Ο “πονοκέφαλος” του Brexit για τις τουριστικές επιχειρήσεις Αγίας Νάπας και Πρωταρά

παραλία Brexit, Νέα Αμμοχώστου, Τουρισμός Επαρχίας Αμμοχώστου

Σε αναμμένα κάρβουνα κάθονται οι τουριστικοί φορείς και οι ξενοδόχοι της ελεύθερης επαρχίας Αμμοχώστου, εν αναμονή των εξελίξεων με το Brexit. Εδώ και χρόνια, η βρετανική αποτελεί την μεγαλύτερη τουριστική αγορά της Κύπρου, γι’ αυτό και οι παράγοντες της επαρχίας Αμμοχώστου δικαιολογημένα αγωνιούν για τις εξελίξεις στη Μεγάλη Βρετανία και κατά πόσο αυτές θα επηρεάσουν ή όχι (και σε ποιο βαθμό) την τουριστική κίνηση από το Ηνωμένο Βασίλειο την επόμενη καλοκαιρινή περίοδο.

Κι ενώ δειλά-δειλά τα τουριστικά θέρετρα της επαρχίας αποκτούν «ζωή» με το άνοιγμα των πρώτων ξενοδοχείων κι εστιατορίων, κυρίως στην Αγία Νάπα, το ενδιαφέρον από την αγγλική αγορά ενόψει της επικείμενης καλοκαιρινής τουριστικής σεζόν παρουσιάζεται μουδιασμένο, γεγονός που δημιουργεί, ώς έναν βαθμό, κάποια ανησυχία στους τοπικούς παράγοντες. Και τούτο, διότι η ελεύθερη Αμμόχωστος απορροφά τα τελευταία χρόνια ένα ποσοστό γύρω στο 25% της συνολικής τουριστικής πίτας από το Ηνωμένο Βασίλειο, ποσοστό που θεωρείται ιδιαίτερα σημαντικό, αφού επιφέρει καλά έσοδα στην τοπική οικονομία.

«Δεν μπορούμε να κάνουμε οτιδήποτε άλλο παρά να παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις στη Μεγάλη Βρετανία με την ευχή αυτές οι εξελίξεις να μην επηρεάσουν στο τέλος της ημέρας το τουριστικό παζάρι της Κύπρου και αν το επηρεάσουν, αυτό να γίνει στον μικρότερο δυνατό βαθμό», δήλωσε στον «Π» ο λειτουργός της εταιρείας Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής Αμμοχώστου Λάκης Αβρααμίδης και πρόσθεσε: «Τη δεδομένη στιγμή το ενδιαφέρον από το Ηνωμένο Βασίλειο για καλοκαιρινές διακοπές στα θέρετρα της ελεύθερης Αμμοχώστου και της Κύπρου γενικότερα παρουσιάζει σκαμπανεβάσματα. Υπάρχουν ορισμένοι βρετανικοί τουριστικοί οίκοι που αποστέλλουν κρατήσεις ενόψει των καλοκαιρινών μηνών, υπάρχουν όμως και ορισμένοι άλλοι οίκοι που είναι… στο περίμενε. Είναι γενικό το πρόβλημα, για όλη την Ευρώπη». Ο κ.Αβρααμίδης εξέφρασε την ελπίδα όλη η Κύπρος, όχι μόνο η Αγία Νάπα και ο Πρωταράς, να πλησιάσει φέτος τα περσινά επίπεδα όσον αφορά την τουριστική κίνηση όχι μόνο από τη βρετανική αγορά, αλλά και από τις υπόλοιπες παραδοσιακές μας αγορές, διότι, όπως εξήγησε, το επερχόμενο καλοκαίρι αναμένεται να ανοίξουν για τα καλά οι αγορές της Τουρκίας, της Τυνησίας και της Αιγύπτου, αγορές που αναμένεται να προσελκύσουν τουρισμό απ’ όλη την Ευρώπη.

2.000 κλίνες

Στο μεταξύ, σύμφωνα με στοιχεία της εταιρείας Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής Αμμοχώστου, φέτος το καλοκαίρι στα τουριστικά θέρετρα της επαρχίας αναμένεται να τεθούν στη διάθεση των περιηγητών, ξένων και ντόπιων, περίπου 2.000 κλίνες περισσότερες απ’ ό,τι το 2018. Όπως εξήγησε ο κ. Αβρααμίδης, ο μεγαλύτερος αριθμός τουριστικών κλινών οφείλεται στη λειτουργία νέων ξενοδοχείων που έχουν ανεγερθεί, αλλά και στις επεκτάσεις-αναβαθμίσεις που έγιναν σε υφιστάμενες μονάδες. Ήδη τα πρώτα ξενοδοχεία και οι τουριστικές επιχειρήσεις (εστιατόρια, μπιραρίες κ.λπ.) έχουν επαναλειτουργήσει στην Αγία Νάπα, ενώ μέχρι το τέλος του τρέχοντος μηνός αναμένεται να επαναλειτουργήσουν τα πλείστα ξενοδοχεία της περιοχής. Εκτιμάται ότι μέχρι τα μέσα Απριλίου η συντριπτική πλειοψηφία των ξενοδοχείων της επαρχίας θα έχει λειτουργήσει.

Πηγή: ΠΟΛΙΤΗΣ