Με θρησκευτική κατάνυξη η εορτή του Προφήτη Ηλία στον Πρωταρά (ΕΙΚΟΝΕΣ)

Προφήτης Ηλίας Εορτή Προφήτη Ηλία, Ιερά Μητρόπολη Κωνσταντίας-Αμμοχώστου

Το απόγευμα της Παρασκευής, 19 Ιουλίου 2019, τελέστηκε στο εξωκλήσι του Προφήτη Ηλία, ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός, χοροστατούντος του Πανιερωτάτου Μητροπολίτη Κωνσταντίας και Αμμοχώστου κ. Βασιλείου, πλαισιούμενου από ιερείς και διακόνους της Μητροπόλεως.

Προφήτης Ηλίας1 Εορτή Προφήτη Ηλία, Ιερά Μητρόπολη Κωνσταντίας-Αμμοχώστου

Την ακολουθία παρακολούθησε  ο Δήμαρχος Παραλιμνίου κ. Θεόδωρος Πυρίλλης με τη σύζυγό του.

Προφήτης Ηλίας3 Εορτή Προφήτη Ηλία, Ιερά Μητρόπολη Κωνσταντίας-Αμμοχώστου

Ακολούθησε η λιτάνευση της ιεράς εικόνας πέριξ του ναού, ενώ στη συνέχεια τελέστηκε ιερά αγρυπνία, η οποία ολοκληρώθηκε λίγο μετά τα μεσάνυχτα. Το πρωί της 20ης Ιουλίου τελέστηκε και Όρθρος και Θεία Λειτουργία.

Προφήτης Ηλίας4 Εορτή Προφήτη Ηλία, Ιερά Μητρόπολη Κωνσταντίας-Αμμοχώστου

Προφήτης Ηλίας2 Εορτή Προφήτη Ηλία, Ιερά Μητρόπολη Κωνσταντίας-Αμμοχώστου

Το εξωκλήσι

Το εξωκλήσι του Προφήτη Ηλία δεσπόζει  στην κορυφή ενός ασβεστολιθικού λόφου στην περιοχή του Πρωταρά και αποτελεί κτίσμα του 1984 σε αντικατάσταση προϋπάρχοντος μικρού ναού. Προσελκύει χιλιάδες επισκέπτες κάθε χρόνο αφού η πανοραμική θέα που προσφέρει, ανταμείβει τον κόπο όσων ανεβαίνουν τα 153 σκαλοπάτια για να φθάσουν σε αυτό.

Ο ναός εγκαινιάστηκε στις 19 Ιουλίου 2005 (παραμονή της εορτής) από τον τότε Χωρεπίσκοπο Τριμυθούντος και νυν Μητροπολίτη Κωνσταντίας κ. Βασίλειο σε κατανυκτικό κλίμα με τη συμμετοχή δεκάδων πιστών. Το αδιαχώρητο όμως συμβαίνει κάθε χρόνο κατά το διήμερο 19 και 20 Ιουλίου όπου πλήθος πιστών συρρέει στο χώρο για να προσκυνήσουν την ιερά εικόνα και να τιμήσουν τη μνήμη του.