Ο Κώστας Κουμή στην ονοματολογία για τον ανασχηματισμό

yp metaforwn exclusive, Κώστας Κουμής, Νέα Αμμοχώστου, Υπουργικό, Υπουργικό Συμβούλιο

Το όνομα του Κώστα Κουμή από το Παραλίμνι, βρίσκεται ανάμεσα στα σενάρια που φαίνεται να εξετάζει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας για υπουργοποίηση, σύμφωνα με σημερινό ρεπορτάζ της εφημερίδας ΠΟΛΙΤΗΣ.

Τέλος σε μία περίοδο αρκετών μηνών, κατά την οποία κυριάρχησαν οι ψίθυροι για τον ανασχηματισμό, η αβεβαιότητα των υπουργών για τις θέσεις τους, αλλά και τα σενάρια για τους διαδόχους, δίνει ο Πρόεδρος Αναστασιάδης. Εντός Σαββατοκύριακου θα κάνει τις τελευταίες ασκήσεις επί χάρτου και θα πάρει τις τελικές του αποφάσεις σε σχέση με το εύρος του ανασχηματισμού, αλλά και με τα άτομα τα οποία θα κληθούν να ενταχθούν στο κυβερνητικό σχήμα. Μετά την επιστροφή από το Βερολίνο, άρχισε μια εντατική διαδικασία συναντήσεων στο Προεδρικό, αλλά και τηλεφωνικών συνδιαλέξεων, με στόχο να καταλήξει, τόσο στο ποιοι υπουργοί θα αποχωρήσουν όσο και στο ποιοι θα τους διαδεχθούν. Σύμφωνα με πληροφορίες του «Π», ήδη ο βασικός κορμός των αλλαγών έχει «κλειδώσει», ωστόσο ο Πρόεδρος επεξεργάζεται διάφορα σενάρια για ευρύτερο ανασχηματισμό. Όλη αυτή η μακρά περίοδος συζητήσεων για τον επερχόμενο ανασχηματισμό, σαφώς και δεν έχει βοηθήσει την εικόνα της κυβέρνησης, καθώς συγκεκριμένοι υπουργοί βίωναν επί μήνες την υποψία για αντικατάστασή τους, ενώ ακόμα και σήμερα δεν γνωρίζουν αν θα μείνουν ή αν θα αποχωρήσουν, καθώς τα τηλεφωνήματα από τον Πρόεδρο αναμένεται να γίνουν Κυριακή, ή ακόμα και Δευτέρα. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προβληματίστηκε το τελευταίο διάστημα κατά πόσο θα έπρεπε να προχωρήσει σε ριζικό ανασχηματισμό στην παρούσα φάση ή αν θα έπρεπε απλά να κάνει τις απαραίτητες αλλαγές, λόγω της παραίτησης του Χάρη Γεωργιάδη. Όσοι γνωρίζουν το Πρόεδρο της Δημοκρατίας αναφέρουν πως ο προβληματισμός ήταν έντονος, καθώς από τη μια αναγνωρίζει πως θα πρέπει να γίνουν κάποιες αλλαγές, ωστόσο από την άλλη δύσκολα διώχνει ή αντικαθιστά συνεργάτες του, πόσω μάλλον αν ο ίδιος θεωρεί πως παράγουν έργο και εργάζονται μεθοδικά. Η δεδομένη χρονική στιγμή όμως με τα τόσα αρνητικά περιστατικά που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, ευνοεί μία αλλαγή στην εικόνα της κυβέρνησης, αλλά και φρεσκάρισμα σε κομβικής σημασίας θέσεις και υπουργεία, αν θέλει ο Πρόεδρος να δώσει νέα πνοή ενόψει της συνέχειας.

Ονόματα-έκπληξη για τα υπουργεία

Στον δρόμο προς τον ανασχηματισμό έχουν γραφτεί πολλά και έχουν ακουστεί ακόμα περισσότερα σε σχέση με τα ονόματα που θα αναλάβουν θέση υπουργού στο νέο κυβερνητικό σχήμα. Υπάρχουν αυτοί που θα πρέπει να θεωρούνται δεδομένοι, όμως είναι και κάποιοι άλλοι των οποίων η τύχη θα κριθεί ανάλογα με τις τελικές αποφάσεις του Νίκου Αναστασιάδη. Το τελευταίο εικοσιτετράωρο βλέπουμε πρόσωπα να επανέρχονται στο προσκήνιο, όμως υπάρχουν και νέα ονόματα που για πολλούς αποτελούν έκπληξη. Σίγουρη θα πρέπει να θεωρείται η μετακίνηση του Κωνσταντίνου Πετρίδη από το Υπουργείο Εσωτερικών στο Υπουργείο Οικονομικών, παρά τον προβληματισμό του Προέδρου για το ότι ο κ. Πετρίδης είναι πολύ καλός γνώστης του μεταναστευτικού, που αποτελεί καυτό ζήτημα για το ΥΠΕΣ. Στη θέση του υπουργού Εσωτερικών θα τοποθετηθεί, εκτός απροόπτου, ο βουλευτής του ΔΗΣΥ στη Λευκωσία, Νίκος Νουρής. Η Κλέλια Βασιλείου από αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος αναλαμβάνει πλέον καθήκοντα Επιτρόπου Περιβάλλοντος. Πάμε τώρα στα πιο δύσκολα. Θα πάρουμε το ρίσκο και να πούμε πως από τη θέση του αποχωρεί τελικά ο Κώστας Χαμπιαούρης. Σύμφωνα με πληροφορίες, δύο είναι τα άτομα που σκέφτεται ο Πρόεδρος ως αντικαταστάτες. Ο ένας είναι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου και ο άλλος είναι ακαδημαϊκός σε δημόσιο πανεπιστήμιο της Κύπρου και δεν έχει σχέση με την πολιτική. Σε περίπτωση αποχώρησης Προδρόμου, μένει κενή και η θέση του κυβερνητικού εκπροσώπου. Το όνομα του Παναγιώτη Σεντώνα φαίνεται να «κλειδώνει», είτε για αναπληρωτής είτε για κυβερνητικός εκπρόσωπος, ανάλογα με τις εξελίξεις.

Τρία τα ονόματα για Υπουργό Μεταφορών

Αν αλλάξει και υπουργό Μεταφορών ο Πρόεδρος, τα ονόματα που ακούγονται είναι αυτά του Αντρέα Μαραγκού, της Έμιλυς Γιολίτη και του Κώστα Κουμή. Κενή είναι πλέον και η θέση του επιτρόπου Ανάπτυξης Ορεινών Κοινοτήτων Τροόδους μετά την παραίτηση Παπαδούρη.

Ανοίγει ο δρόμος για επιστροφή Χάρη Γεωργιάδη;

Αέρας ανανέωσης αναμένεται να φυσήξει και στο κυβερνών κόμμα την ερχόμενη εβδομάδα, καθώς μια σειρά από γεγονότα φέρνουν απανωτές αλλαγές, τόσο σε επίπεδο κοινοβουλευτικής παρουσίας όσο και σε επίπεδο ηγεσίας του ΔΗΣΥ. Αέρας ανανέωσης και φρεσκάδας, τον οποίο αναζητούσε ο ΔΗΣΥ, ιδιαίτερα μετά τις ευρωεκλογές. Ο Αβέρωφ Νεοφύτου επιστρέφει στα μέσα της εβδομάδας στην Κύπρο από το εξωτερικό όπου βρίσκεται αυτές τις μέρες για να δει νέα πρόσωπα να κάθονται στα έδρανα της Βουλής από πλευράς Δημοκρατικού Συναγερμού. Η χθεσινή παραίτηση του βουλευτή του ΔΗΣΥ Λευκωσίας Σόλωνα Κασίνη, σε συνδυασμό με την αποχώρηση της Στέλλας Κυριακίδου λόγω ανάληψης καθηκόντων Ευρωπαίας επιτρόπου, κενώνουν ουσιαστικά δύο θέσεις στα έδρανα του κυβερνώντος κόμματος για την επαρχία Λευκωσίας. Τις δύο αυτές θέσεις θα πάρουν η Σάβια Ορφανίδου και η Ξένια Κωνσταντίνου, οι οποίες αναδείχθηκαν επιλαχούσες στην προηγούμενη βουλευτική εκλογική αναμέτρηση (πρώτος ήταν ο Πρόδρομος Προδρόμου αλλά παραμένει στο κυβερνητικό σχήμα). Οι Ορφανίδου και Κωνσταντίνου εργάζονται η μία στο Υπουργείο Οικονομικών και η άλλη στο Πανεπιστήμιο Κύπρου και αναμένεται να παραιτηθούν από τις θέσεις τους και να αναλάβουν καθήκοντα βουλευτή την Παρασκευή 6 Δεκεμβρίου. Αν πάρουμε ως δεδομένη και την υπουργοποίηση του βουλευτή Λευκωσίας Νίκου Νουρή, τότε ανοίγει μία ακόμα θέση στα έδρανα του ΔΗΣΥ, την οποία θα πάρει ο Μιχάλης Σοφοκλέους, επίσης στις 6 Δεκεμβρίου.

Αλλαγές στην ηγεσία

Η παραίτηση της Στέλλας Κυριακίδου από τη θέση της αντιπροέδρου του κόμματος σηματοδοτεί την αναγκαιότητα κάλυψης της θέσης μέσα από εσωτερικές εκλογικές διαδικασίες το αμέσως επόμενο διάστημα. Άγνωστο άλλωστε παραμένει αν και κατά πόσον ο κ.Νουρής θα επιλέξει να παραμείνει στην αντιπροεδρία του κόμματος, αν υπουργοποιηθεί, σημείο που θα ξεκαθαρίσει τις επόμενες ημέρες. Εκκρεμεί, άλλωστε, να διαλευκανθεί το τι θα πράξει τελικά ο αναπληρωτής πρόεδρος του ΔΗΣΥ και ευρωβουλευτής του κόμματος Λευτέρης Χριστοφόρου, καθώς εδώ και αρκετό καιρό φημολογείται πως θα παραιτηθεί από τη θέση του στο κόμμα και θα αφοσιωθεί στα καθήκοντά του στην Ευρωβουλή. Ο ίδιος δεν έχει ακόμα ξεκαθαρίσει τις προθέσεις του, κάτι που αναμένεται να πράξει το αμέσως επόμενο διάστημα. Όλα τα πιο πάνω, σε συνδυασμό με την παραίτηση του Χάρη Γεωργιάδη από το Υπουργείο Οικονομικών και την επιστροφή του στο κόμμα, δίνουν το στίγμα αλλαγών που επηρεάζουν τα ανώτατα στρώματα της ηγεσίας της Πινδάρου. Πληροφορίες αναφέρουν πως η θέση αναπληρωτή προέδρου του κόμματος δεν θα άφηνε ασυγκίνητο τον Χάρη Γεωργιάδη, ωστόσο ο ίδιος θα επιστρέψει στο κόμμα ακόμα και χωρίς να κατέχει οποιοδήποτε αξίωμα, τουλάχιστον για την ώρα. Διαδικαστικά, στον ΔΗΣΥ δεν βιάζονται ιδιαίτερα, καθώς οι εκλογικές διαδικασίες αναμένονται μετά τις γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς. Το Πολιτικό Γραφείο θα ενεργοποιήσει τις ενδοκομματικές διαδικασίες, ενώ η εκλογική διαδικασία θα γίνει εντός του Ανωτάτου Συμβουλίου του κόμματος, το οποίο έχει 1.200 μέλη. Προηγουμένως θα πρέπει να κατατεθούν υποψηφιότητες, γεγονός που πάντα έχει τη δική του σημασία, καθώς διαφαίνονται οι συσχετισμοί δυνάμεων εντός του κόμματος. Τόσο η κυβέρνηση όσο και ο ΔΗΣΥ ευελπιστούν πως η ανανέωση σε Υπουργικό και κυβερνών κόμμα θα δώσουν νέα πνοή ενόψει της δύσκολης συνέχειας.

Πηγή: ΠΟΛΙΤΗΣ