Ο “χάρτης” του Υπουργικού και τα παράπονα Πυρίλλη για εύνοια της Πάφου

Στιγμιότυπο 2018 12 31 11.00.10 exclusive, Θεόδωρος Πυρίλλης, Κυβέρνηση, Νέα Αμμοχώστου, Υπουργικό Συμβούλιο

Άστραψε και βρόντηξε ο Δήμαρχος Παραλιμνίου Θεόδωρος Πυρίλλης για το “Παφίτικο λόμπι” του Υπουργικού και για την μη εκπροσώπηση της επαρχίας Αμμοχώστου.

Αφορμή ο τελευταίος διορισμός του Σάββα Περδίου ως του πρώτου Υφυπουργού Τουρισμού, ο οποίος ήταν και η αιτία που ξεχείλισε το ποτήρι και οδήγησε τον Θεόδωρο Πυρίλλη να ανακοινώσει την παραίτησή του από τον Δημοκρατικό Συναγερμό.

Η απάντηση που απέστειλε το Προεδρικό μέσω ανακοίνωσής του για τα έργα που έχουν προωθηθεί στην επαρχία Αμμοχώστου, έριξε περισσότερο λάδι στις ήδη τεταμένες σχέσεις Πυρίλλη – Πινδάρου και Προεδρικού, με τον Θεόδωρο Πυρίλλη να απαντά πυροβολώντας ότι το “μισό Υπουργικό κατάγεται από την Πάφο” και ότι “στην επαρχία Αμμοχώστου έχουν μόνο προωθηθεί το 10% των έργων από τις εξαγγελίες του Προέδρου της Δημοκρατίας παγκύπρια.

Στον παρακάτω χάρτη παρουσιάζεται η “γεωγραφική” προέλευση των μελών του Υπουργικού Συμβουλίου:

Στιγμιότυπο 2018 12 31 11.00.10 exclusive, Θεόδωρος Πυρίλλης, Κυβέρνηση, Νέα Αμμοχώστου, Υπουργικό Συμβούλιο

Μέλη Υπουργικού Συμβουλίου:

  • Βασίλης Πάλμας, Υφυπουργός παρά τω Προέδρω, Λεμεσός
  • Κωνσταντίνος Πετρίδης, Υπουργός Εσωτερικών, Λευκωσία
  • Νίκος Χριστοδουλίδης, Υπουργός Εξωτερικών, Γεροσκήπου
  • Χάρης Γεωργιάδης, Υπουργός Οικονομικών, Γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Λευκωσία όμως η επαγγελματική του δραστηριότητα (και της οικογένειάς του) εδρεύει στην Πάφο
  • Σάββας Αγγελίδης, Υπουργός Άμυνας, Λευκωσία
  • Κώστας Χαμπιαούρης, Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού, Έμπα Πάφου
  • Βασιλική Αναστασιάδου, Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, Λευκωσία
  • Γιώργος Λακκοτρύπης, Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας, Λευκωσία
  • Κώστας Καδής, Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Λευκωσία
  • Ζέτα Αιμιλιανίδου, Υπουργός Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Λευκωσία
  • Ιωνάς Νικολάου, Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, Λευκωσία
  • Κωνσταντίνος Ιωάννου, Υπουργός Υγείας, Λευκωσία
  • Νατάσα Πηλείδου, Υφυπουργός Ναυτιλίας, Λευκωσία
  • Σάββας Περδίος, Υφυπουργός Τουρισμού, Πάφος

Σημειώνεται ότι ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Πρόδρομος Προδρόμου γεννήθηκε στη Γερμανία και έχει καταγωγή την Άσσια και τη Σάμο, η Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κλέλια Βασιλείου γεννήθηκε στο Πελένδρι ενώ ο Γραμματέας του Υπουργικού Συμβουλίου Θεοδόσης Τσιόλας γεννήθηκε και διαμένει στο Αυγόρου.

Ο διορισμός του νέου Υφυπουργού

Σύμφωνα και με πληροφορίες τις οποίες δημοσίευσε η εφημερίδα “Πολίτης” ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας φαίνεται να είχε υποσχεθεί σε συνάντηση που είχε με εκπροσώπους της επαρχίας τον περασμένο Σεπτέμβριο ότι ο υφυπουργός θα προερχόταν από την επαρχία τους. Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας, μετά από εκείνη τη συνάντηση, κατατέθηκε στον Πρόεδρο λίστα με δέκα πιθανούς υποψηφίους από την ελεύθερη επαρχία Αμμοχώστου για τη θέση του υφυπουργού. Από τη λίστα αυτή, όπως αναφέρει η εφημερίδα, ο Πρόεδρος φέρεται να προέκρινε τον δήμαρχο Αγίας Νάπας Γιάννη Καρούσο και τον αντιπρόεδρο του ΚΟΤ και γενικό διευθυντή της Τουριστικής και Εμπορικής, Βιομηχανικής Εταιρείας Αμμοχώστου Κώστα Κουμή. Τον Σάββα Περδίο φέρεται να πρότεινε στον Πρόεδρο ο Σύνδεσμος Ξενοδόχων, ενώ από την τουριστική βιομηχανία υπόψη του Προέδρου ως υποψήφιοι τέθηκαν και άλλα πρόσωπα, προεξάρχουσας της Έλενας Τάνου, αντιπροέδρου της Top Kinisis Travel και προέδρου της εταιρείας Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής Λευκωσίας, αλλά και του γενικού διευθυντή του ΡΙΚ Μιχάλη Μαραθεύτη, ο οποίος όπως ο Σάββας Περδίος, συνδέθηκε επιχειρηματικά με τον όμιλο Louis. Το τελευταίο ξεκαθάρισμα των υποψηφίων άφησε ως πιθανές επιλογές για το πρόσωπο του υφυπουργού τον κ. Περδίο και τον κ. Κουμή. Πληροφορίες της εφημερίδας “Πολίτης” αναφέρουν, επίσης, ότι μετά το πρώτο ξεσκαρτάρισμα των υποψηφίων, ακολούθησαν επισκέψεις στο Προεδρικό από διάφορα “τζάκια”, όπως τα χαρακτήρισε ο δήμαρχος Παραλιμνίου. Η τελική απόφαση λήφθηκε πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας “Πολίτης”, κατόπιν διαβούλευσης, την περασμένη εβδομάδα, του Προέδρου Αναστασιάδη με τον Αβέρωφ Νεοφύτου, γεγονός που δικαιολογεί την έντονη αντίδραση του κ. Πυρίλλη, η οποία επηρεάζει για την ώρα μόνο τον ΔΗΣΥ.

Famagusta.News