Παγκύπρια διάκριση για το Λύκειο Παραλιμνίου

232 0.LYKEIO PARALIMNIOU ΒΡΑΒΕΙΟ, ΔΙΑΚΡΙΣΗ, Λύκειο Παραλιμνίου

Το Λύκειο Παραλιμνίου εξασφάλισε Παγκύπρια χρυσή διάκριση στον Διαγωνισμό του Πανεπιστημίου Λευκωσίας «Έρευνα από μαθητές 2020» στην κατηγορία των Λυκείων και Τεχνικών Σχολών.

Η ερευνητική εργασία έχει τίτλο «Γνωρίζουμε και προστατεύουμε τις μοναχικές μέλισσες της Επαρχίας Αμμοχώστου».

Σημειώνεται ότι εκτός από τις κοινωνικές μέλισσες υπάρχουν και οι μοναχικές μέλισσες που είναι λιγότερο γνωστές. Όπως το λέει και η λέξη διαβιούν μόνες τους και φτιάχνουν μόνες τους τις φωλιές τους. Είναι εξαιρετικοί επικονιαστές και μπορούν να επικονιάσουν πολύ μεγαλύτερο αριθμό φυτών και σε δύσκολες καιρικές συνθήκες συγκριτικά με τις εκτρεφόμενες μέλισσες.

Οι μαθητές και οι μαθήτριες χρησιμοποίησαν την μέθοδο των χρωματικών παγίδων για την συλλογή των επικονιαστών. Αφού έτυχαν εκπαίδευσης από την συνεργάτιδα του ΤΕΠΑΚ Δρ. Άντρη Βαρνάβα και χρησιμοποιώντας το στερεοσκόπιο και την κλείδα, ταξινόμησαν τα έντομα που συνέλεξαν. Μέσα από οργανωμένες δράσεις ενημέρωσαν την σχολική κοινότητα, αλλά και επισκεπτόμενοι/ες τις λαϊκές αγορές σε διάφορες κοινότητες και Δήμους πληροφόρησαν γεωργούς και παραγωγούς για τις συνέπειες από την εξαφάνιση των μελισσών, που όπως επισήμανε και ο Γερμανός φυσικομαθηματικός Albert Einstein, αν εξαφανιστούν οι μέλισσες θα έχουμε μόνο τέσσερα χρόνια ζωής.

Στην συνέχεια πρότειναν απλούς τρόπους προστασίας τους που μπορούν να εφαρμοστούν εύκολα από τον καθένα μας, όπως είναι η αποφυγή χρήσης φυτοφαρμάκων (αν δε είμαστε υποχρεωμένοι να τα χρησιμοποιήσουμε, να χρησιμοποιούμε τα λιγότερο τοξικά για τις μέλισσες και να ακολουθούμε πιστά τις οδηγίες χρήση τους), ο ψεκασμός να γίνεται νωρίς το πρωί ή αργά το βράδυ (δεν ψεκάζουμε καθόλου κατά την περίοδο της ανθοφορίας), η καλλιέργεια μελισσοκομικών φυτών και η κατασκευή ξενοδοχείου για μέλισσες.

Η μαθητική ομάδα αποτελείτο από τους μαθητές και τις μαθήτριες Άντρια Λουκαρή, Ξένιο Ιωάννου, Βασίλη Κουτσόφτα, Κατερίνα Παπαδοπούλου και Έλενα Πιττάκη. Τη μαθητική ομάδα συντόνιζε η βιολόγος Κατερίνα Δημητρίου-Γιαννάκη.

Famagusta.News