Ο Δήμαρχος Παραλιμνίου στο στόχαστρο του Γενικού Ελεγκτή

Στο στόχαστρο καταγγελιών αλλά και ερευνών από τον Γενικό Ελεγκτή έχει βρεθεί για ακόμη μια φορά ο Δήμαρχος Παραλιμνίου Θεόδωρος Πυρίλλης. Ο Δήμαρχος Παραλιμνίου για ακόμα μία φορά βρίσκεται στην ατζέντα των ερευνών του Γενικού Ελεγκτή της Δημοκρατίας, παρά το γεγονός ότι στην Ελεγκτική Υπηρεσία φαίνεται να έχουν φθάσει μέχρι στιγμής δεκάδες καταγγελίες τα τελευταία χρόνια εναντίον του Δήμου Παραλιμνίου, χωρίς όμως οποιοδήποτε μέχρι στιγμής αποτέλεσμα και οποιαδήποτε στοιχεία εναντίον του Δημάρχου Παραλιμνίου.

Σύμφωνα, πάντως, με σημερινό ρεπορτάζ της εφημερίδας “Φιλελεύθερος” και του συντάκτη, Βάσου Βασιλείου, ο Γενικός Ελεγκτής εισηγείται έρευνα από το υπουργείο Εσωτερικών σε πρώτο στάδιο και αν απαιτηθεί και από την Αστυνομία και τον Γενικό Εισαγγελέα σχετικά με καταγγελίες που αφορούν ενέργειες ή και παραλείψεις του Δημάρχου Παραλιμνίου Θεόδωρου Πιρίλλλη.

Όπως υποστηρίζει το ρεπορτάζ οι έρευνες φαίνεται να σχετίζονται με έργα μέσω των οποίων απέκτησε πρόσβαση σε τεμάχιο το οποίο αγόρασε προηγουμένως και το οποίο φέρεται να ενεγράφη στο όνομα της συζύγου του, σε άλλα δύο πρόσωπα, καθώς και σε εταιρεία η οποία ανήκει στον ίδιο και στη σύζυγο του. Τα έργα έγιναν, σύμφωνα με την εφημερίδα, με έξοδα του Δήμου Παραλιμνίου, κατόπιν απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου, το οποίο ενήργησε κατόπιν εισήγησης του δημάρχου. Παρ’ όλα αυτά στο ρεπορτάζ δεν φαίνεται να αναφέρεται αν πρόκειται για ανυπόστατες καταγγελίες ή για αποδεδειγμένα γεγονότα.

Δημοσίευσε τα περιουσιακά του στοιχεία ο Θεόδωρος Πυρίλλης

Πάντως λίγες ώρες πριν, κατά το βράδυ της Δευτέρας, ο Δήμαρχος Παραλιμνίου δημοσίευσε πλήρη αποδεικτικά στοιχεία των περιουσιακών στοιχείων του ιδίου και της γυναίακς του χωρίς να αφήνει κανένα υπονοούμενο για τις δοσοληψίες και τα περιουσιακά του στοιχεία.

Ο δήμαρχος, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας, ελέγχεται επίσης και για εργασίες οι οποίες εκτελέστηκαν σε διάφορες παραλίες και προκάλεσαν αντιδράσεις σχετικά με αλλοίωση του περιβάλλοντος χώρου.

Αναμένεται απαντητική επιστολή από Πυρίλλη

Από πλευράς του ο δήμαρχος, με τον οποίον επικοινώνησε η εφημερίδα, επιφυλάχθηκε να απαντήσει σε όλα όσα του καταλογίζονται, παραθέτοντας τις δικές του θέσεις. Σύμφωνα με την εφημερίδα, η σχετική επιστολή-απάντηση βρίσκεται στο τελικό στάδιο σύνταξης. Ανάμεσα σε άλλα ο δήμαρχος αναμένεται να παραθέσει και σχετική γνωμάτευση νομικού συμβούλου.

Η επιστολή του Γενικού Ελεγκτή

Σε επιστολή του Γενικού Ελεγκτή ημερομηνίας 20 Φεβρουαρίου, η οποία απευθύνεται στους γενικούς διευθυντές των υπουργείων Εσωτερικών και Μεταφορών, στον δήμαρχο και στα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου Παραλιμνίου και στους διευθυντές των εμπλεκομένων Τμημάτων, αρχικά γίνεται αναφορά σε καταγγελίες που αφορούν την αγορά περίκλειστου τεμαχίου (χωρίς να διαθέτει δημόσιο δρόμο) από τον δήμαρχο στην περιοχή Κάππαρης, εντός της νεκρής ζώνης.

Σύμφωνα με την καταγγελία, 20 μέρες πριν την εγγραφή του τεμαχίου στο Κτηματολόγιο, το Δημοτικό Συμβούλιο, κατόπιν πρότασης του δημάρχου, αποφάσισε να χαραχθεί και να κατασκευαστεί δρόμος προς την εν λόγω περιοχή.

Στη συνεδρία η οποία πραγματοποιήθηκε σε λεωφορείο, η πλειοψηφία απεφάσισε, όπως προέκυψε από την έρευνα του Γενικού Ελεγκτή, όπως χαραχθεί χωμάτινος πεζόδρομος προς το φυλάκιο των Ηνωμένων Εθνών όπως εισηγήθηκε ο δήμαρχος.

Παράλληλα, αποφασίστηκε δενδροφύτευση και να κατασκευαστεί παρατηρητήριο από όπου οι επισκέπτες θα μπορούν να αγναντεύουν την Αμμόχωστο. Στην επιστολή, αναφέρεται πως μετά την εγγραφή του τεμαχίου, ο δήμαρχος προέβη σε δηλώσεις με τις οποίες γνωστοποιούσε πρόθεση του Δημοτικού Συμβουλίου να διεκδικήσει ανάπτυξη της περιοχής εντός της νεκρής ζώνης, περιλαμβανομένης και της οικιστικής.

Λειτουργοί της Ελεγκτικής Υπηρεσίας σε επιτόπια επίσκεψη τους (12 και 14 Δεκεμβρίου 2017) διαπίστωσαν χάραξη και κατασκευή χωμάτινου πεζόδρομου χωρίς να ακολουθηθούν οι ενδεδειγμένες διαδικασίες για εγγραφή δρόμου ή πεζόδρομου, ώστε να μπορεί να διαπιστωθεί επέμβαση σε κρατική γη (κάτι το οποίο συνεπαγόταν έγκριση του Υπουργικού) ή ιδιωτική γη, ώστε να γίνει απαλλοτρίωση. Από έλεγχο του Ελεγκτή διαπιστώθηκε ότι τα έξοδα καλύφθηκαν από τον προϋπολογισμό του δήμου.

Παρεμβάσεις στη ζώνη προστασίας

Σχετικά με τις καταγγελίες για παρεμβάσεις στη ζώνη προστασίας της παραλίας χωρίς απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου και δίχως έγκριση των αρμοδίων κυβερνητικών Τμημάτων, ο Γενικός Ελεγκτής επισημαίνει και τα εξής:

  • Παραλία ΜΜΑΔ: Πέραν της χάραξης χωμάτινου πεζόδρομου, έγινε δενδροφύτευση και πιθανή επέμβαση στη ζώνη προστασίας της παραλίας. Με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου παραχωρήθηκε στον δήμο δικαίωμα δημιουργίας αποχωρητηρίων αλλά αντί αυτών ο δήμος προκήρυξε (για τον συγκεκριμένο χώρο) διαγωνισμό για λειτουργία καντίνας.
  • Δεν ετοιμάστηκε προκαταρκτική έκθεση επιπτώσεων στο περιβάλλον, ούτε και υπεβλήθη υδρολογική μελέτη.
  • Παραλία Γλυκύ νερό (παραλία σκύλων): Συνεχίστηκε η χάραξη/ κατασκευή χωμάτινου πεζόδρομου χωρίς άδεια, ενώ κατασκευάστηκε οχετός χωρίς μελέτη, σχεδιασμό ή άδεια.
  • Παραλία Γλυκό νερό Β: Από επιτόπια επίσκεψη διαπιστώθηκε η χάραξη/κατασκευή χωμάτινου πεζόδρομου και δενδροφύτευση ενώ σε δεύτερη επίσκεψη διαπιστώθηκε ότι δύο εκσκαφείς διεξήγαγαν χωματουργικές εργασίες (αφαίρεση όγκων εδάφους/βράχων) κατά μήκος της ακτής, εντός της ζώνης προστασίας της παραλίας που δεν συνάδουν με την άδεια ηου παραχωρήθηκε στον δήμο από τον Έπαρχο.

Ο Γενικός Ελεγκτής αναφέρει επίσης πως με επιστολή του προς τον Έπαρχο και με σκοπό την «προετοιμασία των παραλιών για το 2018», ο δήμος ζήτησε άδεια για απομάκρυνση χαλαρών πετρών. Ο Έπαρχος ενέκρινε το αίτημα υποδεικνύοντας ωστόσο, ότι δεν εγκρίνεται ο εκβραχισμός και η κατασκευή ξερολιθιών, ούτε οποιεσδήποτε χωματουργικές εργασίες έστω και ήπιας μορφής, ώστε να μην επηρεαστεί το ανάγλυφο του τοπίου.

Ακολούθησε επιστολή του Επάρχου προς τις αρμόδιες Υπηρεσίες με την οποία υπεδείκνυε πως ενδεχομένως κάποιες εργασίες να υπερβαίνουν τα επιτρεπόμενα από την άδεια που εξέδωσε και συγκάλεσε σύσκεψη.·

€191.333 για έργα κατέβαλε ο Δήμος

Στην επιστολή του Οδυσσέα Μιχαηλίδη αναφέρεται, πως ο δήμος κατέβαλε 191.333 ευρώ για έργα που υλοποιήθηκαν στην περιοχή Κάππαρη, ενώ εκκρεμούσε και η καταβολή πληρωμών με βάση τιμολόγια που δεν είχαν υποβληθεί ακόμη.

Ο Ελεγκτής αναφέρει ότι από τη διερεύνηση των πληρωμών προκύπτει ότι:

  • Ενώ ο αναπληρωτής δημοτικός γραμματέας ενημέρωσε το Συμβούλιο Προσφορών ότι ο προϋπολογισμός του δήμου δεν είχε ακόμη εγκριθεί, το Σώμα απεφάσισε να προχωρήσει η διαδικασία ενημέρωσης των εργολάβων και η υπογραφή των συμβολαίων, έστω και αν οι πιστώσεις δεν ήταν διασφαλισμένες.
  • Σε αρκετές περιπτώσεις ανατέθηκαν εργασίες χωρίς διαγωνισμό ή με βάση τις τιμές συμβολαίων που είχαν υπογραφεί προηγουμένως.
  • Τo Δημοτικό Συμβούλιο απεφάσισε την εκ των υστέρων έγκριση πληρωμών κατόπιν σχετικης ενημέρωσης από τον δήμαρχο. Τέτοιες εργασίες ήταν η χάραξη δρόμων, μεταφορά χωμάτων μεταφορες κρεβατιών/ομπρελών κ.λπ.

Ο Γενικός Ελεγκτής υποδεικνύει, ότι σύμφωνα με τη νομοθεσία, ο ελέγχων λειτουργός (στην προκειμένη περίπτωση ο δημαρχος) και οποιοσδηποτε άλλος λειτουργός ο οποίος ασκεί έλεγχο επί των δαπανών ο οποίος εξουσιοδοτεί γραπτώς τη διενέργεια δαπάνης κατά παράβαση των σχετικών διατάξεων και ο αρμόδιος λειτουργός για την πληρωμή, διαπράττουν ποινικό αδίκημα.

Πηγή: Φιλελεύθερος / Famagusta.News

Ροη Ειδησεων

Διανυκτερεύοντα Φαρμακεία τη Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου 2024

Λευκωσία Λύμπουρας Χαράλαμπος Λεωφόρος Τσερίου 229 Στρόβολος 22524919 Χριστοδουλίδης Χάρης Ανδρέα Αβρααμίδη 49 Στρόβολος 22879747…

1 Σεπτεμβρίου, 2024

Διανυκτερεύοντα Φαρμακεία την Κυριακή 1 Σεπτεμβρίου 2024

Λευκωσία Χριστοδούλου Κυπρούλλα Καρπενησίου 25Α Λευκωσία 22376960 Κραμβής Σ. Κλεάνθης Καλλιπόλεως 12 Γ- Δ Λευκωσία…

1 Σεπτεμβρίου, 2024

Τουρκικές αντιδράσεις για τη σειρά «Famagusta» στο Netflix: «Προπαγάνδα των Ελλήνων, οι Τούρκοι της Κύπρου σφαγιάστηκαν».

Οι τουρκικές αντιδράσεις για την προβολή της σειράς «Famagusta» στο Netflix είναι έντονες και κάνουν…

1 Σεπτεμβρίου, 2024

Ημέρα Μνήμης Κατεχόμενης Αχερίτου και μνημόσυνο πεσόντων (ΕΙΚΟΝΕΣ)

Στο Προσφυγικό Συνοικισμό Αγ.Γεωργίου Βρυσούλλων Αχερίτου τελέστηκε την Κυριακή 01/09/24 η εκδήλωση Μέρα Μνήμης Αχερίτου…

1 Σεπτεμβρίου, 2024

Ημέρα Μνήμης Κατεχόμενης ΄Αχνας: Πορεύθηκαν προς τη νεκρή ζώνη (EIKONEΣ)

Στο Δασάκι της Άχνας οι κάτοικοι πορεύθηκαν σήμερα Κυριακή 01 Σεπτεμβρίου για μια ακόμη χρονιά…

1 Σεπτεμβρίου, 2024

Περιοδεία στην Κάτω Δερύνεια από Νικολέττο και Λίλη (ΕΙΚΟΝΕΣ)

Την κατεχόμενη περιοχή της Κάτω Δερύνειας είχε την ευκαιρία να επισκεφθεί σήμερα ο Δήμαρχος Παραλιμνίου…

31 Αυγούστου, 2024