Νοσοκομείο Αμμοχώστου: Χρειάζονται τρεις νεφρολόγοι

DSC 0300 scaled Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου, Νεφροπαθείς, Νοσοκομείο Αμμοχώστου, Σύνδεσμος Φίλων Νεφροπαθών Αμμοχώστου

Με δεύτερο νεφρολόγο ο οποίος αποσπάστηκε από το νοσοκομείο της Λάρνακας λειτούργησε χθες η Νεφρολογική Κλινική του Νοσοκομείου Αμμοχώστου, μετά τον σάλο που προκλήθηκε την περασμένη βδομάδα, με αφορμή τον θάνατο ενός ασθενούς πριν την αιμοκάθαρση και τις σοβαρές καταγγελίες για ανεπαρκή στελέχωση που διατυπώθηκαν. Μιλώντας στην εφημερίδα “Φιλελεύθερος” ο εκπρόσωπος των νεφροπαθών στην επαρχία, Γιώργος Κέζος, ανέφερε ότι παραλίγο την Κυριακή να σημειωνόταν και δεύτερο περιστατικό θανάτου νεφροπαθή καθώς και αυτή τη μέρα το Τμήμα Αιμοκάθαρσης λειτούργησε μόνο με παραϊατρικό προσωπικό, χωρίς νεφρολόγο γιατρό.

Σχολιάζοντας την εξαγγελθείσα πρόθεση του ΟΚΥπΥ να προχωρήσει άμεσα στην πρόσληψη και δεύτερου νεφρολόγου για τις ανάγκες του νοσοκομείου Αμμοχώστου, ο κ. Κέζος επισήμανε ότι τα πράγματα ασφαλώς θα είναι καλύτερα από ότι ήταν με ένα γιατρό.

Ωστόσο, επισήμανε, ταυτόχρονα το πρόβλημα στελέχωσης της Νεφρολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου της Αμμοχώστου επιλύεται σε βαθμό μόνο 70% και οι νεφροπαθείς στα Κοκκινοχώρια καλούν τον ΟΚΥπΥ να αφουγκραστεί τις φωνές τους και να προχωρήσει και στην πρόσληψη τρίτου γιατρού, αποκλειστικά για το νοσοκομείο της επαρχίας. Γιατί, όπως επεξήγησε, στην ελεύθερη Αμμόχωστο υπάρχουν αυτή τη στιγμή σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Συνδέσμου, περί τους 400 ως 500 νεφροπαθείς που χρειάζονται σε τακτά χρονικά διαστήματα ιατρική παρακολούθηση για την πορεία της κατάστασής τους. Ενώ, κατά μέσο όρο άλλοι 40 ως 50 ασθενείς χρειάζονται αιμοκάθαρση.

Σύμφωνα με τον κ. Κέζο, τα προβλήματα με τη στελέχωση της Νεφρολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου Αμμοχώστου, άρχισαν να παρατηρούνται προ τριετίας περίπου, με τους νεφρολόγους του Νοσοκομείου Λάρνακας, για δικούς τους λόγους να μην επιθυμούν να αποσπούνται στην Αμμόχωστο, όταν κατά καιρούς υπάρχει αυτή η ανάγκη. Την ίδια στιγμή όμως, συνέχισε, είναι πολύ δύσκολο αν όχι και απάνθρωπο, να υποχρεούνται οι νεφροπαθείς της επαρχίας Αμμοχώστου να μεταβαίνουν για αιμοκάθαρση ή παρακολούθηση στο νοσοκομείο της Λάρνακας.

Πηγή: Φιλελεύθερος