Λύκειο Παραλιμνίου: Ποιες οι ποινές και οι τιμωρίες που αντιμετωπίζουν οι μαθητές

Παραδέχθηκαν μαθητές τη συμμετοχή στα έκτροπα

Στιγμιότυπο 2020 09 15 16.55.42 exclusive, Λύκειο Παραλιμνίου

Μετά την Αστυνομία και το Υπουργείο Παιδείας προχωρά σε έρευνα, όσο αφορά τα έκτροπα που σημειώθηκαν στο Λύκειο Παραλιμνίου, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες μας το υπουργείο ζήτησε ήδη εξηγήσεις από τον λυκειάρχη.

Σε ανακοίνωσή του το Υπουργείο Παιδείας μεταξύ άλλων αναφέρει ότι: «Οι αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας (ΥΠΠΑΝ) προχωρούν στη διενέργεια έρευνας σχετικά με τα όσα έχουν συμβεί στο Λύκειο Παραλιμνίου κατά την ημέρα έναρξης των μαθημάτων. Ανεξάρτητα από τις έρευνες της Αστυνομίας που συνεχίζονται, οι υπηρεσίες του ΥΠΠΑΝ προχωρούν σε έρευνα στο σχολείο».

Στο μεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει ο Φιλελεύθερος, γύρω στους 10 μαθητές του Λυκείου Παραλιμνίου που κλήθηκαν από το ΤΑΕ Αμμοχώστου να δώσουν κατάθεση, σε σχέση με τα έκτροπα, φέρονται να έχουν παραδεχθεί συμμετοχή σε αυτά και αναμένεται, αφού ολοκληρωθεί η διερεύνηση της υπόθεσης, να κατηγορηθούν γραπτώς και να κλητευτούν ενώπιον της Δικαιοσύνης.

Οι μαθητές που θα βρεθούν ένοχοι για συμμετοχή στα έκτροπα, αντιμετωπίζουν την κατηγορία της κακοποίησης ζώων που επισύρει ποινή μέχρι 12 μήνες φυλάκιση ή 1.700 ευρώ πρόστιμο ή συνδυασμό των δυο ποινών.

Επίσης, πιθανόν να κατηγορηθούν και για παράνομη κατοχή και χρήση εκρηκτικών υλών/ καπνογόνων και βεγγαλικών, διάρρηξη κτηνοτροφικού υποστατικού και κλοπή πουλερικών, περιστεριών και κουνελιών, καθώς επίσης και αναγραφή υβριστικών συνθημάτων. Οι έρευνες της Αστυνομίας και η λήψη καταθέσεων από μαθητές και άλλα πρόσωπα, σε σχέση με την υπόθεση, συνεχίζονται καθώς οι ανακριτές του ΤΑΕ Αμμοχώστου είναι πεπεισμένοι ότι οι ενεχόμενοι μαθητές είναι πολύ περισσότεροι από αυτούς που σύμφωνα με τις πληροφορίες παραδέχθηκαν συμμετοχή στα έκτροπα, μέχρι τώρα.

Εξάλλου, στην ανακοίνωση του Υπουργείου Παιδείας αναφέρεται ακόμα, πως «Το Υπουργείο Παιδείας βρίσκεται σε στενή συνεργασία με την Αστυνομία σχετικά με τις έρευνες γύρω από τα συμβάντα στο Λύκειο Παραλιμνίου». Περαιτέρω αναφέρεται, πως «η αποτελεσματική συνεργασία με την Αστυνομία στη Λευκωσία είχε ως αποτέλεσμα την αποτροπή επεισοδίων σε ορισμένα σχολεία».

Αναλόγως των ευρημάτων των αστυνομικών ερευνών που διεξάγονται σχετικά με έκτροπα και ανεπίτρεπτες συμπεριφορές σε ορισμένα λύκεια, θα επιβληθούν και οι προβλεπόμενες κυρώσεις σε μαθητές και μαθήτριες, όπου επιβάλλεται, καταλήγει η ανακοίνωση.

Ποιες οι πειθαρχικές ποινές που περιμένουν τους μαθητές

Σύμφωνα με το Υπουργείο Παιδείας τα παιδαγωγικά μέτρα έχουν ως εξής:

Παιδαγωγικά μέτρα και αντίστοιχα όργανα επιβολής τους είναι:

  • Ο παιδαγωγικός διάλογος – Διδάσκων καθηγητής, Βοηθός Διευθυντής, Βοηθός Διευθυντής Α’, Διευθυντής·
  • η παρατήρηση – Διδάσκων καθηγητής, Βοηθός Διευθυντής, Βοηθός Διευθυντής Α’, Διευθυντής·
  • η επίπληξη – Διδάσκων καθηγητής, Βοηθός Διευθυντής, Βοηθός Διευθυντής Α’, Διευθυντής·
  • η κοινή γραπτή παιδαγωγική δέσμευση μεταξύ εκπαιδευτικού και μαθητή, για μικροπαραπτώματα στα οποία έχει υποπέσει, με την οποία δεσμεύεται ότι δεν θα επαναλάβει το παράπτωμα και ότι θα τηρεί εφεξής τους κανονισμούς· τη συμφωνία προσυπογράφει και ο διδάσκων· τη συμφωνία υπογράφει επίσης, αν κριθεί απαραίτητο από τον εκπαιδευτικό, ο γονέας/κηδεμόνας του μαθητή·
  • η απομάκρυνση από την τάξη με τη συνοδεία του προέδρου ή άλλου μέλους του συμβουλίου τμήματος και παραπομπή στη διεύθυνση· ο εκπαιδευτικός στη συνέχεια τεκμηριώνει γραπτώς τους λόγους απομάκρυνσης του παιδιού από την τάξη, υποβάλλοντας σχετική καταγγελία στη διεύθυνση του σχολείου. Η περαιτέρω διαχείριση του περιστατικού αναλαμβάνεται από τον οικείο Β.Δ., ο οποίος ενημερώνει άμεσα τους γονείς ή τους κηδεμόνες του μαθητή·
  • η αποζημίωση, η οποία καταβάλλεται από τον γονέα/κηδεμόνα του μαθητή για φθορά περιουσίας του σχολείου ή και άλλων – Βοηθός Διευθυντής, Βοηθός Διευθυντής Α’, Διευθυντής· αυτό το παιδαγωγικό μέτρο μπορεί να επιβληθεί παράλληλα με άλλο παιδαγωγικό μέτρο·
  • η εκτέλεση κοινωφελούς σχολικής εργασίας που στοχεύει κυρίως στην αξιοποίηση των ικανοτήτων/δεξιοτήτων του μαθητή προς όφελος της σχολικής κοινότητας· η εκτέλεση της κοινωφελούς σχολικής εργασίας πραγματοποιείται κατά τη διάρκεια λειτουργίας του σχολείου, πλην των διαλειμμάτων, υπό την επίβλεψη προσωπικού που ορίζεται κατά περίπτωση από το όργανο επιβολής του παιδαγωγικού μέτρου ήτοι Β.Δ., Β.Δ. Α’, Διευθυντή, Πειθαρχικό Συμβούλιο και καθηγητικό σύλλογο·
  • η αποβολή μέχρι δύο (2) ημέρες – Βοηθός Διευθυντής, Βοηθός Διευθυντής Α’·
  • η γραπτή προειδοποίηση με κοινοποίηση προς τους γονείς ή τους κηδεμόνες για αλλαγή τμήματος – Παιδαγωγική Ομάδα·
  • η αλλαγή τμήματος (γίνεται μόνο μία (1) φορά) – καθηγητικός σύλλογος·
    η αποβολή μία (1) έως τέσσερις (4) ημέρες – Διευθυντής·
  • η αποβολή μία (1) έως έξι (6) ημέρες – Πειθαρχικό Συμβούλιο·
  • η αποβολή μία (1) έως οκτώ (8) ημέρες – καθηγητικός σύλλογος:
    Νοείται ότι, η αποβολή μέχρι δύο (2) ημέρες δύναται να επιβάλλεται με αναστολή:
    Νοείται περαιτέρω ότι, ο Διευθυντής ή οι Β.Δ. Α’ ή οποιοσδήποτε άλλος Β.Δ. επιβάλλουν τα προβλεπόμενα από τους παρόντες Κανονισμούς παιδαγωγικά μέτρα και ενημερώνουν το Β.Δ. που έχει τη διοικητική ευθύνη του τμήματος του επηρεαζόμενου μαθητή·
  • η αποβολή για πάντα από το σχολείο που φοιτά, για αλλαγή σχολικού περιβάλλοντος, με δικαίωμα μετεγγραφής σε άλλο σχολείο-καθηγητικός σύλλογος.

Η διεύθυνση του σχολείου υποβάλλει, μετά τη λήψη της απόφασης του καθηγητικού συλλόγου, όλα τα σχετικά έγραφα και πρακτικά Πειθαρχικού Συμβουλίου και καθηγητικού συλλόγου που αφορούν το παιδαγωγικό’μέτρο της υπο-υποπαραγράφου (xiv) της υποπαραγράφου (α) προς τη Δ.Μ.Ε. (Επαρχιακό Π.Λ.Ε.) ή τη Δ.Μ.Τ.Ε.Ε. (Γενικό Επιθεωρητή Μέσης Τεχνικής και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης) για εξέταση.

Οι γονείς ή οι κηδεμόνες ενημερώνονται άμεσα και γραπτώς για την επιβολή οποιουδήποτε παιδαγωγικού μέτρου.

Για τα παραπτώματα και τις συμπεριφορές που αναφέρονται στο Παράρτημα Ι, μπορούν να ληφθούν διαζευκτικά οποιαδήποτε από τα παιδαγωγικά μέτρα που αναφέρονται στην τρίτη στήλη του Παραρτήματος Ι, αφού ληφθεί σοβαρά υπόψη η συμπεριφορά του μαθητή στο σύνολό της:

Νοείται ότι, η επιβολή των παιδαγωγικών μέτρων δεν εφαρμόζεται απαραίτητα κλιμακωτά.

Ο καταγγελλόμενος μαθητής έχει το δικαίωμα να ακουστεί τόσο πριν από τη λήψη απόφασης αναφορικά με την ενοχή του ή μη όσο και πριν του επιβληθεί το παιδαγωγικό μέτρο, με σκοπό το μετριασμό του. Σε περίπτωση που το παράπτωμα επισύρει το μέτρο της αποβολής, ο καταγγελλόμενος μαθητής έχει το δικαίωμα να ζητήσει όπως παρευρίσκεται στη διαδικασία εξέτασης του παραπτώματος ο υπεύθυνος καθηγητής του τμήματος ή, αν η καταγγελία υποβλήθηκε από αυτόν, τότε ο μαθητής μπορεί να επιλέξει άλλον καθηγητή.

Σε κάθε σχολείο Μέσης Εκπαίδευσης καταρτίζεται για κάθε τμήμα Παιδαγωγική Ομάδα της οποίας προεδρεύει ο υπεύθυνος τμήματος και η οποία απαρτίζεται απ’ όλους τους διδάσκοντες και τον καθηγητή Συμβουλευτικής και Επαγγελματικής Αγωγής η Παιδαγωγική Ομάδα παρακολουθεί τη μαθησιακή πορεία και την πορεία της συμπεριφοράς του τμήματος και του κάθε μαθητή ξεχωριστά και εισηγείται στη διεύθυνση του σχολείου ή λαμβάνει υποστηρικτικά ή διορθωτικά μέτρα συνεργαζόμενη με τον οικείο Εκπαιδευτικό Ψυχολόγο ή άλλο ειδικό ή αρμόδια υπηρεσία:

Νοείται ότι, στην Παιδαγωγική Ομάδα μπορεί να συμμετάσχει και ο Β.Δ που έχει τη διοικητική ευθύνη του τμήματος.

Στο Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού συστήνεται δευτεροβάθμιο σώμα ενώπιον του οποίου μπορούν να προσφεύγουν οι γονείς ή οι κηδεμόνες των μαθητών στους οποίους επιβλήθηκε το παιδαγωγικό μέτρο της αποβολής για πάντα από το σχολείο για αλλαγή σχολικού περιβάλλοντος. Το δευτεροβάθμιο σώμα αποτελείται από το Διευθυντή Μέσης Εκπαίδευσης ή το Διευθυντή Μέσης Τεχνικής και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, ανάλογα με την περίπτωση, ή εκπρόσωπο τους, τον υπεύθυνο Επιθεωρητή του σχολείου, εκπρόσωπο της Νομικής Υπηρεσίας της Δημοκρατίας, εκπρόσωπο της Παγκύπριας Συνομοσπονδίας Ομοσπονδιών Συνδέσμων Γονέων Δημόσιων Σχολείων Μέσης Εκπαίδευσης, εκπρόσωπο της Παγκύπριας Συντονιστικής Επιτροπής Μαθητών και εκπρόσωπο της Ο.Ε.Λ.Μ.Ε.Κ. ή της Ο.Λ.Τ.Ε.Κ., ανάλογα με την περίπτωση· οι εκπρόσωποι των γονέων ή κηδεμόνων, των Εκπαιδευτικών Οργανώσεων και της Παγκύπριας Συντονιστικής Επιτροπής Μαθητών συμμετέχουν με δικαίωμα ψήφου· ο γονέας ή ο κηδεμόνας του μαθητή στον οποίο επιβλήθηκε το πιο πάνω μέτρο, μπορεί το αργότερο εντός σαράντα οκτώ (48) ωρών να υποβάλει γραπτώς αίτηση επανεξέτασης του μέτρου στο δευτεροβάθμιο σώμα, το οποίο συνέρχεται εντός τριών (3) εργάσιμων ημερών μετά τη λήψη της γραπτής αίτησης για επανεξέταση από το γονέα ή τον κηδεμόνα.

Ενώπιον του δευτεροβάθμιου σώματος μπορούν να εκφράσουν την άποψη τους ο μαθητής, ο κηδεμόνας του, ο Διευθυντής του σχολείου και οποιοδήποτε άλλο πρόσωπο κρίνει απαραίτητο το δευτεροβάθμιο σώμα:

Νοείται ότι μπορεί να κληθεί ενώπιον του δευτεροβάθμιου σώματος, μετά από σχετικό γραπτό αίτημα, οποιοδήποτε άλλο πρόσωπο από το γονέα ή τον κηδεμόνα, το οποίο σχετίζεται με την υπόθεση.

Το δευτεροβάθμιο σώμα αποφασίζει για την ορθή τήρηση των διαδικασιών από το σχολείο και επί της ουσίας της περίπτωσης του μαθητή και λαμβάνει σχετική απόφαση στην περίπτωση λήψης απόφασης επί της διαδικασίας το θέμα παραπέμπεται εκ νέου στο Σχολείο για επανεξέταση· η λήψη απόφασης από το δευτεροβάθμιο σώμα επί της ουσίας είναι τελεσίδικη.

Πριν από τη λήψη του παιδαγωγικού μέτρου, που αναφέρεται στις υπο-υποπαραγράφους (xiii) και (xiv) της υποπαραγράφου (α) της παραγράφου (2), ο καθηγητικός σύλλογος καλεί το μαθητή και το γονέα ή κηδεμόνα του, για να ακούσει τη θέση, τις εξηγήσεις και τα επιχειρήματα τους· ο καθηγητικός σύλλογος ή και ο γονέας ή ο κηδεμόνας μπορούν να ζητήσουν γραπτή έκθεση από τον καθηγητή Συμβουλευτικής και Επαγγελματικής Αγωγής ή και τον οικείο εκπαιδευτικό ψυχολόγο· στην περίπτωση που ο καθηγητικός σύλλογος αποφασίζει για την διά παντός αποβολή του μαθητή, αποφασίζει και για το θέμα της παραμονής ή όχι του μαθητή στο σχολείο ή στο σπίτι, έως την εξεύρεση του σχολείου μετεγγραφής από τον Επαρχιακό Π.Λ.Ε. ή τη λήψη της απόφασης από το δευτεροβάθμιο σώμα, στην περίπτωση αίτησης για επανεξέταση από το γονέα ή τον κηδεμόνα.

Μετά την οριστική επιβολή του παιδαγωγικού μέτρου της για πάντα αποβολής από το σχολείο για αλλαγή σχολικού περιβάλλοντος, οι υπεύθυνοι τμήματος των δύο (2) επηρεαζόμενων σχολείων, με τη συνεργασία των δύο (2) καθηγητών Συμβουλευτικής και Επαγγελματικής Αγωγής και των οικείων Εκπαιδευτικών Ψυχολόγων, καταρτίζουν συγκεκριμένο πρόγραμμα προσαρμογής του μαθητή στο νέο του σχολείο.

Στις περιπτώσεις επιβολής του μέτρου της αποβολής, πέραν της μιας ημέρας, σύμφωνα με τις πρόνοιες των υπο-υποπαραγράφων (viii) και (χι) έως (xiii) της υποπαραγράφου (α) της παραγράφου (2), ο μαθητής υποχρεούται να παραμείνει στο σπίτι· στις περιπτώσεις που υπάρχει πραγματική αδυναμία των γονέων ή των κηδεμόνων να επιβλέπουν το μαθητή, ο μαθητής παραμένει στο σχολείο υπό την επίβλεψη του εκάστοτε οριζόμενου εκπαιδευτικού λειτουργού, ο οποίος εμπλέκει τον μαθητή σε δημιουργική δραστηριότητα με μαθησιακό στόχο· για την περίοδο αποβολής του μαθητή σημειώνονται απουσίες, μια για κάθε περίοδο.

Ο μαθητής στον οποίο επιβλήθηκε το παιδαγωγικό μέτρο της αποβολής μιας ημέρας ή περισσότερων ημερών, αλλά παραμένει στο σχολείο, σύμφωνα με τις πρόνοιες του παρόντος Κανονισμού, έχει το δικαίωμα να ζητήσει εντός δύο (2) εργάσιμων ημερών από το όργανο επιβολής του παιδαγωγικού αυτού μέτρου, τη μετατροπή του μέτρου αυτού σε κοινωφελή σχολική ή και κοινωνική δραστηριότητα μετά από έγκριση του Διευθυντή ή του καθηγητικού συλλόγου αν το παιδαγωγικό αυτό μέτρο επιβλήθηκε από τον καθηγητικό σύλλογο και στις περιπτώσεις αυτές δεν σημειώνονται απουσίες.

Την καταγραφή σε κάθε τμήμα των παραπτωμάτων και των παιδαγωγικών μέτρων αναλαμβάνει ο υπεύθυνος Βοηθός Διευθυντής σε συνεργασία με τον υπεύθυνο τμήματος· σοβαρά πειθαρχικά παραπτώματα υποβάλλονται στο Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού σε μηνιαία βάση.

Στον καθηγητικό σύλλογο παραπέμπονται από το Πειθαρχικό Συμβούλιο περιπτώσεις μαθητών, οι οποίοι διαπράττουν σοβαρής μορφής παραπτώματα.

Πειθαρχικό Συμβούλιο
23.
Σε κάθε σχολείο Μέσης Εκπαίδευσης λειτουργεί Πειθαρχικό Συμβούλιο που απαρτίζεται από τους ακόλουθους:

Το Διευθυντή ή εκπρόσωπο του Βοηθό Διευθυντή Α’ ή Βοηθό Διευθυντή που ορίζεται στην αρχή της χρονιάς, ως πρόεδρος·
έναν (1) καθηγητή ή εκπαιδευτή ή αναπληρωτή του, που εκλέγεται από τον καθηγητικό σύλλογο στην αρχή της χρονιάς·
τον υπεύθυνο εκπαιδευτικό του τμήματος·
τον πρόεδρο του Κεντρικού Μαθητικού Συμβουλίου ή εκπρόσωπο του· και
τον πρόεδρο του μαθητικού συμβουλίου του τμήματος του μαθητή.

Στο Πειθαρχικό Συμβούλιο συμμετέχει ως παρατηρητής ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του Συνδέσμου Γονέων και Κηδεμόνων του σχολείου ή εκπρόσωπος του από το διοικητικό συμβούλιο, ο οποίος εκλέγεται από τα μέλη του συνδέσμου· ο παρατηρητής δεν λαμβάνει μέρος, αλλά ούτε παρευρίσκεται στην ψηφοφορία

Σε καμία περίπτωση δεν συμμετέχει ως μέλος του Πειθαρχικού Συμβουλίου ο καθηγητής που έχει υποβάλει την καταγγελία ή μαθητής αν αυτός τυγχάνει να είναι ο καταγγελλόμενος ή ο καταγγέλλων ή αν καθηγητής ή μαθητής με οποιοδήποτε τρόπο αποδεδειγμένα εμπλέκεται στο περιστατικό για το οποίο παραπέμπεται ο μαθητής στο Πειθαρχικό Συμβούλιο. Στις περιπτώσεις αυτές συμμετέχει ο αναπληρωτής καθηγητής, ενώ για τους μαθητές, ο Διευθυντής ορίζει άλλον μαθητή από το Κ.Μ.Σ. ή το συμβούλιο τμήματος, ανάλογα με την περίπτωση· στην περίπτωση που ο καταγγέλλων καθηγητής είναι ο υπεύθυνος εκπαιδευτικός του τμήματος, τότε ορίζεται από το Διευθυντή άλλος εκπαιδευτικός που διδάσκει στο τμήμα.

Στο Πειθαρχικό Συμβούλιο παραπέμπονται από το Διευθυντή περιπτώσεις σοβαρής μορφής παραβατικότητας.

Ο πρόεδρος του Πειθαρχικού Συμβουλίου πριν από την εκδίκαση της κάθε περίπτωσης ζητά να έχει γραπτή ενημέρωση από τον καθηγητή Συμβουλευτικής και Επαγγελματικής Αγωγής· πριν από την εκδίκαση της υπόθεσης, αν το απαιτήσει ο γονέας ή ο κηδεμόνας, ζητά γραπτή ενημέρωση από τον οικείο εκπαιδευτικό ψυχολόγο, εφόσον ο μαθητής παρακολουθείται ήδη από αυτόν.

Ο πρόεδρος του Πειθαρχικού Συμβουλίου ενημερώνει τα υπόλοιπα μέλη του σώματος και μόνο αυτούς, πριν από την εκδίκαση της υπόθεσης, για τυχόν ιδιαιτερότητες του παιδιού.

Το Πειθαρχικό Συμβούλιο κατά τη διεξαγωγή της έρευνας παρέχει στο μαθητή την ευκαιρία να εκθέσει τα γεγονότα και να αναπτύξει τα επιχειρήματα του, αφού ενημερώσει προηγουμένως το μαθητή ή τον κηδεμόνα του για την εναντίον του μαθητή καταγγελία· ο κηδεμόνας του καταγγελλόμενου μαθητή καλείται να εκφράσει την άποψη του ενώπιον του Πειθαρχικού Συμβουλίου· το Πειθαρχικό Συμβούλιο δύναται να καλέσει επίσης ενώπιον του τον Β.Δ ή το κλιμάκιο Β.Δ που διεξήγαγε τη διερεύνηση των γεγονότων και οποιονδήποτε άλλο εκπαιδευτικό ή μαθητή κρίνει αναγκαίο για να καταθέσει για το συμβάν.

Όταν ο κηδεμόνας του μαθητή ή ο ίδιος ο μαθητής δεν παρουσιαστούν στο Πειθαρχικό Συμβούλιο μετά από γραπτή ενημέρωση τους για την ημερομηνία σύγκλησης του, το Πειθαρχικό Συμβούλιο εκδικάζει την περίπτωση στην απουσία τους.

Το Πειθαρχικό Συμβούλιο τηρεί πρακτικά των συνεδριάσεων του και ενημερώνει τον καθηγητικό σύλλογο για τις αποφάσεις του· το Πειθαρχικό Συμβούλιο αποφασίζει εντός περιόδου δεκαπέντε (15) εργάσιμων ημερών, εκτός αν η υπόθεση είναι πολύπλοκη, οπότε ολοκληρώνεται σε περίοδο που δεν ξεπερνά τις τριάντα (30) εργάσιμες ημέρες και εν πάση περιπτώσει πριν από τη λήξη των μαθημάτων:

Νοείται ότι, η τήρηση των πρακτικών γίνεται από τον πρακτικογράφο του καθηγητικού συλλόγου, ο οποίος δεν συμμετέχει στις διαδικασίες του Πειθαρχικού Συμβουλίου.

Famagusta.News με πληροφορίες από Philenews