Μαρίνα Παραλιμνίου: Φέρνει “κολοσσό” των yachts – Συμφωνία με όμιλο “Ferretti”

Στη μαρίνα Παραλιμνίου αναμένεται να έχει τα κεντρικά του γραφεία στην Κύπρο ένα από τα σημαντικότερα ναυπηγεία παγκόσμια, o Ferretti Group

xcvbnm exclusive, paralimni marina, Αναπτυξιακά Έργα, Μαρίνα Παραλιμνίου

Πολύ σημαντική συμφωνία με ένα από τα σημαντικότερα ναυπηγεία και ένα από τα γνωστότερα ονόματα στον χώρο της κατασκευής γιοτ παγκόσμια κατάφερε να υπογράψει η PMV Maritime Holdings Ltd, κατασκευάστρια και διαχειρίστρια εταιρεία της μαρίνας Παραλιμνίου η οποία αναμένεται να λειτουργήσει το 2024. Η εταιρεία κολοσσός έχει τζίρο που ξεπερνά το 1 δισ. ευρώ και κάτω από την «ομπρέλα» της βρίσκονται μεγάλες επωνυμίες πολυτελών σκαφών, όπως η Feretti Yachts, η Riva, η Pershing Yachts και η Itama Yachts.

Η εταιρεία υπέγραψε συμφωνία με την P.M.V. Maritime Holdings Ltd, και θα είναι πλέον ο αποκλειστικός αντιπρόσωπος της τεράστιας γκάμας υπερπολυτελών σκαφών που προσφέρει στην Κύπρο.

img N 2130 20230121111349 exclusive, paralimni marina, Αναπτυξιακά Έργα, Μαρίνα Παραλιμνίου

Ο όμιλος Ferretti

To Ferretti Group αποτελεί αυτή τη στιγμή ένα από τα μεγαλύτερα ναυπηγία στον κόσμο, έχοντας τζίρο πέραν του ενός δισεκατομμυρίου ετησίως. Στον όμιλο υπάγονται όλες οι υψηλών προδιαγραφών επωνυμίες πολυτελών σκαφών, όπως η Feretti Yachts, η Riva-η οποία χαρακτηρίζεται ως η Ferrari των θαλασσών-, η Pershing Yachts και η Itama Yachts.

Όσον αφορά την κατηγορία superyachts, τα οποία κατά κανόνα ξεκινούν από τα 30 μέτρα και με το πιο φθηνό σκάφος να κοστολογείται στα 10 εκατ. ευρώ, ο όμιλος διαθέτει τις επωνυμίες Wally, CRM και η Custom Line. Η τελευταία αφορά σκάφη ειδικά σχεδιασμένα με βάση τις απαιτήσεις του πελάτη.

Η εταιρεία ιδρύθηκε το 1968 από τους Alessandro και Norberto Ferretti και παρήγαγε το πρώτο της μηχανοκίνητο ιστιοφόρο το 1971. Κατά τη δεκαετία του 1980, τα δύο αδέρφια αποφάσισαν να ειδικευτούν στην παραγωγή πολυτελών μηχανοκίνητων yatch. Αργότερα, ίδρυσαν μια νέα μονάδα στο Forlì της Ιταλίας, η οποία στεγάζει σήμερα τα κεντρικά γραφεία της εταιρείας.

Στις αρχές της δεκαετίας του 1990, ο όμιλος Ferretti ξεκίνησε μια διαδικασία διεθνοποίησης. Το 1993, ιδρύθηκε η Ferretti of America, Inc. για την εμπορία μηχανοκίνητων γιοτ στις Ηνωμένες Πολιτείες, τον Καναδά, το Μεξικό, τη Βενεζουέλα και την Καραϊβική. Η Ferretti of America συνδέθηκε με το δίκτυο πωλήσεων που ήταν ήδη παρών στην Ελλάδα, τη Γαλλία, την Ισπανία, τη Γερμανία και τη Μεγάλη Βρετανία, αυξάνοντας τον αντίκτυπο των πωλήσεων της Ferretti στο εξωτερικό.

Το 1994, η Ferretti ξεκίνησε μια διεθνή διαδικασία μάρκετινγκ, δημιουργώντας ένα στρατηγικό δίκτυο αντιπροσώπων εκτός Ευρώπης. Κατά το δεύτερο μισό της δεκαετίας του 1990, ξεκίνησε μια στρατηγική επέκτασης για τις εξωτερικές γραμμές μέσω της εξαγοράς εταιρειών που παράγουν πολυτελή motoryachts.

Το 1996, η Ferretti ξεκίνησε να δραστηριοποιείται στον τομέα των γιοτ με flybridges από υαλοβάμβακα, μήκους 28 έως 40 μέτρων, μέσω της Custom Line S.p.A. Δύο χρόνια αργότερα, ο όμιλος αγόρασε την Cantieri Navali dell’Adriatico- CNA S.r.l., η οποία ειδικευόταν στην κατασκευή μηχανοκίνητων σκαφών ανοιχτού τύπου με την περίφημη μάρκα Pershing.

Την ίδια χρονιά, η Ferretti εισήλθε στον κλάδο των αθλητικών ψαροκάικων με την εξαγορά της αμερικανικής εταιρείας Bertram Yacht, Inc.-το ναυπηγείο του Μαϊάμι. Η Bertram Yacht πωλήθηκε το 2015.

Το 1999 ο όμιλος Ferretti αγόρασε την CRN S.p.A., ένα ναυπηγείο που ειδικεύεται στην παραγωγή maxiyachts σε fiberglass και megayachts με χαλύβδινο κύτος και υπερκατασκευές αλουμινίου, μήκους άνω των 30 μέτρων.

Κατά την επόμενη δεκαετία, ο όμιλος προχώρησε σε περαιτέρω επέκταση μέσω εξαγορών άλλων εταιρειών του χώρου.

Τον Δεκέμβριο του 2009, με στόχο να συνεχίσει να επικεντρώνεται στη βασική του δραστηριότητα, ο όμιλος Ferretti πώλησε το 60% της συμμετοχής του στην Pinmar S.L., μια ισπανική εταιρεία που ειδικεύεται στα μεγάλα γιοτ του Ιρλανδού επιχειρηματία Sean Ewing.

Τον Μάρτιο του 2010, η Ferretti συνέχισε την πολιτική αποεπένδυσής της πουλώντας το 100% της Apreamare S.p.A., η οποία περιελάβανε τον ναυτικό… πόλο Torre Annunziata (Νάπολη), στις οικογένειες Aprea και Pollia, ιδρυτές της ιστορικής μάρκας Sorrento. Το 2010 ιδρύθηκε η Ferretti Group Brasil.

Το 2012 η Ferretti εξαγοράστηκε από την κινεζική πολυεθνική εταιρεία κατασκευής βαρέων μηχανημάτων και αυτοκινήτων Weichai Group.

paralimni marina aerial exclusive, paralimni marina, Αναπτυξιακά Έργα, Μαρίνα Παραλιμνίου

Τα έργα στη μαρίνα Παραλιμνίου

Τα έργα της πρώτης φάσης της μαρίνας Παραλιμνίου, προχωρούν με εντατικούς ρυθμούς και η πρώτη φάση των κτηρίων και των λιμενικών έργων θα είναι έτοιμη μέχρι το τέλος του χρόνου, όπου θα ξεκινήσει πιλοτικά ο ελλιμενισμός των πρώτων σκαφών.

Η πρώτη φάση του έργου, που θα στοιχίσει πάνω από 100 εκατ. ευρώ, θα περιλαμβάνει 150 θέσεις ελλιμενισμού, 44 οικιστικές μονάδες, καταστήματα, εστιατόρια και καφετέριες. Ήδη πάνω από το 90% των οικιστικών μονάδων της πρώτης φάσης έχει πωληθεί, κυρίως σε Κύπριους ενώ έχουν ενοικιαστεί και τα 14 εμπορικά καταστήματα που θα δημιουργηθούν.

Κατά τη δεύτερη και τελευταία φάση του έργου, θα αυξηθούν σε 80 οι οικιστικές μονάδες, σε 300 οι θέσεις ελλιμενισμού, ενώ θ’ ανεγερθεί στο χώρο και ένα boutique hotel. Στη μαρίνα θα μπορούν να ελλιμενίζονται σκάφη από 8 έως 25 μέτρα.