Μ. Χατζηπαντέλα από Παραλίμνι: “Πρωτοφανής για την Κύπρο η τραγωδία της Ήλιος”

Τελέστηκε στο Παραλίμνι το μνημόσυνο των θυμάτων της Ήλιος

cache 846x3000 Analog medium 990535 501486 1482022 Αεροπορικό Δυστύχημα Ήλιος

Πρωτοφανή για την Κύπρο, χαρακτήρισε την τραγωδία του αεροπορικού δυστυχήματος της «Ηλιος» τον Αύγουστο του 2005 κατά την οποία 115 επιβάτες και εξαμελές πλήρωμα έχασαν τη ζωή τους, ο Υπουργός Υγείας Μιχάλης Χατζηπαντέλα.

Σε επιμνημόσυνο λόγο του στο ετήσιο μνημόσυνο των θυμάτων του αεροπορικού δυστυχήματος της «Ήλιος» με καταγωγή από το Παραλίμνι που πραγματοποιήθηκε το πρωί στον Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Γεωργίου, στο Παραλίμνι, ο κ. Χατζηπαντέλα είπε ότι «17 χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από την ανείπωτη τραγωδία που στιγμάτισε ανεξίτηλα τον τόπο μας το τραγικό καλοκαίρι του 2005. Η συντριβή του αεροσκάφους της εταιρείας Helios Airways, που εκτελούσε πτήση από το αεροδρόμιο Λάρνακας με προορισμό την Πράγα και ενδιάμεσο σταθμό στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος», συγκλόνισε τις ψυχές όλων μας».

Πρόσθεσε ότι «το μεγάλο κακό, που οδήγησε στο πένθος τις οικογένειες των 115 επιβατών και του εξαμελούς πληρώματος του αεροσκάφους, έγινε στις παρυφές του χωριού Γραμματικός, βόρεια της Αττικής. Ολόκληρες οικογένειες ξεκληρίστηκαν, ενώ πολλά παιδιά έχασαν τους γονείς τους και έμειναν ορφανά».

Ο Υπουργός σημείωσε πως «ιδιαίτερα βαρύ ήταν το πένθος για τον Δήμο Παραλιμνίου, που θρήνησε συνολικά 12 μόνιμους κατοίκους του και άλλους τέσσερις με καταγωγή το Παραλίμνι και τόπο διαμονής τη Λεμεσό. Δύο ολόκληρες οικογένειες, του Χρίστου Πυρίλλη και του Αντώνη Αντωνίου, χάθηκαν στα συντρίμμια του αεροσκάφους, καθώς και τρία μέλη της οικογένειας Κουτσόφτα, που άφησε πίσω της τον δίχρονο τότε μικρό Βασίλη».

Έκτοτε συνέχισε «ο πόνος και η θλίψη από το δυσαναπλήρωτο κενό της απώλειας των δικών τους ανθρώπων, συνοδεύει τους συγγενείς των θυμάτων. Παρά τα 17 χρόνια που έχουν περάσει, το δράμα, ο πόνος, η πίκρα και η οργή για τον άδικο χαμό τόσων ανθρώπων, εξακολουθεί να βασανίζει τους συγγενείς και τους φίλους των θυμάτων αλλά και ολόκληρη την κυπριακή κοινωνία» είπε και σημείωσε πως «το τραγικό αυτό συμβάν, που συγκλόνισε το πανελλήνιο, έγινε αιτία και αφορμή για να αναδειχθούν διαχρονικά προβλήματα, ανεπάρκεια, αδικαιολόγητα λάθη και παραλείψεις, που είχαν ως θλιβερό αποτέλεσμα τη μοιραία εκείνη πτήση».

Αναφερόμενος στη τραγωδία ο Υπουργός την χαρακτήρισε «πρωτοφανή για τον τόπο μας. Τον Αύγουστο του 2005, παραμονή της μεγάλης εορτής της Θεοτόκου, η ασύλληπτη αυτή καταστροφή, που παρέσυρε αναπάντεχα στον θάνατο 121 αθώες ψυχές, έντυσε στα μαύρα τις οικογένειες των θυμάτων σε Ελλάδα και Κύπρο».

Σημείωσε ακόμα ότι «η ευφορία των θερινών διακοπών και οι εγκάρδιες ευχές των συγγενών για «καλό ταξίδι», όταν αποχαιρέτησαν για στερνή φορά τα αγαπημένα τους πρόσωπα, μετατράπηκαν λίγες ώρες αργότερα σε εφιάλτη και ένα μακρύ, θλιβερό κατάλογο, που έμοιαζε ατελείωτος, γεμάτος με ονόματα ανθρώπων κάθε ηλικίας».

Η κυβέρνηση ανέφερε ο Υπουργός Υγείας «επέδειξε έμπρακτα το ενδιαφέρον και τη στήριξή της προς τις οικογένειες, με ένα ποσό ύψους 3 εκατομμυρίων ευρώ, ως ελάχιστη οφειλόμενη ανταπόδοση στη μνήμη των νεκρών. Ταυτόχρονα παραχώρησε υποτροφίες σε 11 ορφανά παιδιά των θυμάτων, από το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών Κύπρου για τις προπτυχιακές και μεταπτυχιακές τους σπουδές».

Σημείωσε ακόμα ότι «η πολιτεία στο σύνολο της στάθηκε με προβληματισμό και αυτοκριτική απέναντι σε όλα τα τραγικά γεγονότα που σημάδεψαν τον τόπο μας, δηλώνοντας ταυτόχρονα την αποφασιστικότητα και την υπόσχεσή μας να εργαζόμαστε συνειδητά, με σοβαρότητα και υπευθυνότητα, μακριά από διαπλεκόμενα συμφέροντα, παρωχημένες αντιλήψεις και νοοτροπίες, έχοντας πάντοτε ως γνώμονα το κοινό καλό και την ευημερία της πατρίδας μας».

Ο Υπουργός Υγείας είπε επίσης ότι «σήμερα, Εκκλησία, Πολιτεία, Τοπική Αυτοδιοίκηση μαζί με τις οικογένειες των θυμάτων με καταγωγή από το Παραλίμνι, προσευχόμαστε υπέρ αναπαύσεως των ψυχών και τιμούμε τη μνήμη όλων αυτών των ανθρώπων, των οποίο το νήμα της ζωής κόπηκε τόσο άδικα και αναπάντεχα».

Πηγή: KYΠΕ