Ο Πάους μιλά για την Ένωση και τους Παραλιμνίτες οπαδούς

A451D4B4 C9C3 46AF B312 D43BF6507566 Ένωση Νέων Παραλιμνίου, Νέα Αμμοχώστου

Συνέντευξη στην εφημερίδα “Πολίτης” στο αθλητικό ένθετο “Γήπεδο” παραχώρησε ο προπονητής της Ένωσης, Αντρέ Πάους. Ο Ολλανδός τεχνικός μίλησε με τα καλύτερα λόγια για την ομάδα του Παραλιμνίου, αναφέρθηκε στην προσπάθεια της Ανόρθωσης για επιστροφή στους τίτλους και την πρόταση πυο δέχθηκε από τη Νέα Σαλαμίνα.

Αναλυτικά, η συνέντευξη του Αντρέ Πάους

«Με δυσπιστία άκουσαν το όνομα του στο Παραλίμνι να προβάλλει σαν το φαβορί για την ανάληψη της τεχνικής ηγεσίας της ομάδας μετά τη λύση της συνεργασίας με τον Απόστολο Μακρίδη. Έναν προπονητή που λίγες μέρες πριν βολιδοσκοπούσαν ομάδες που αγωνίζονται στην Α’ Κατηγορία.

Για τον Ολλανδό προπονητή όμως, λίγη σημασία είχε το γεγονός ότι η Ένωση ήταν στη Β’ Κατηγορία. Αντιλήφθηκε την επιθυμία όλων στο Παραλίμνι για ανασύνταξη και δήλωσε πρόθυμος να συμμετάσχει…

Μιλά χωρίς ενδοιασμούς για το συμβόλαιό του, τους στόχους, τις συνθήκες που βρήκε στην Ένωση και την εμπειρία του από το ελληνικό πρωτάθλημα. Στέλνει ξεκάθαρο μήνυμα στα νεαρά ταλέντα της ποδοσφαιρομάνας Ένωσης και καλεί τους οπαδούς να αγκαλιάσουν ακόμη περισσότερο την ομάδα.

Παράλληλα, μίλησε για την πρώην του ομάδα την Ανόρθωση, τη ζωή στην Κύπρο και τις εντυπώσεις του, την εθνική μας ομάδα και όχι μόνο.

Η Ένωση έχει μόνο έναν στόχο, την επιστροφή στα μεγάλα σαλόνια. Αναλάβατε την Ένωση για να την επαναφέρετε στην πρώτη κατηγορία. Θα υλοποιήσετε τον στόχο;

«Αυτός είναι ο στόχος και η επιθυμία μας. Αυτή τη στιγμή είμαστε έναν βαθμό πίσω από την κορυφή, ξέροντας ότι και άλλες ομάδες διεκδικούν την άνοδο. Όμως προέχει να αναδείξουμε το παιχνίδι μας τόσο σαν ομάδα όσο και ατομικά και στο τέλος θα αποδειχθεί ότι οι μόνο έτσι οι πιθανότητές μας είναι μεγαλύτερες. Τα λόγια είναι όμως εύκολα και σε μένα δεν αρέσουν καθόλου. Η σωστή αγωνιστική μας δράση είναι το ζητούμενο.

Έχετε συμβόλαιο και τη νέα χρονιά με την Ένωση;

«Η διάρκεια του συμβολαίου μου είναι μόνο για τη φετινή αγωνιστική περίοδο και λήγει στις 30 Απριλίου. Όμως, λίγη σημασία έχει, αφού αν υπάρχει διάθεση και από τις δύο πλευρές, θα μπορούσε να ανανεωθεί».

Μπορεί η Ένωση να γίνει ξανά η θρυλική ομάδα του παρελθόντος;

«Το πιστεύω ακράδαντα. Χρειαζόμαστε σωστή δομή και ένα σωστό πλάνο, βλέποντας όμως μακριά. Οι πολύ καλές συνθήκες που έχει το Παραλίμνι, σε συνδυασμό με τον ενθουσιασμό του κόσμου, μπορούν να φέρουν το επιθυμητό αποτέλεσμα».

Θέλει ενίσχυση η ομάδα σας; Υπάρχουν αδυναμίες; Σε ποιες θέσεις θα ενισχυθείτε;

«Η ομάδα πρέπει και μπορεί να βελτιωθεί σε πολλά σημεία όσον αφορά στο παιχνίδι της. Το ίδιο ισχύει και για τους ποδοσφαιριστές ατομικά. Πρέπει να αντιληφθούν ότι θυσιάζοντας κάποια πράγματα γίνονται και οι ίδιοι πολύ καλύτεροι. Όσον αφορά την ενίσχυση, προσπάθειά μας είναι να εξευρεθούν δύο ποδοσφαιριστές που θα μπορούν να ενισχύσουν άμεσα την ομάδα. Μας ενδιαφέρουν ένας μέσος και ένας κεντρικός αμυντικός».

Πώς είναι οι συνθήκες δουλειάς στην Ένωση; Θα μπορούσατε να τις συγκρίνετε με τις υπόλοιπες ομάδες;

«Εξαιρετικές. Αν επιχειρήσουμε σύγκριση με τις ομάδες Α΄ Κατηγορίας, ασφαλέστατα μπορούμε να το κάνουμε, ιδιαίτερα με τις τοπ έξι. Όσον αφορά τη σύγκριση με τις ομάδες της Β’ Κατηγορίας, υπάρχει διαφορά. Οι εγκαταστάσεις στο Παραλίμνι είναι οι καλύτερες».

Πώς είναι η ζωή στο Παραλίμνι σε σχέση με τη Λάρνακα και τη Λάρισα, αλλά και την Ολλανδία;

«Η περιοχή που κατοικώ τώρα (Πρωταράς) είναι πολύ όμορφη και ήσυχη. Στη Λάρνακα είχα περισσότερους ντόπιους γύρω μου, όμως μπορώ να πω με σιγουριά ότι και τα δύο μέρη μου αρέσουν. Μου αρέσει πολύ το θερμό κλίμα της Κύπρου, κάτι που στην Ολλανδία δεν υπάρχει αφού κυριαρχεί το κρύο, που δύσκολα κάποιος μπορεί να το διαχειριστεί. Η Λάρισα είναι πολύ όμορφη, αλλά δεν υπάρχει ‘το νερό γύρω’, όπως στην Κύπρο».

Ποιος ήταν ο βασικός λόγος που επιστρέψατε στην Κύπρο;

«Στη συνάντηση που είχα με τον πρόεδρο της ομάδας ένιωσα ότι είναι ένας πολύ ζεστός άνθρωπος, επινοητικός, ειλικρινής και έμπιστος, διατεθειμένος να κάνει το παν, σε συνεργασία με το διοικητικό του συμβούλιο, για να βελτιώσει την Ένωση σε όλα τα επίπεδα. Αυτό που με έλκυσε περισσότερο από τη συνομιλία μας ήταν η γενική αντίληψη ότι στο Παραλίμνι πρέπει να γίνει ανασύνταξη και επανεκκίνηση μιας ομάδας που πρόσφερε πάρα πολλά στο κυπριακό ποδόσφαιρο. Επίσης, γνώριζα ότι στο Παραλίμνι πολύς κόσμος βοηθά ποικιλοτρόπως την ομάδα του. Αισθάνομαι την ανάγκη να πω ότι νιώθω πολύ ικανοποιημένος από την παρουσία μου στο Παραλίμνι».

Το Παραλίμνι έχει τη φήμη ποδοσφαιρομάνας. Υπάρχουν αυτή τη στιγμή ταλέντα που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν άμεσα;

«Ναι, υπάρχουν σήμερα κάποιοι νεαροί ποδοσφαιριστές που έχουν τη δυναμική για να προχωρήσουν. Προσωπικά θα προσπαθήσω να τους βοηθήσω για να ανεβούν επίπεδο. Θέλουν οι ίδιοι; Αν ναι, τότε πρέπει να θυσιάσουν, αλλά και να υποστούν πολλά πράγματα».

Ποια είναι η γνώμη σας για τους Παραλιμνίτες οπαδούς;

«Υπάρχει αρκετά ικανοποιητική προσέλευση και στήριξη μέχρι στιγμής, όμως ευελπιστώ ότι στο σύντομο μέλλον θα μεγαλώσει ακόμη περισσότερη. Μια ομάδα έχει ανάγκη τον οπαδό της και κατά συνέπεια την καλή ατμόσφαιρα στο γήπεδο…»

Η προηγούμενή σας ομάδα στην Κύπρο, η Ανόρθωση, φέτος τα πάει πάρα πολύ καλά. Πιστεύετε ότι μπορεί να αντέξει μέχρι το τέλος και να κατακτήσει το πρωτάθλημα;

«Βεβαίως μπορεί. Η Ανόρθωση έχει πολύ καλό κόσμο γύρω από την ομάδα και είναι σημαντικό να μείνουν ψύχραιμοι. Ο πανικός είναι ο χειρότερος εχθρός όλων των ομάδων. Στη δική μου θητεία στην Ανόρθωση, έχω την εντύπωση ότι αυτή τη χρονική στιγμή είχαμε την ίδια βαθμολογική συγκομιδή. Όμως, πάντοτε αρκούν κάποια μικρά πράγματα για να καταστρέψουν όλα τα άλλα…».

Στον Τύπο διέρρευσε ότι, πριν ανακοινωθεί η συνεργασία σας με την Ένωση είχατε πρόταση από τη Νέα Σαλαμίνα. Θα μπορούσατε να μας πείτε ποιος ήταν ο λόγος που επιλέξατε την Ένωση αντί τη βαρωσιώτικη ομάδα;

«Έγινε μία επαφή με τη Νέα Σαλαμίνα, αλλά δεν υπάρχει λόγος ανάλυσης της επιλογής. Εγώ είμαι στο Παραλίμνι με μοναδικό στόχο να βοηθήσω την ομάδα, ενώ η Σαλαμίνα έχει άλλον προπονητή».

Εργαστήκατε ως προπονητής στην Ανόρθωση και στην Α’ Κατηγορία. Ποιο νομίζετε είναι το επίπεδο στη Β’ Κατηγορία και ποια είναι η μεγαλύτερη διαφορά ανάμεσα στις δύο κατηγορίες;

«Στη Β’ Κατηγορία υπάρχουν εφτά ομάδες που είναι πολύ καλές και ανταγωνίζονται μεταξύ τους. Έχουν περίπου το ίδιο επίπεδο και αναμένω ότι τη διαφορά θα την κάνουν οι λεπτομέρειες. Η διαφορά ανάμεσα στις δύο κατηγορίες πηγάζει κυρίως από τους προϋπολογισμούς των ομάδων, ιδιαίτερα στις μεγάλες ομάδες. Χωρίς να είναι απόλυτο, όσο μεγαλώνει ο προϋπολογισμός, πρέπει να ανεβαίνει η ποιότητα και το επίπεδο σε μια ομάδα».

Υπάρχουν στοιχεία που σας ενοχλούν ή σας αρέσουν στο κυπριακό ποδόσφαιρο; Ποια η άποψή σας για την Εθνική ομάδα της Κύπρου και πόσο εφικτή είναι μια πρόκριση;

«Τίποτα δεν με ενοχλεί στο κυπριακό ποδόσφαιρο, όσον αφορά στο αθλητικό του κομμάτι, που εμείς σαν εμπλεκόμενοι ζούμε. ΑΠΟΕΛ, ΑΕΚ, ΑΠΟΛΛΩΝ, εκπροσωπούν πολύ καλά το ποδόσφαιρο στην Ευρώπη και καθιστούν την Κύπρο καλό προορισμό για πολύ καλούς ποδοσφαιριστές. Θέματα βίας κ.λπ. σίγουρα υπάρχουν και θα πρέπει να δοθούν λύσεις από τους αρμόδιους φορείς. Όσον αφορά στην Εθνική Κύπρου, είναι πολύ μεγάλο θέμα. Ίσως θα έπρεπε να παραδειγματιστούμε από την Ισλανδία, που με μικρό επίσης μέγεθος, κατάφερε, ξεκινώντας από τους μικρούς, να πετύχει φανταστικά πράγματα».

Πως ήταν η εμπειρία σας στην Ελλάδα; Πώς είδατε το ελληνικό ποδόσφαιρο;

«Δεν θα ήθελα να πω πολλά πράγματα για την παρουσία μου στην Ελλάδα, αφού η εμπειρία μου δεν ήταν η καλύτερη, κυρίως όσον αφορά την οργάνωση των ομάδων. Με εξαίρεση τις πρώτες έξι ομάδες, οι υπόλοιπες κυμαίνονται στα ίδια επίπεδα με τα ίδια προβλήματα».

Πηγή: ΠΟΛΙΤΗΣ