ΠΑΡΑΛΙΜΝΙ: Ακτιβιστές κατήγγειλαν λαθροθήρα με 12 ξόβεργα

Τί αναφέρει η ανακοίνωση των ακτιβιστών της "Επιτροπής κατά της σφαγής πτηνών"

Με 12 ξόβεργα και δύο σκοτωμένα αμπελοπούλια πιάστηκε επ΄αυτοφώρω την περασμένη Παρασκευή 12 Απριλίου, ύποπτος για λαθροθηρία στο Παραλίμνι.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της «Επιτροπής κατά της σφαγής πτηνών (Committee Against Bird Slaughter – CABS)» και του «SPA (Stiftung Pro Artenvielfalt Foundation)», οι οποίοι ξεκίνησαν την περιοδεία ενάντια της παράνομης παγίδευσης αυτή την άνοιξη στη Κύπρο, τρεις παγιδευτές πτηνών συνελήφθηκαν από τους Θηροφύλακες του Ταμείου Θήρας και Πανίδας αφότου οι εθελοντές των οργανισμών ανέφεραν το περιστατικό τις παράνομη παγίδευσης στις αρμόδιες αρχές.

Ένας από τους τρεις δράστες, όπως αναφέρει η ανακοίνωση, συνελήφθηκε τη περασμένη Παρασκευή στο Παραλίμνι, έχοντας στην κατοχή του 12 ξόβεργα και 2 πρόσφατα σκοτωμένα αμπελοπούλια. Σύμφωνα με τον οργανισμό, ο λαθροθήρας θα έρθει αντιμέτωπος με πρόστιμο άνω των 8.000 ευρώ για «κυνήγι ή παγίδευση εκτός της επιτρεπόμενης περιόδου», η οποία έληξε τον Φεβρουάριο.

«Αυτό το άτομο είναι ένας διαβόητος λαθροθήρας ο οποίος στοχεύει επανειλημμένα τα πουλιά στην περιφραγμένη του περιουσία, κάθε χρόνο και κατά τη διάρκεια της μετανάστευσης περιόδου των πουλιών», δήλωσε ο υπεύθυνος περιοδειών του οργανισμού Andrea Rutigliano.

Οι δύο ΜΚΟ σημείωσαν επίσης ότι ο ύποπτος έχει διωχθεί προηγουμένως τουλάχιστον πέντε φορές. Την άνοιξη του 2012 ο ύποπτος διώχθηκε για τη χρήση δικτύων και ξόβεργων. Μόλις τρεις ημέρες αργότερα, βρεθήκαν στην κατοχή του 130 ξόβεργα. Το φθινόπωρο του 2014, ο ύποπτος συλλήφθηκε με 360 ξόβεργα και μια ηχομιμητική συσκευή. Το φθινόπωρο του 2015, πιάστηκε δύο φορές από την αστυνομία με 107 και 118 ξόβεργα αντίστοιχα.

Ο Rutigliano πρόσθεσε: «Αυτή η τελευταία περίπτωση πηγαίνει είναι τρανταχτή απόδειξη ότι ο λαθροθήρας δεν φοβάται την οποιαδήποτε τιμωρία και συνεχίσει να παγιδεύει ανέμελα και χωρίς καμιά ανησυχία».

Το CABS και το SPA συμφωνούν με το υψηλό πρόστιμο που δίνεται στις περιπτώσεις παράνομης παγίδευσης «εκτός της επιτρεπόμενης περιόδου», αλλά σημειώνει ότι υπάρχουν πολλές παρόμοιες περιπτώσεις επαναλαμβανόμενων παραβατών που συνεχίζουν να παγιδεύουν πουλιά, παρά το γεγονός ότι συλλήφθηκαν.

«Αυτοί οι άνθρωποι εξακολουθούν να παίρνουν αυτό το ρίσκο επειδή τα πρόστιμα για τη χρήση των ξόβεργων είναι εξευτελιστικά χαμηλά», δήλωσε ο πρόεδρος του CABS Heinz Swartz.

Στην ανακοίνωσή τους οι δύο οργανώσεις καλούν την κυβέρνηση να επανεξετάσει και να αυξήσει τα τρέχοντα πρόστιμα για τη χρήση ξόβεργων καθώς και τα πρόστιμα για τους επαναλαμβανόμενους παραβάτες.

Ο οργανισμός έχει ξεκινήσει την ανοιξιάτικη περιοδεία για την προστασία των πουλιών από τα τέλη Μαρτίου και 12 εθελοντές από όλη την Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένης και της Κύπρου θα συμμετάσχουν στις επιχειρήσεις για να παρακολουθήσουν την παράνομη παγίδευση των πουλιών μέχρι και το τέλος του Μαΐου. Παράλληλα μέσω της ανακοίνωσής τους οι ακτιβισ΄τες καλούν τους πολίτες να αναφέρουν περιστατικά παράνομης παγίδευσης πουλιών, χρησιμοποιώντας σελίδα Facebook του οργανισμού εδώ: https://www.facebook.com/CABS2011/.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

Famagusta.News