Λίστα προβλημάτων και αναγκών έδωσε το Γυμνάσιο Παραλιμνίου

Γυμνάσιο Παραλιμνίου, Παιδεία, Σχολεία

Σωρεία προβλημάτων και αναγκών που δημιουργούν δυσκολίες στην εύρυθμη λειτουργία του, καταγράφει σε επιστολή του το Γυμνάσιο Παραλιμνίου. Η εν λόγω επιστολή, κατατέθηκε πρόσφατα και στην Επιτροπή Ασφάλειας και Υγείας του υπουργείου Παιδείας, από τον γενικό γραμματέα της ΟΕΛΜΕΚ Μάριο Κανικλίδη, μαζί με επιστολές κι άλλων σχολείων που κρούουν τον κώδωνα για ζητήματα που αντιμετωπίζουν.

Το Γυμνάσιο Παραλιμνίου καταγράφει θέματα που χρήζουν επίλυσης και τα οποία αφορούν έλλειψη αιθουσών διδασκαλίας, ακατάλληλες αίθουσες – ελλείψεις σε εργαστήρια, διοικητικούς χώρους, κοινόχρηστους χώρους, αποθηκευτικούς χώρους – αυλή –περίφραξη και ηλεκτρονικό εξοπλισμό. Όπως αναφέρεται, φοιτούν αυτή τη στιγμή 646 μαθητές, αριθμός ο οποίος αυξάνεται καθώς μαθητές με μεταναστευτική βιογραφία που φτάνουν στην Κύπρο, εντάσσονται για φοίτηση στο σχολείο καθ΄όλη τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς.

Μερικά από τα προβλήματα που καταγράφονται στην επιστολή είναι:

  • Οι διαθέσιμες αίθουσες διδασκαλίας δεν επαρκούν για τα 28 τμήματα του σχολείου, με αποτέλεσμα οκτώ από αυτά να είναι μετακινούμενα.Τα τελευταία χρόνια το σχολείο έχει αρκετές λυόμενες αίθουσες, οι οποίες καταλαμβάνουν σημαντικό μέρος του σχολείου.
  • Μία αίθουσα Γλωσσών δεν επαρκεί για τις ανάγκες των 28 τμημάτων.
  • Τα εργαστήρια Τεχνολογίας χρειάζονται ανακαίνιση.
  • Τα εργαστήρια Πληροφορικής και η αίθουσα Βιολογίας χρειάζονται έξοδο κινδύνου.
  • Δεν υπάρχει χώρος για το αρχείο του σχολείου, το οποίο είναι στοιβαγμένο σε δωμάτιο-αποθήκη.
  • Τα γήπεδα του σχολείου χρειάζονται επιδιόρθωση.
  • Αντί αποθηκευτικών χώρων, το σχολείο έχει στην αυλή του τρία κοντέινερ.
  • Πεπαλαιωμένη περίφραξη.
  • Οι εξωτερικοί χώροι στους οποίους συχνάζουν οι μαθητές είναι ανισόπεδοι και σε πολλά σημεία επικίνδυνοι.
  • Στην αυλή υπάρχει ένα μεγάλο ανοικτό αυλάκι, στο οποίο διοχετεύονται τα όμβρια ύδατα.
  • Στη δυτική πλευρά του σχολείου δεν υπάρχει έξοδος κινδύνου για ασθενοφόρα και πυροσβεστικά οχήματα.

Ανάγκη για κτηριακή αναδόμηση

Στην επιστολή, το σχολείο αναφέρει ότι τα πιο πάνω, σε συνδυασμό και με άλλα ζητήματα, δημιουργούν προβλήματα που άπτονται της ασφάλειας και υγείας αλλά και της ποιότητας της παρεχόμενης εκπαίδευσης. Παράλληλα, επισημαίνεται ότι το σχολείο από το 1987 που οικοδομήθηκε δεν έτυχε σοβαρής συντήρησης με αποτέλεσμα να παρουσιάζει προβλήματα και εικόνα φθοράς και εγκατάλειψης.

“Το Γυμνάσιο χρήζει άμεσης φροντίδας από την Πολιτεία για να γίνει σύγχρονο, ασφαλές, λειτουργικό και αισθητικά ωραίο οικοδόμημα, όπως είναι όλα τα υπόλοιπα δημόσια σχολεία Μέσης Εκπαίδευσης της περιοχής ελεύθερης Αμμοχώστου. Αυτό θα επιτευχθεί μέσα από μια ολοκληρωμένη αναδόμηση του σχολείου και όχι μέσα από πρόχειρα, σποραδικά ημίμετρα”, σημειώνεται στην επιστολή. Παραθέτοντας τα θέματα αυτά σε αρμόδιες πηγές του υπουργείου Παιδείας, ανέφεραν ότι θα εξεταστούν στα πλαίσια των δυνατοτήτων που υπάρχουν.

Πηγή: Φιλελεύθερος