται απλό. Μιλάει με αγάπη για αυτό και εμπνέει πολύ κόσμο!

Η συνέντευξη θα σου λύσει πολλές απορίες και θα σε ταξιδέψει!

Ονειρευόσουν από μικρή να γίνεις αεροσυνοδός;

Δεν ήταν κάτι που είχα στα πλάνα μου. Γενικά ταξίδευα πολύ συχνά με τους γονείς μου μεγαλώνοντας επομένως είμαι ευγνώμων σε αυτούς που με έμαθαν από μικρή την σημασία που έχει να εμπλουτίζουμε τις γνώσεις μας μαθαίνοντας για διάφορους πολιτισμούς και κουλτούρες. Όταν έγινα φοιτήτρια άρχισα να ψάχνω λίγες πληροφορίες για το επάγγελμα, αφού κατάλαβα ότι ήθελα να ταξιδεύω πολύ πιο συχνά από δύο φορές τον χρόνο.

Ποια διαδικασία ακολούθησες για να μπεις σε αυτό τον χώρο;

Μόλις τελείωσα τις σπουδές και επέστρεψα στην Κύπρο μου είχε στείλει η μητέρα μου την αγγελία που είχε online για τις Κυπριακές Αερογραμμές. Χωρίς δεύτερη σκέψη έκανα την αίτηση.
Όταν με πήραν για το τελικό interview και εν τέλει επιλέχθηκα, είχα ακόμα σκέψεις για το αν θα μου αρέσει αυτή η δουλειά, καθώς ήταν κάτι εντελώς καινούργιο.
Εφόσον μου άρεσε, τότε άρχισα αιτήσεις για πιο μεγάλες εταιρείες όπως είναι η Emirates και η Etihad. Για το interview της Etihad παρευρέθηκα στην Αθηνά.

Ποιες οι αντιδράσεις από τον κοινωνικό σου περίγυρο;

Σε αυτό το θέμα είμαι πολύ τυχερή διότι τα κοντινά μου πρόσωπα με στήριξαν και ήταν δίπλα μου στο 100%, έστω και αν αυτό σήμαινε ότι δεν θα είχα την ευκαιρία να τους βλέπω τόσο συχνά.

Ποιος είναι ο αγαπημένος σου προορισμός;

Μέχρι τώρα έχω επισκεφθεί 34 χώρες και δεν μπορώ να πω ότι αγαπάω κάποιον συγκεκριμένο προορισμό.

Ανώνυμο 45 x 20 cm 1200 x 675 px 2022 06 07T180621.956 exclusive, αεροσυνοδόςΓια μένα η κάθε χώρα έχει την δική της μαγεία. και είμαι άτομο που βγαίνει από την ζώνη ασφαλείας του και επισκέπτεται προορισμούς πολύ διαφορετικούς από την κουλτούρα του. Θεωρώ ότι όλοι οι προορισμοί έχουν κάτι να μου προσφέρουν αλλά αν έπρεπε να επιλέξω για διάλεγα εντός Ευρώπης τη Ρώμη και γενικά την Ιταλία. Εκτός Ευρώπης, το Τόκιο της Ιαπωνίας. Είναι μια πόλη που ξεχώρισε πολύ για μένα και θέλω να επιστρέψω σύντομα. Από τροπικούς προορισμούς θα διάλεγα τις Σεϋχέλλες, συνδυάζουν βουνό (πράσινο) και τιρκουάζ νερά.

Φυσικά αγαπημένη για πολλούς η Ταϊλανδή και τα νησιά που προσφέρει είναι μαγικά.

Ανώνυμο 45 x 20 cm 1200 x 675 px 2022 06 07T180830.441 exclusive, αεροσυνοδός

Ανώνυμο 45 x 20 cm 1200 x 675 px 2022 06 07T180912.902 exclusive, αεροσυνοδός

Κάποιο μέρος στο οποίο όταν έπρεπε να μείνεις σου ήταν δύσκολο εξαιτίας της κουλτούρας;
Eξαιτίας του επαγγέλματος έχω καθημερινή επαφή με διάφορες κουλτούρες και έτσι δεν αντιμετωπίζω ιδιαίτερα πρόβλημα. Όταν έχεις επαφή με international επιβάτες συνεχώς μαθαίνεις κάποιες βασικές συμπεριφορές και διαφορές που ίσως δείχνουν σε σχέση με την δική μας κουλτούρα και έτσι ξέρεις περίπου τί να περιμένεις.

Thank you Instagram story 2 exclusive, αεροσυνοδός

Ποιες ήταν οι πιο πολλές μέρες που έμεινες σε ένα μέρος;

Με ταξίδι λόγω δουλειάς μένουμε από 24 ώρες μέχρι και 96 ώρες. Σε προσωπικό ταξίδι πήγα Αυστραλία για 1 μήνα.

Πόσες ήταν οι πιο πολλές ώρες που έχεις μείνει στον αέρα;

14 ώρες για Αυστραλία που κάνω τουλάχιστον μια φορά τον μήνα.

Ανώνυμο 45 x 20 cm 1200 x 675 px 2022 06 07T180851.400 exclusive, αεροσυνοδός

Tώρα δουλεύεις για την Etihad. Υπάρχει κάποια διαφορά στην Etihad από τις άλλες αεροπορικές;

Η διαφορά της Etihad από ευρωπαϊκές αερογραμμές, είναι ότι έχεις περισσότερα benefits, για παράδειγμα μας προσφέρουν διαμονή στο Abu Dhabi, discounted εισιτήρια με εκατοντάδες εταιρείες παγκόσμια και φυσικά η διαμονή σε πολλούς προορισμούς. Επίσης ο μισθός είναι αρκετά πιο καλός έστω και αν τα Εμιράτα είναι σχετικά ακριβά.

Κάποια περιστατικά που δεν θα ξεχάσεις ποτέ που έχουν συμβεί εν ώρα πτήσης;

Εφιάλτης κάθε αεροσυνοδού όταν συμβαίνουν διαφορά περιστατικά περί υγείας των επιβατών, από απλές λιποθυμίες μέχρι καρδιακά επεισόδια. Υπάρχουν φορές που πρέπει να εκφορτώσουμε επιβάτες όταν κρίνουμε ότι μπορεί να τεθούν κίνδυνο εν ώρα πτήσης και αυτό συνήθως έχει να κάνει με κατανάλωση αλκοόλ. Ευτυχώς δεν μου έχει συμβεί κάτι από τα πιο σοβαρά περιστατικά υγείας. Αυτό που δεν θα ξεχάσω ποτέ είναι ο επιβάτης που καυγάδιζε με την γυναίκα του και την χτύπησε με βία στο πρόσωπο. Σε τέτοιες περιπτώσεις αναλαμβάνει η αστυνομία.

Πώς είναι να έχει κανείς έδρα το Abu Dhabi;

Η ζωή στο Abu Dhabi είναι αρκετά ήρεμη σε σχέση με το γειτονικό Dubai. Πάντα υπάρχει κάτι να κάνεις από παραλίες, beach bars, malls κλπ. Βέβαια υπάρχουν προκαταλήψεις για το μέρος αυτό ωστόσο, αυτές έχουν να κάνουν με το πως ήταν παλιότερα τα Εμιράτα, όταν είχαν λιγότερο τουρισμό και ήταν πιο συντηρητικά λόγω της θρησκείας.

Thank you Instagram story 1 exclusive, αεροσυνοδός

Τα τελευταία χρόνια όμως τα Εμιράτα ανοίχτηκαν για άτομα από όλο τον κόσμο και έτσι επηρεάστηκε με αποτέλεσμα να μην ισχύουν όλα όσα ο κόσμος πιστεύει. Μπορείς να κυκλοφορήσεις σχεδόν παντού με ότι ρούχα θέλεις, αλκοόλ σερβίρετε παντού και γενικά είναι σαν κάθε άλλο προορισμό. Μόνο σε χώρους θρησκείας και ίσως σε κάποια mall όπου κυκλοφορούν ντόπιοι θα πρέπει να καλύψεις μέρη του σώματος όπως γόνατα και ώμους. Επίσης σε μήνες που έχει ραμαζάνι πρέπει από σεβασμό προ πάντων να μην πίνεις ή να τρως δημόσια.

Το μόνο που με δυσκολεύει ακόμα στα Εμιράτα είναι η ζέστη ειδικά Ιούλη και Αύγουστο όπου η θερμοκρασία ανεβαίνει σχεδόν στους 50 βαθμούς!

Ποιες οι δυσκολίες του να είσαι αεροσυνοδός;

Υπάρχουν αρκετές δυσκολίες. Δεν υπάρχει μια σταθερή ρουτίνα στην ζωή σου. Τα ωράρια είναι δύσκολα, δηλαδή μπορεί μια μέρα να ξεκινώ δουλειά πρωί και την επόμενη να πετάω την νύχτα. Επίσης ταξιδεύουμε από μια ήπειρο στην άλλη σε μικρό χρονικό διάστημα. Φυσικά αυτά έχουν κάποιο αντίκτυπο στην σωματική υγεία ειδικά η έλλειψη ύπνου. Όμως αν προσέχεις την διατροφή σου και εκμεταλλεύεστε σωστά τα ρεπό σου μπορείς να κάνεις ένα balance έτσι ώστε να έχεις μια υγιή ζωή.

Είναι ένα επάγγελμα με ημερομηνία λήξης. Ποιες οι σκέψεις σου πάνω σε αυτό.

Για μένα προσωπικά ναι πιστεύω ότι έχει ημερομηνία λήξης όμως αρκετά άτομα το κάνουν καριέρα. Γνωρίζω πολλά άτομα στην εταιρεία που είναι παντρεμένοι με οικογένεια. Εγώ δεν είναι κάτι που θα μπορέσω – πιστεύω- να συνεχίσω όταν και αφού έρθει η στιγμή που θα αποκτήσω οικογένεια.
Τί θα συμβούλευες κάποιο νεαρό άτομο που θα ήθελε να ακολουθήσει αυτό το επάγγελμα;
Για κάποιο άτομο που το θέλει συμβουλεύω να το κυνηγήσει 100% και να μην σκέφτεται τις δυσκολίες της αλλαγής. Καταλαβαίνω ότι για αρκετούς είναι πολύ δύσκολο να αφήσουν την Κύπρο, την οικογένεια και γενικά το comfort zone τους. Όμως είναι επάγγελμα που θα σου ανοίξει τα μάτια. Θα αποκτήσεις εμπειρίες που δεν φανταζόσουν και γνώσεις που θα έχεις όλη σου την ζωή!

Thank you Instagram story exclusive, αεροσυνοδός

Από την Αμμόχωστο στους αιθέρες και από τους αιθέρες σε όλο τον κόσμο. Σου λείπει κάτι από τον τόπο σου;

Εννοείται πάνω από όλα μου λείπει η οικογένεια μου. Είναι από τις κύριες δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο καθένας που έχει μεταναστεύσει. Είμαι ευγνώμων που μπορώ να τους επισκέπτομαι αρκετά συχνά όποτε έχω την ευκαιρία. Εκτός από την οικογένεια μου, μου λείπουν τα απλά πράγματα όπως η θάλασσά και φυσικά το φαγητό!

Είναι κάτι που οι προορισμοί που ταξίδεψες, θα ζήλευαν από το νησί σου;

Ταξιδεύω σε πολλούς πανέμορφους προορισμούς όμως με κάθε ταξίδι καταλαβαίνω και την αξία του νησιού μας. Είμαστε πολύ τυχεροί που μεγαλώσαμε σε ένα νησί όχι απλά πανέμορφο αλλά και με ένα οικογενειακό περιβάλλον που δεν το βρίσκεις παντού! Ο συνδυασμός του καιρού, τον παραλιών και του φαγητού της Μεσογείου είναι κάτι αξιοζήλευτο!

FamagustaNews