Μαρίνα Παραλιμνίου με κυπριακά κεφάλαια – Συνέντευξη Ανθούλη Κουντούρη

paralimni marina, Αναπτυξιακά Έργα, Μαρίνα Παραλιμνίου, Νέα Αμμοχώστου, Περνέρα, Πρωταράς

Ως ένα έργο που θα συμβάλει στην ανάπτυξη του ναυτικού τουρισμού και θα προσφέρει πολυάριθμες υπηρεσίες, τόσο σε παραθεριστές όσο και στους κατοίκους της περιοχής, χαρακτηρίζει τη μαρίνα Παραλιμνίου, ο ∆ιευθύνων Σύμβουλος της PMV Maritime Holdings, Ανθούλης Κουντούρης, τονίζοντας, παράλληλα, πως η χρηματοδότηση αποτελεί αποκλειστικά κυπριακή υπόθεση στην έντυπη έκδοση του “Insider” Ιουλίου της εφημερίδας Φιλελεύθερος.

Το έργο είναι της τάξεως των 110 εκατομμυρίων ευρώ κι όπως εξηγεί ο κ. Κουντούρης, βρίσκεται στη διαδικασία αδειοδότησης και εντός δύο μηνών αναμένεται να πάρει το πράσινο φως έτσι ώστε να προχωρήσει η υλοποίησή του. Επιπρόσθετα, αναλύει όλα τα χρονοδιαγράμματα του έργου, εξηγώντας πώς θα λειτουργεί ως σημείο εισόδου στην Κυπριακή Δημοκρατία.

Όσον αφορά τα καταστήματα και τα εστιατόρια που θα φιλοξενηθούν στη μαρίνα Παραλιμνίου, ο κ. Κουντούρης αποκαλύπτει πως έχουν υπογραφεί συμφωνίες με γνωστές εταιρείες στο χώρο της εστίασης. Την ίδια ώρα, βρίσκονται σε εξέλιξη οι συζητήσεις με οίκο γαστρονομίας από το εξωτερικό, ο οποίος θα στελεχώσει τα εστιατόρια του μικρού εμπορικού κέντρου.

Η Κυπριακή Δημοκρατία με τη δημιουργία της μαρίνας Παραλιμνίου θα αποκτήσει ακόμη μια είσοδο. Ποιες θα είναι οι επιδράσεις του έργου στην οικονομία (τοπική οικονομία, τουρισμός κ.λπ);

Η μαρίνα Παραλιμνίου είναι ζωτικό έργο, αφού θα συμβάλει στην ανάπτυξη του ναυτικού τουρισμού και θα προσφέρει υπηρεσίες σε μια περιοχή που αποτελεί τον κύριο προορισμό σκαφών στη χώρα μας, με ιδανικές συνθήκες ναυσιπλοΐας και τις ομορφότερες θάλασσες. Πιο σημαντικό όμως θεωρούμε το γεγονός πως η μαρίνα Παραλιμνίου θα αποτελέσει πόλο έλξης για επισκέπτες ολόχρονα και θα είναι ένα πρώτο αλλά σημαντικό βήμα για καταπολέμηση της εποχικότητας, αφού η ανάπτυξη θα λειτουργεί 365 μέρες το χρόνο και θα προσφέρει υψηλών προδιαγραφών υπηρεσίες με την ίδια, σταθερή ποιότητα.

Η προσπάθεια για δημιουργία της μαρίνας στο Παραλίμνι βρίσκεται σε εξέλιξη εδώ και αρκετά χρόνια. Σε ποιο σημείο βρίσκεστε σήμερα;

Το έργο βρίσκεται στη διαδικασία αδειοδότησης και συγκεκριμένα αναμένεται το πράσινο φως από το Τμήμα Περιβάλλοντος, ώστε να μπορέσει το Τμήμα Πολεοδομίας να προχωρήσει στην έκδοση της άδειας του master plan και στην άδεια που αφορά τη μικτή χερσαία ανάπτυξη. Όπως γνωρίζετε, οι διαδικασίες αυτές είναι χρονοβόρες αφού περιλαμβάνουν διαβουλεύσεις με πέραν των 20 τμημάτων του Δημοσίου. Ευελπιστούμε ότι θα έχουμε τις σχετικές άδειες εντός των επόμενων δύο μηνών για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε στην αδειοδότηση για τα λιμενικά έργα, κάτι που θα σημάνει την έναρξη των κατασκευαστικών εργασιών. Στόχος μας η έναρξη εργασιών στα τέλη Οκτωβρίου του 2019.

Ποια είναι τα χρονοδιαγράμματα υλοποίησης του έργου;

Η παράδοση του έργου θα γίνει σε τρεις φάσεις: τα λιμενικά έργα θα παραδοθούν 18 μήνες μετά την έναρξη εργασιών, ενώ 12 μήνες αργότερα θα παραδοθεί το εμπορικό μέρος της ανάπτυξης μαζί με το πρώτο μέρος της οικιστικής ανάπτυξης. Το έργο αναμένεται να ολοκληρωθεί σε σύνολο 48 μηνών από την έναρξη εργασιών.

Σε ποιο στάδιο βρίσκονται οι σχετικές εργασίες σήμερα;

Οι σχετικές μελέτες που έχουν ολοκληρωθεί και περιλαμβάνουν αρχιτεκτονικές μελέτες, μηχανικές, γεωλογικές και βιολογικές έρευνες, αρχαιολογικές έρευνες, ηλεκτρομηχανολογικές, κυκλοφοριακές και ειδικά η μελέτη επιπτώσεων στο περιβάλλον (ΜΕΕΠ), είναι ιδιαίτερα δύσκολες και χρονοβόρες, αφού έχουν να κάνουν με ομαδική εργασία και πολλές συσκέψεις. Η ομάδα του έργου αποτελείται από Κύπριους, Έλληνες και Άγγλους επαγγελματίες στο είδος τους, έτσι ο συντονισμός ήταν αρκετά δύσκολος. Εντούτοις, καταφέραμε να ολοκληρώσουμε τις σχετικές μελέτες σε περίοδο 14 μηνών κι αυτήν τη στιγμή περιμένουμε τις εγκρίσεις από τα σχετικά δημόσια τμήματα. Η κατάθεση του master plan έγινε τέλος Αυγούστου του 2018, η πολεοδομική άδεια υποβλήθηκε στις 22 Δεκεμβρίου του ίδιου χρόνου και η μελέτη επιπτώσεων στο περιβάλλον στις 12 Απριλίου 2019. Αυτήν τη στιγμή είμαστε σε αναμονή, παράλληλα όμως προχωρούν άλλες μελέτες όπως κατασκευαστικές λεπτομέρειες και ηλεκτρομηχανολογικά. Το εργοτάξιο έχει σηματοδοτηθεί και η σχετική περίφραξη αναμένεται να ολοκληρωθεί σύντομα.

Ποια είναι τα χαρακτηριστικά της μαρίνας Παραλιμνίου που την κάνουν να ξεχωρίζει από τις υπόλοιπες μαρίνες της Κύπρου;

Η μαρίνα αναμένεται να αποτελέσει σημείο αναφοράς και να συμβάλει έμπρακτα στον εμπλουτισμό του τουριστικού προϊόντος στην ελεύθερη Αμμόχωστο. Επιπρόσθετα, θα προσελκύσει επενδυτές και θα φέρει περαιτέρω οικονομική ανάπτυξη. Η μαρίνα Παραλιμνίου, ως επίσημο σημείο εισόδου στην Κυπριακή Δημοκρατία, θα στεγάσει κρατικές υπηρεσίες όπως Λιμενική και Ναυτική Αστυνομία, Τελωνείο, Υπηρεσία Αλλοδαπών, Ιατρικές και Κτηνιατρικές Υπηρεσίες και Κλιμάκιο της Υπηρεσίας Καταπολέμησης Ναρκωτικών. Περαιτέρω και με βάση την κύρια δραστηριότητα που θα είναι ο ελλιμενισμός 300 σκαφών αναψυχής, θα περιλαμβάνονται υπηρεσίες όπως yacht club, σταθμός καυσίμων, ενοικιάσεις σκαφών καθώς και όλες οι απαραίτητες υπηρεσίες για εξυπηρέτηση των επισκεπτών και ελλιμενισμού σκαφών στη λιμενολεκάνη της μαρίνας.

Έντονο ενδιαφέρον

Πώς αξιολογείτε το μέχρι στιγμής ενδιαφέρον για τα προς πώληση διαμερίσματα και επαύλεις; Υπήρξε ενδιαφέρον από ξένους δυνητικούς αγοραστές; Ποιο είναι το προφίλ του αγοραστή στο οποίο στοχεύετε;

Όλα τα έργα προδιαγραφών πολυτελείας και ειδικά έργα υποδομής, απευθύνονται σε άτομα από τα υψηλά εισοδηματικά στρώματα με την ανάγκη ξένων αγοραστών, των οποίων η κάθοδος σχετίζεται άμεσα με το πρόγραμμα πολιτογραφήσεων. Πιστεύω ότι με την ολοκλήρωση των έργων υποδομής τα οποία έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση, δεν θα εξαρτώμαστε πλέον μόνο από το πρόγραμμα αλλά οι ξένοι θα έρχονται και για το βιοτικό επίπεδο, την ποιότητα και τις υπηρεσίες που θα προσφέρει η χώρα μας.Οι πωλήσεις δεν έχουν ακόμα αρχίσει, αφού περιμένουμε τις σχετικές άδειες, αλλά το ενδιαφέρον εμφανίζεται θερμό και ειδικά από Κύπριους αγοραστές. Παρουσιάσαμε για πρώτη φορά το έργο στο εξωτερικό, στην έκθεση ακινήτων πολυτελείας του Μόντε Κάρλο που έγινε τον Μάιο και σύντομα θα ετοιμάσουμε το πρόγραμμα ενεργειών για προώθηση των πωλήσεων.

Αναφέρατε πρόσφατα πως έχετε συμφωνήσει για τη διάθεση των εμπορικών χώρων. Μπορείτε να μας δώσετε περισσότερες λεπτομέρειες;

Στο ισόγειο της προβλήτας θα βρίσκονται 18 εμπορικές αναπτύξεις που θα περιλαμβάνουν καφετερίες, εστιατόρια και καταστήματα λιανικής πώλησης, τα οποία θα λειτουργούν ως μικρό παραθαλάσσιο εμπορικό κέντρο υψηλών προδιαγραφών. Τα εμπορικά αυτά σημεία έχουν ήδη προσυμφωνηθεί και περιλαμβάνουν πολύ γνωστές εταιρείες στο χώρο της εστίασης. Αυτή τη στιγμή γίνονται συζητήσεις με οίκο γαστρονομίας από το εξωτερικό, ο οποίος θα αποτελέσει το flagship της εμπορικής ανάπτυξης.

Συνήθως έργα αυτής της εμβέλειας υλοποιούνται με τη συμβολή και ξένων κεφαλαίων. Τι ισχύει στη περίπτωση της μαρίνας Παραλιμνίου;

Η μαρίνα Παραλιμνίου είναι έργο της τάξεως των 110 εκατομμυρίων ευρώ και πέραν της ιδιοκτήτριας εταιρείας PMV Maritime Holdings Ltd, συνεργάτες στο έργο είναι η J&P, η Marina Projects Ltd, καθώς επίσης και η Nicolaides & Kountouris Metal Company Ltd. Αρχιτέκτονες του έργου είναι ο βρετανικός οίκος Harper Downie Creative Architecture σε συνεργασία με τους Kythreotis Architects και για την τοπιοτέχνηση ο οίκος Camlins. Η χρηματοδότηση του έργου αποτελεί αποκλειστικά κυπριακή υπόθεση.

Το γεγονός ότι σε σχετικά κοντινή απόσταση υπάρχει ακόμη μια μαρίνα, αυτή της Αγίας Νάπας, πώς διαφοροποιεί τα πράγματα;

Η μαρίνα Παραλιμνίου αποτελεί πιο μικρού μεγέθους ανάπτυξη, είναι απόλυτα διαχειρίσιμη και δεν θα εξαρτάται αποκλειστικά από το ενδιαφέρον ξένων επενδυτών και την προσέλκυση σκαφών πολύ μεγάλου μεγέθους. Η μαρίνα της Αγίας Νάπας, σε απόσταση μόλις 15 ναυτικών μιλίων, θα αποτελεί ενδεχομένως καθημερινό προορισμό των χρηστών της δικής μας μαρίνας. Η κάθε μια θα έχει τα δικά της, ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και θα λειτουργούν ως εναλλακτικές προτάσεις για τους ενδιαφερόμενους. Ο ναυτικός τουρισμός υψηλού επιπέδου απαιτεί ένα δίκτυο στο οποίο ο ταξιδιώτης θα μπορεί να ελλιμενιστεί για ψυχαγωγικούς ή άλλους λόγους. Ευχόμαστε οι μαρίνες στη Λάρνακα και την Πάφο να προχωρήσουν, δημιουργώντας ένα ολοκληρωμένο δίκτυο από μαρίνες, γεγονός που θα μας τοποθετήσει στον χάρτη της παγκόσμιας ναυσιπλοΐας.

Πηγή: Insider