Με τη δική του Στρατηγική Τουρισμού ο Δήμος Παραλιμνίου

Η Στρατηγική στοχεύει σε τρεις κύριους άξονες, οι οποίοι προέκυψαν μέσω διαδικασίας αναγνώρισης των αποδοτικότερων συντελεστών ανάπτυξης του τουρισμού στην περιοχή και συγκεκριμένα είναι η καταπολέμηση της εποχικότητας, η αύξηση του αριθμού των τουριστών που προσελκύει η περιοχή, αλλά και η μεγέθυνση του τουριστικού αντικτύπου που απολαμβάνει το Παραλίμνι από τον κάθε τουρίστα

29851940508 906bc23f79 b exclusive, Δήμος Παραλιμνίου, Νέα Αμμοχώστου

Tη δική του Ολοκληρωμένη Στρατηγική Τουρισμού εκπόνησε ο Δήμος Παραλιμνίου, με όραμα να καταστεί η πόλη ένας ποιοτικός ολόχρονος τουριστικός προορισμός για ζευγάρια και οικογένειες, για ντόπιους και ξένους. Η Στρατηγική στοχεύει σε τρεις κύριους άξονες, οι οποίοι προέκυψαν μέσω διαδικασίας αναγνώρισης των αποδοτικότερων συντελεστών ανάπτυξης του τουρισμού στην περιοχή και συγκεκριμένα είναι η καταπολέμηση της εποχικότητας, η αύξηση του αριθμού των τουριστών που προσελκύει η περιοχή, αλλά και η μεγέθυνση του τουριστικού αντικτύπου που απολαμβάνει το Παραλίμνι από τον κάθε τουρίστα.

Το προφίλ του τουρίστα του Παραλιμνίου

Κύριο συστατικό που προσελκύει τον τουρίστα στο Παραλίμνι είναι οι διακοπές, ο ήλιος και θάλασσα, η γενικότερη ικανοποίηση και η πρόθεση για επανεπίσκεψη.

Συγκεκριμένα, όσον αφορά τον εγχώριο τουρίστα, το προφίλ του αφορά κυρίως παντρεμένα ή ελεύθερα ζευγάρια από Λευκωσία ή Λάρνακα, ηλικίας 18-44, που διαμένουν σε ιδιόκτητη κατοικία ή ξενοδοχείο τεσσάρων αστέρων για 5-7 μέρες. Όσον αφορά τον ξένο τουρίστα, συνήθως αφορά σε ζευγάρια που προέρχονται από Ηνωμένο Βασίλειο ή Ρωσία, ηλικίας 18-54 ετών, που διαμένουν σε ξενοδοχεία τριών ή τεσσάρων αστέρων ή σε All Inclusive καταλύματα για εννέα, περίπου, μέρες.

Πιο συγκεκριμένα, όσον αφορά τον εγχώριο τουρισμό του Παραλιμνίου, κατά 52% προέρχεται από Λευκωσία, κατά 27% από Λάρνακα, 13% από Λεμεσό, 7% από επαρχία Αμμοχώστου και 1% από Πάφο.

Οι ξένοι τουρίστες προέρχονται κατά κύριο λόγο από Ηνωμένο Βασίλειο (50,2%), από Ρωσία (18,7%) από Σουηδία (8,2%), από Δανία (4,1%), Νορβηγία (3,7%), Ισραήλ (2,3%) και Λίβανο (1,8%), ενώ το 50% των ξένων τουριστών είναι παντρεμένα ζευγάρια.

Σημαντικό είναι το γεγονός ότι το συντριπτικό ποσοστό του 91% επισκέπτεται το Παραλίμνι για τον ήλιο και τη θάλασσα και το 58% για μικρή διακοπή, ενώ αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι το 88% των επισκεπτών δηλώνουν πολύ ή πάρα πολύ ικανοποιημένοι με την επίσκεψή τους.

Η Στρατηγική

Η τουριστική ανάπτυξη για τον Δήμο του Παραλιμνίου, σύμφωνα με την Ολοκληρωμένη Στρατηγική, επικεντρώνεται στην προσέλκυση και αύξηση τουριστών μέσω στόχευσης αγορών και διαδικτυακής παρουσίας, στη βελτίωση του τουριστικού προϊόντος μέσω της βελτίωσης υποδομών και της συνεργασίας με τον ιδιωτικό τομέα και στη βελτίωση και καταπολέμηση της εποχικότητας μέσω ανάπτυξης εναλλακτικών τουριστικών προϊόντων και της συνεργασίας της ευρύτερης περιοχής Αμμοχώστου.

Όσον αφορά τις στοχευμένες αγορές, η στρατηγική προτείνει την επικέντρωση, κυρίως, στην αγγλική, τη ρωσική αλλά και τη σκανδιναβική αγορά, οι οποίες ήδη αποτελούν τις κύριες αγορές με την ήδη υφιστάμενη ύπαρξη πρόσβασης από και προς τη χώρα μας, ενώ σε μετέπειτα φάση προτείνεται η ανάπτυξη της γερμανικής και της κινεζικής αγοράς. Προτείνεται, παράλληλα, η ανάπτυξη εναλλακτικών μορφών τουρισμού, όπως ο Γαστρονομικός, ο Ναυτικός-Καταδυτικός και ο Πολιτιστικός-Θρησκευτικός.

Εξίσου σημαντική κρίνεται και η συνεργασία της περιοχής της ελεύθερης Αμμοχώστου, που αφορά τρόπο με τον οποίο θα εδραιώσει την επιτυχία της επιμήκυνσης της τουριστικής περιόδου και θα αναπτύξει ένα κοινό branding για την περιοχή, ενώ θα αναπτύξει παράλληλους και κοινούς στόχους καθώς και ειδικές διαδρομές και συνένωση ολόκληρου του παραλιακού μετώπου με αλληλοπροώθηση, κοινές προωθητικές ενέργειες, ανάπτυξη υποδομών και συμπληρωματικές μορφές τουρισμού.

Η μελέτη Ολοκληρωμένης Στρατηγικής Τουρισμού του Δήμου Παραλιμνίου εκπονήθηκε από την εταιρεία CMRC Cypronetwork μετά από ανάθεση της σύμβασης από τον Δήμο Παραλιμνίου και παρουσιάστηκε πρόσφατα στην παρουσία του Υφυπουργού Τουρισμού, ο οποίος ανέφερε ότι ο Δήμος Παραλιμνίου μέσω αυτής της στρατηγικής ευοίωνα πρωτοπορεί και ανταποκρίνεται τα μέγιστα στις εισηγήσεις που προτείνονται μέσω της Εθνικής Στρατηγικής Τουρισμού 2020-2030, στο πλαίσιο της οποίας, πέραν της κοινής πολιτικής που πρέπει να ακολουθηθεί για την αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος, κάθε περιοχή είναι ωφέλιμο και συνάμα απαραίτητο, όπως προβεί στον σχεδιασμό της δικής της στρατηγικής ανταποκρινόμενη στα δικά της χαρακτηριστικά και ανάγκες. Πρόσθεσε ότι στόχος είναι συμβεβλημένα να επιτευχθεί το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για την επιτυχή διάχυση και προώθηση του ποιοτικά αναβαθμισμένου τουριστικού προϊόντος, τόσο εγχώρια όσο και στην παγκόσμια αγορά διεθνώς, ώστε αυτό να λειτουργεί επιπροσθέτως ως ένας από τους πιο στρατηγικούς μοχλούς ανάπτυξης της κυπριακής οικονομίας. Το Υφυπουργείο Τουρισμού, όπως είπε, θα είναι σε συνέργεια με τον Δήμο Παραλιμνίου και αρωγός για την επιτυχή επιτέλεση της διαδικασίας αυτής.

Ο Δήμαρχος Παραλιμνίου, Θεόδωρος Πυρίλλης, από την πλευρά του, ανέφερε ότι στις 11 Μαρτίου 2020 η θεωρία μετατρέπεται σε πράξη, εφόσον η εταιρεία που ανέλαβε την εκπόνηση της μελέτης προβαίνει σε υλοποίηση των πρακτικών που εισηγείται, με την παράθεση του πρώτου εργαστηρίου, στην παρουσία και λειτουργών του Υφυπουργείου Τουρισμού, προς τους ενδιαφερόμενους να μετέχουν στη διαδικασία αυτή.

Πηγή: Εφημερίδα ΣΗΜΕΡΙΝΗ / Μαρίνος Παυλικκάς