Λίμνη Παραλιμνίου: Δημιουργία Πράσινου Σημείου στην λίμνη ζητεί η Περιβαλλοντική Κίνηση Κύπρου

Σχέδιο χωρίς τίτλο 2021 01 27T083954.033 Λίμνη Παραλιμνίου

Η Περιβαλλοντική Κίνηση Κύπρου ζητεί από τις αρμόδιες Αρχές όπως προχωρήσουν άμεσα με τις απαραίτητες ενέργειες αδειοδότησης Πράσινου Σημείου στην περιοχή της Λίμνης Παραλιμνίου για επίλυση της μόλυνσης του περιβάλλοντος με την ρίψη σκυβάλων στην περιοχή.

Σε ανακοίνωσή της, η Κίνηση αναφέρει ότι συνεχίζεται η ρίψη σκυβάλων, άχρηστων αντικειμένων, καναπέδων, καρεκλών κλπ. στην περιοχή της Λίμνης Παραλιμνίου και ότι το περιβαλλοντικό έγκλημα στην περιοχή συνεχίζεται εδώ και μερικά χρόνια παρά τις συνεχείς προσπάθειες και προειδοποιήσεις περιβαλλοντικών κινημάτων και άλλων οργανωμένων φορέων.

Αναφέρει ότι η κυριότερη αιτία “αυτής της κατάντιας με την μετατροπή της περιοχής σε σκουπιδότοπο, είναι η έλλειψη αδειοδοτημένου πράσινου σημείου στην περιοχή. Οι εικόνες που αντικρίσαμε και σήμερα, και όπως εμφανίζονται στα ΜΜΕ, είναι εικόνες που συχνά – πυκνά βλέπουμε τα τελευταία χρόνια, χωρίς ουσιαστική λύση στο πρόβλημα που υπάρχει εδώ και χρόνια”.

Υπενθυμίζει ότι ήδη ο Δήμος Δερύνειας υπέβαλε αίτηση για αδειοδοτημένο πράσινο σημείο και αναμένει παραχώρηση χρηματικού ποσού ύψους 50 χιλιάδων ευρώ από το Υπουργείο Γεωργίας, για την πραγματοποίηση περιβαλλοντικής μελέτης, ενώ εδώ και ένα χρόνο περίπου έχουν υποδείξει συγκεκριμένο χώρο για να γίνει πράσινο σημείο.

Σημειώνει ότι η Λίμνη Παραλιμνίου αποτελεί ένα από τους σημαντικότερους υδροβιότοπους της Κύπρου με σπάνια είδη χλωρίδας και πανίδας, όπως το σπάνιο είδος νερόφιδου, το Natrix natrix cypriaca, και συγκαταλέγεται στους προστατευόμενους βιότοπους του Δικτύου NATURA 2000.

“Ζητούμε άμεσα από τις αρμόδιες αρχές όπως προχωρήσουν με τις απαραίτητες ενέργειες αδειοδότησης Πράσινου Σημείου στην περιοχή για την επίλυση αυτού του προβλήματος.” καταλήγει η ανακοίνωση.