Λίμνη Παραλιμνίου: Συμφώνησαν δράσεις Πυρίλλης και Κλέλια Βασιλείου

Όλες οι πληροφορίες που ανέφερε σε γραπτή της δήλωση η επίτροπος Περιβαλλοντος Κλέλια Βασιλείου

f4ef3134e38d0b898048246d365b2914 Λίμνη Παραλιμνίου

Στις 28 Νοεμβρίου πραγματοποιήσαμε από κοινού με τον Δήμαρχο Παραλιμνίου κ. Θεόδωρο Πυρίλλη επί τόπου επίσκεψη στη Λίμνη Παραλιμνίου, στο πλαίσιο της οποίας συζητήσαμε εκτενώς και διεξοδικά κάθε λεπτομέρεια που αφορά στην εύρυθμη λειτουργία της Λίμνης, την προστασία των ειδών, τις πιέσεις που δέχεται, αλλά και την ορθολογιστική διαχείριση του μεγάλου ζητήματος της στάθμης του νερού.

Παρά το γεγονός ότι υπήρχαν διαφορετικές απόψεις μεταξύ μας, ωστόσο από κοινού συμφωνήθηκε ότι η Λίμνη Παραλιμνίου πρέπει να προστατευτεί, και γι’ αυτό πρέπει να δράσουμε άμεσα. Με την ολοκλήρωση της συνάντησής μας, θεωρήσαμε ωφέλιμο να σημειώσουμε τις ακόλουθες δράσεις:

(α) την ενεργοποίηση μας για άμεσο καθαρισμό της Λίμνης από τους σωρούς σκουπιδιών που βρίσκονται τόσο στα ιδιωτικά τεμάχια όσο και στην περίμετρο της

(β) την ανάγκη για σύνταξη περιβαλλοντικής μελέτης που να αφορά στην ορθολογιστική διαχείριση του νερού με βάση και την βιολογία των ειδών

(γ) τη σύμφωνη γνώμη του Δημάρχου για τη διατήρηση της στάθμης του νερού σε σημείο που να επιτρέπει την αναπαραγωγή των πτηνών και την παράλληλη αναπαραγωγή τροφής για το νερόφιδο Natrix natrix cypriaca μέχρι και τις αρχές Ιουνίου, σε σχέση και με τα προβλήματα που δημιουργούνται στους μόνιμους κατοίκους της περιοχής,

(δ) την αποτροπή αυθαιρεσιών που αφορούν στο παράνομο κανάλι αποστράγγισης

(ε) τη συνεργασία αμφοτέρων για τη σύσταση Κέντρου Πληροφόρησης Επισκεπτών στη Λίμνη

(στ) τη δημιουργία Μονοπατιού της Φύσης περιμετρικά της Λίμνης αλλά και σημείων παρατήρησης και εξυπηρέτησης φωτογράφων.

Επιπρόσθετα, τη γενική συζήτηση απασχόλησε και το καθεστώς ιδιωτικών περιουσιών στη Λίμνη, όπως επίσης οι τρόποι διαχείρισης του αλλά και το σύνολο των πιέσεων που δέχεται η περιοχή. Για τα ζητήματα αυτά, συμφωνήσαμε ότι θα πρέπει άμεσα να βρούμε λύσεις που να έχουν ως προτεραιότητα το καθεστώς προστασίας της περιοχής ως Natura και ΖΕΠ, ενώ ταυτόχρονα πρέπει να γίνει προσπάθεια να μην αγνοηθούν οι ανάγκες των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής.

Τέλος, συμφωνήσαμε ότι όποτε οι συνθήκες (εξαιτίας της πανδημίας) το επιτρέψουν, θα προβούμε σε ενημερωτικά εργαστήρια και διαβουλεύσεις έτσι ώστε να γίνει κατανοητό ότι η Λίμνη ως περιοχή Natura είναι ένας τεράστιος οικονομικός πόρος που παραμένει ανεκμετάλλευτος και αν προστατευτεί και λειτουργήσει σωστά, μπορεί να συνεισφέρει στην εποχικότητα του τουρισμού της περιοχής επιτρέποντας και την επίσκεψη χειμερινών επισκεπτών στο Παραλίμνι.

*Προηγήθηκαν καταγγελίες για τη Λίμνη Παραλιμνίου από την Πρωτοβουλία για την Διάσωση των Φυσικών Ακτών.

Δείτε το σχετικό ρεπορτάζ