Λίμνη Παραλιμνίου: Αντιδρά το Κίνημα Κυνηγών: «Αβάσιμες οι κατηγορίες σε κυνηγούς»

«Διαχωρίζουμε κάθετα τον ευσυνείδητο από τον ασυνείδητο κυνηγό» - Έντονη αντίδραση Κινήματος Ενωμένων Κυπρίων Κυνηγών

Main Image x2 95 exclusive, Λίμνη Παραλιμνίου, Φλαμίνγκο

Με αφορμή τον θάνατο ενός φλαμίγκο στην Λίμνι Παραλιμνίου, από σκάγια προέβη σε ανακοίνωση η ΟΠΟΚ (Ομοσπονδία Περιβαλλοντικών Οργανώσεων Κύπρου), αλλά και η οργάνωση Birdlife, στην οποία αντέδρασε το Κίνημα Κυνηγών.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Birdlife: ”Δυστυχώς δεν είναι η πρώτη φορά που Φλαμίνγκο (Phoenicopterus roseus) και άλλα μη θηρεύσιμα είδη πουλιών πέφτουν θύματα παράνομου πυροβολισμού στην κατά τ’ άλλα προστατευόμενη Λίμνη Παραλιμνίου”.

Το Κίνημα Κυνηγών, απαντά σε αυτή την ανακοίνωση χαρακτηρίζοντας τις κατηγορίες από την οργάνωση ”BirdlifeCyprus”, αβάσιμες, καθώς τα φλαμίνγκο ταξιδεύουν χιλιάδες χιλιόμετρα και οι πιθανότητες να μαζέψουν σκάγια από οποιοδήποτε υδροβιότοπο άλλης χώρας που επιτρέπεται η κυνηγετική δραστηριότητα είναι αυξημένες.

Δείτε την ανακοίνωση: 

Για το περιστατικό με το νεκρό φλαμίνγκο στην περιοχή της λίμνης Παραλιμνίου, αντιμετωπίζουμε για πολλοστή φορά κατηγορίες από την οργάνωση “Birdlife Cyprus” ρίχνοντας ευθύνες για το θάνατο του πουλιού στα σκάγια Κυνηγών.

Βάσει μελετών που έγιναν, είναι αβάσιμες οι κατηγορίες και τα πυρά που ρίχνουν προς εμάς εφόσον είναι αποδεδειγμένο ξεκάθαρα πως τα σκάγια χρειάζονται χρόνο για να προκαλέσουν πρόβλημα στα έντερα όπως διαφαίνεται στην ακτινογραφία που έχει αναρτηθεί.

Για την περίπτωση αυτή να υπενθυμίσουμε πως, πουλιά όπως τα φλαμίνγκο ταξιδεύουν χιλιάδες χιλιόμετρα και οι πιθανότητες να μαζέψουν σκάγια από οποιοδήποτε υδροβιότοπο άλλης χώρας που επιτρέπεται η κυνηγετική δραστηριότητα είναι αυξημένες.

Για τα σκάγια που βρέθηκαν πάνω στο πουλί σε τρία σημεία, με πιθανότητες του επιτήδειου πυροβολισμού προς αυτό, καταδικάζουμε την πράξη του τυφεκιοφόρου και διαχωρίζουμε κάθετα τον νόμιμο και ενσυνείδητο κυνηγό με αυτόν.

Επιπλέον θα θέλαμε να ζητήσουμε από την “BirdLife Cyprus” όπως ανακοινώσει ανοικτά το όνομα του κτηνιάτρου που εξέτασε το φλαμίνγκο ούτως ώστε να προβούμε και εμείς σαν Κόμμα Κυνηγών στις δικές μας ερωτήσεις και διευκρινίσεις.

Τέλος, προς υποστήριξη της κυνηγετικής άδειας που εξασφαλίζει ο νόμιμος κυνηγός όπου επιτρέπεται το κυνήγι της πάπιας, θα έπρεπε να υπάρχουν περισσότεροι επιτρεπόμενοι Υδροβιότοποι προς τους κυνηγούς που εξασκούν αυτό το κυνήγι.

Η Κύπρος ξεχωρίζει και πάλι, ίσως από τις μοναδικές ευρωπαϊκές χώρες όπου επιτρέπεται το κυνήγι υδρόβιων πτηνών όπως σε ολόκληρη την Ευρώπη αλλά δυστυχώς δεν υπάρχουν Υδροβιότοποι για να μπορεί ο νόμιμος κυνηγός να κυνηγήσει.

Η αδιαφορία των αρμόδιων φορέων δυστυχώς οδήγησε στο κλείσιμο των περισσότερων υδροβιότοπων μας.

FamagustaNews