Λίμνη Παραλιμνίου: Τί απαντά το Αρδευτικό Τμήμα στα περί “παράνομης αποστράγγισης”

Τον κώδωνα του κινδύνου προς την πολιτεία για το θέμα της επίλυσης του προβλήματος των απαλλοτριώσεων και της εφαρμογής του Διαχειριστικού Σχεδίου για τη Λίμνη Παραλιμνίου κρούει το Αρδευτικό Τμήμα Παραλιμνίου

DSC 5081 scaled exclusive, Λίμνη Παραλιμνίου, Περιβάλλον
Λίμνη Παραλιμνίου

Στις καταγγελίες για παράνομη αποστράγγιση του νερού από τη λίμνη Παραλιμνίου απάντησε μέσω ανακοίνωσής σήμερα προς το Famagusta.News το Αρδευτικό Τμήμα Παραλιμνίου.

Υπενθυμίζεται ότι εκφράστηκαν καταγγελίες από τον Πτηνολογικό Σύνδεσμο Κύπρου για παράνομη αποστράγγιση του νερού της Λίμνης Παραλιμνίου.

Διαβάστε επίσης: ΠΑΡΑΛΙΜΝΙ: Καταγγελίες για παράνομη αποστράγγιση της Λίμνης

Σε σημερινή επανατητική επιστολή την οποία υπογράφει ο Συντονιστής, Μιχάλης Παράσχος, το Αρδευτικό Τμήμα Παραλιμνίου ξεκαθαρίζει ότι η απομάκρυνση νερού γίνεται μόνο σε περίπτωση υπερχείλισης της λίμνης ενώ επισημαίνει και την αναγκαιότητα από το κράτος για επίλυση του ιδιοκτησιακού θέματος το οποίο μπαίνει τροχοπέδη στην εφαρμογή του Διαχειριστικού Σχεδίου της Λίμνης Παραλιμνίου.

Διαβάστε επίσης: Λίμνη Παραλιμνίου: Υδροβιότοπος χωρισμένος σε… οικόπεδα

Αυτούσια η ανακοίνωση του Αρδευτικού Τμήματος Παραλιμνίου:

“Σε απάντηση των όσων έχουν δει το φως της δημοσιότητας τον τελευταίο καιρό επικαλούμενοι την παράνομη άντληση νερού από τη λίμνη Παραλίμνιου (Νστούρα 2000), η πραγματικότητα έχει ως εξής: Υπάρχει κεντρικό θηρόφραγμα ενσωματωμένο στην είσοδο του τούνελ. Στο πιο πάνω μέρος υπάρχει υπερχειλιστής 10 εκ. Την διαχείρισή του την έχει αποκλεισπκά το Αρδευτικό Τμήμα Παραλιμνίου. (ΟΥΔΕΙΣ ΑΛΛΟΣ).

Από το 1991 τα μέλη του Αρδευτικού Τμήματος γνωρίζουν πολύ καλά τα φυσικά χαρακτηριστικά της λίμνης Παραλιμνίου. Επίσης γνωρίζουν και τα φυσικά χαρακτηριστικά (του τούνελ μήκους 850 μ., του ανοικτού καναλιού μήκους 11.5 χλμ) αλλά επίσης και ολόκληρου του αρδευτικού συστήματος του οποίου ενσωματώνεται και σχετίζεται με τον εμπλουτισμό του υπόγειου υδροφορέα της περιοχής που επηρεάζεται και που είναι αρκετά μεγάλη όπως αναγράφεται πιο πάνω.

Τα οποιαδήποτε δημοσιεύματα περί δήθεν ανοίγματος του θηροφράγμστος δεν ευσταθούν. Η πραγματικότητα είναι ότι μικρές ποσότητες νερού φεύγουν από τον υπερχειλιστή και μόνο από τον υπερχειλιστή. Το κεντρικό θηρόφραγμα ανοίγεται από την Αρδευτική Επιτροπή μόνον όταν έχει την συγκατάθεση από τα αρμόδια τμήματα που είναι το Τμήμα Περιβάλλοντος, το Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων και το Ταμείο Θήρας. To μπάζωμα του ποταμού εκροής εντός των οικοπέδων γίνεται παράνομα αφού ο ποταμός δεν έχει απαλλοτριωθεί και είναι αποκλειστική ιδιοκτησία ιδιώτη. Η κυβέρνηση δεν κατάφερε να προστατεύσει επαρκώς τον βιότοπο.

Μπορούν να γίνουν έργα υποδομής σε συγκεκριμένο σημείο με θηρόφραγμα παρόμοιο με αυτά του τούνελ που με αυτόν τον τρόπο θα αποφεύγεται η τοποθέτηση χωμάτων (προχειρότητες). Όταν γίνει αυτό θα πετύχουμε την παραμονή ποσοτήτων νερού στον βιότοπο.

Υπάρχει διαχειριστικό σχέδιο, που για να μπορεί να εφαρμοστεί στην ολότητά του πρέπει να επιλυθούν προβλήματα όπωος το ιδιοκτησιακό. Να σφραγιστεί ο βιότοπος από παράνομες δραστηριότητες είτε εντός είτε πλησίον της λίμνης και να γίνει εκσκαφή και άλλων λιμνίων πιο μεγάλων.

Η Αρδευτική Επιτροπή εισηγήθηκε προς τα αρμόδια τμήματα επίσης όπως κάποιες ποσότητες νερού να διοχετεύονταν εντός του βιότοπου αφού πρώτα μας το επιτρέπει η υψηλή επάρκεια των φραγμάτων κυρίως σε καιρούς πολυομβρίας.

Υπάρχει και η άλλη άποψη (αντιδράσεις) από αρκετούς κατοίκους πλησίον της λίμνης.

Δυστυχώς όμως υπάρχει και η άλλη άποψη που η Αρδευτική Επιτροπή έχει να αντιμετωπίσει και η οποία προέρχεται από συμπολίτες μας οι οποίοι λένε ότι κινδυνεύουν από εστίες κουνουπιών και ότι αν συμβεί κάτι θα βρεθούμε αντιμέτωποι με νομικά μέτρα εναντίον μας.

Στην τελευταία σύσκεψη ημερομηνίας 24/4/2019 που έγινε στην Επαρχιακή Διοίκηση Αμμοχώστου η οποία ζητήθηκε από την Αρδευτική Επιτροπή να πραγματοποιηθεί, οι λόγοι αυτής της σύσκεψης αφορούσαν:

1) Τί θα γίνει με το νερό της λίμνης που αλμυρίζει; Έχουμε παράπονα από γεωργούς οι οποίοι ισχυρίζονταν ότι θα καταστραφεί ο υπόγειος υδροφορέας πλησίον της λίμνης. Σε απάντηση τούτου το ΤΑΥ είπε ότι δεν υπάρχει τέτοιο θέμα ανησυχίας.

2) Tί γινεται με τις εστίες κουνουπιών; Έχουμε σωρεία παραπόνων από αρκετό κόσμο. Ποιος θα έχει την ευθύνη αν ω μη γένοιτο συμβεί κάτι σοβαρό, πως αντιμετωπίζεται; Σε απάντηση τούτου από την Υπηρεσια Περιβάλλοντος, το ΤΑΥ και την Επαρχιακή Διοίκηση είπαν ότι θα πρέπει να συνεργαστούμε προς αντιμετώπιση αστού του φαινομένου και προς αποφυγή του οποιουδήποτε συμβάντος.

Τελική απόφαση ήταν να παραμείνει το νερό της λίμνης μέσα μέχρι τελείας εξάτμισης. Ζητήσαμε να γραφτεί στα ηρακτικά της σύσκεψης ότι έχουμε σοβαρές επιφυλάξεις και ότι ουδεμία ευθύνη θα φέρει η Αρδευτική Επιτροπή για ο,τι συμβεί και ότι σεβόμαστε την απόφασή τους. Μετά από δύο μέρες ενημερωθήκαμε από τον δήμαρχο Παραλιμνίου ότι προηγήθηκε σύσκεψη με τα αρμόδια τμήματα, πλην της Αρδευτικής Επιτροπής (τονίζεται αυτό). Η απόφασή τους ήταν να παραμείνει κλειστή η λίμνη μέχρι το τέλος του Απρίλη. Μετά θα απομακρύνετο το χώμα (προχειρότητες) και το νερό διαμέσου της υπερχείλισης θα οδηγείτο προς την έξοδο με κατεύθυνση τη θάλασσα.

Αυτά είναι τα πραγματικά γεγονότα, αυτή είναι η αλήθεια και ο καθένας ας βγάλει τα δικά του συμπεράσματα.

Ως Αρδευτική Επιτροπή δε δεχόμαστε καμία σκιά εναντίον μας, είμαστε σοβαροί και θα παραμείνουμε σοβαροί. Σεβόμαστε τον βιότοπο, είναι ένας φυσικός πλούτος για εμάς, τα παιδιά μας και τις επόμενες γενιές.

Ας τον σεβαστεί η πολιτεία και ας τον προστατεύσει επιτέλους.

Αρδευτικό Τμήμα Παραλιμνίου
Μιχάλης Παράσχος, Συντονιστής
8 Μαΐου 2019″

Famagusta.News