Πανίκος Στεφανή: Ο καθηγητής από το Παραλίμνι με προβλήματα όρασης που είναι έμπνευση για τους μαθητές του (ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ)

Μήνυμα ελπίδας από τον Πανίκο Στεφανή σε όλα τα άτομα με αναπηρία

DSC 1573 001 scaled exclusive, Games4All, Λύκειο Παραλιμνίου, Μαθητές, Νέα Αμμοχώστου

Είναι φορές που καμία λέξη και καμία φράση δεν μπορεί να περιγράψει την αγάπη. Την αγάπη που οι μαθητές περιβάλλουν για έναν καθηγητή τους. Και στην προκειμένη περίπτωση, για τον Πανίκο Στεφανή. Τον καθηγητή Εμπορικών-Οικονομικών από το Παραλίμνι, που διδάσκει στο Λύκειο Παραλιμνίου και για την σχέση που έχει με τους μαθητές του.

Διαβάστε επίσης: Μαθητές του Λυκείου Παραλιμνίου κατασκεύασαν πρωτότυπο παιχνίδι τάβλι για τυφλούς

DSC 1552 001 exclusive, Games4All, Λύκειο Παραλιμνίου, Μαθητές, Νέα Αμμοχώστου

Πανίκος Στεφανή

Ο Πανίκος Στεφανή είναι 42 χρόνων και τα τελευταία δέκα χρόνια είναι διορισμένος στη δημόσια εκπαίδευση. Αντιμετωπίζει εκ γενετής προβλήματα όρασης και συγκεκριμένα Μελαγχρωστική Αμφιβληστροειδοπάθεια. Παρ’ όλα αυτά, χάρη στη βοήθεια της τεχνολογίας, αλλά και των ίδιων των μαθητών του διδάσκει κανονικά και χωρίς κανένα πρόβλημα, κάνοντας το πρόβλημα όρασής του να περνάει απαρατήρητο ή σαν να μην υφίσταται καν, αφού οι νεαροί μαθητές αποτελούν τα μάτια του, τα χέρια του και το στήριγμά του.

Πρόσφατα, βρεθήκαμε στην αίθουσα διδασκαλίας του, με την ευκαιρία της καινοτόμας ιδέας που είχαν μαθητές και καθηγητής να δημιουργήσουν στα πλαίσια του μαθητικού διαγωνισμού Junior Achievement ένα πρωτοποριακό προϊόν, ένα τάβλι το οποίο να προορίζεται και για τυφλά άτομα. Η ιδέα τους επαναστατική! Ήδη με το άκουσμα της είδησης, μέσα ενημέρωσης σε Κύπρο και Ελλάδα φιλοξένησαν εκτενή δημοσιεύματα για την όμορφη πράξη των μαθητών.

Δείτε τη συνέντευξη του Πανίκου Στεφανή στο Famagusta.News:

Όπως οι ίδιοι οι μαθητές εξηγούν, δεν χρειάστηκε πολύ κόπο η ιδέα τους, αφού έμπνευσή τους αποτέλεσε ο ίδιος ο καθηγητής τους και το πώς να δημιουργούσαν ένα προϊόν το οποίο να ψυχαγωγεί άτομα με αναπηρία. Κι αν το σκεφτεί κανείς, δεν πρόκειται για ένα ιδιαίτερα δύσκολο στην κατασκευή παιχνίδι, όμως από την άλλη καταδεικνύει το μειωμένο ή το ανύπαρκτο ενδιαφέρον για τη δημιουργία μέσων ψυχαγωγίας για τα άτομα με αναπηρία. Ευτυχώς που το κενό αυτό αναπληρώνει η ομάδα των μαθητών της Β4 του Λυκείου Παραλιμνίου.

Δείτε το αφιέρωμα της τηλεόρασης Sigma:

Το παράπονο από την πολιτεία

Παρ’ όλα αυτά ο Πανίκος Στεφανή, εκφράζει και το παράπονό του από την πολιτεία για την ανυπαρξία υποδομών για άτομα με αναπηρία. Όπως εξηγεί, οι σπουδές στην Πάτρα ήταν ιδιαίτερα δύσκολες γι’ αυτόν. Το ίδιο και το μεταπτυχιακό του στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου. Δυσκολίες προσβασιμότητας, σε αντίθεση με τους υπόλοιπους συμφοιτητές του. Μεγαλύτερες δυσκολίες αντιμετωπίζει και κατά τη μετακίνησή του. Η ανυπαρξία ειδικών σημάνσεων στα πεζοδρόμια καθώς και ηχητικών σημάνσεων στις διαβάσεις πεζών καθιστούν αδύνατη τη μετακίνησή του, με φόβο, όπως περιγράφει, πολλές φορές να τον πατήσουν διερχόμενα οχήματα. Πάντα χρειάζεται κάποιος να τον μεταφέρει και να τον παραλάβει από το σχολείο. Αντιθέτως, εκφράζει την συγκίνησή του τόσο για τους μαθητές όσο και για τη διεύθυνση και για τους συναδέλφους του στο σχολείο οι οποίοι τον περιβάλλουν με αγάπη και τον βοηθούν σε οτιδήποτε χρειαστεί.

Για τον διαγωνισμό Junior Achievement οι μαθητές της Β4 ίδρυσαν την εταιρεία με την εμπορική επωνυμία “Games 4 All” με το όνομά της να δείχνει ότι αφορά όλα ανεξαιρέτως τα άτομα.

DSC 1516 001 exclusive, Games4All, Λύκειο Παραλιμνίου, Μαθητές, Νέα Αμμοχώστου

Τα μέλη της εταιρείας είναι:

  • Managing Director: Κωνσταντίνος Χριστοφή
  • Production Director: Γεωργία Σούττου
  • Director of Sales and Marketing: Σταυριανή Κωνσταντή και Γεωργία Κουμή
  • Plan Manager: Θεόδωρος Χατζηκωνσταντής
  • Director of Research and Development: Ιωάννης Σωτηρίου και Μάριος Κουμής
  • Financial Directors: Νικη Χριστοφή και Μαρίνα Καβαλιέρου

DSC 1512 001 exclusive, Games4All, Λύκειο Παραλιμνίου, Μαθητές, Νέα Αμμοχώστου

Το τάβλι

Η ομάδα των μαθητών με την καθοδήγηση του Καθηγητή τους έχουν μετά από δοκιμές κατασκευάσει ένα τάβλι με το οποίο να μπορούν να παίξουν και τυφλά άτομα. Έχουν χωρίσει τους διαδρόμους με ειδικά διαχωριστικά, ενώ οι πούλιες ξεχωρίζουν όχι μόνο χρωματικά αλλά και με την αφή, ενώ κατά τον ίδιο τρόπο μπορεί το άτομο με οπτική αναπηρία να ξεχωρίσει και τους αριθμούς στα ζάρια. Ήδη το τάβλι έχει παρουσιαστεί πρόσφατα και σε εκδήλωση της Παγκύπριας Οργάνωσης Τυφλών στο Παραλίμνι με τον Πρόεδρό της να εκφράζει την ευχάριστη έκπληξή του για την ιδέα αλλά και το προϊόν.

Games 4 All

Η μαθητική εταιρεία έχει ξεκινήσει την κατασκευή προϊόντων τα οποία μπορείτε να αγοράσετε επικοινωνώντας μαζί τους στις σελίδες τους στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης στα οποία μπορείτε να τους κάνετε και ένα… Like:

Σελίδα Facebook
Σελίδα Instagram

Famagusta.News