ΠΑΡΑΛΙΜΝΙ: Αρνητικοί σε κορωνοϊό 24 άτομα, ιατρός και νοσηλευτές – Οι 6 είχαν επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα

Λήφθηκαν δείγματα από 24 άτομα τα οποία αποδείχθηκαν αρνητικά - Επαναλειτουργεί η κλινική

shutterstock 1644424099 Coronavirus, exclusive, Santa Marina, Νέα Αμμοχώστου

Είκοσι τέσσερα συνολικά άτομα αποδείχθηκαν αρνητικοί σε κορωνοϊό μετά και τα επίσημα αποτελέσματα που εστάλησαν από το Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Famagusta.News, μετά και την επιβεβαίωση από το Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής για ύπαρξη ασθενούς-επιβεβαιωμένου κρούσματος κορωνοϊού στο ιδιωτικό νοσηλευτήριο Santa Marina στο Παραλίμνι, τηρήθηκαν όλες οι απαιτούμενες διαδικασίες και η κλινική μπήκε σε καραντίνα για απολύμανση, ενώ 24 άτομα ιατρικό και νοσηλευτικό αλλά και άλλο προσωπικό της κλινικής τέθηκαν σε αυτοπεριορισμό, μέχρι την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της εξέτασης.

Ωστόσο, τα αποτελέσματα από το Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής αποδείχθηκαν αρνητικά και για τα 24 άτομα. Συγκεκριμένα, πρόκειται για τον ιατρό και 5 νοσηλευτές οι οποίοι ήρθαν σε άμεση επαφή με την γυναίκα η οποία προσεβλήθη από τον Κορωνοϊό, ενώ δείγματα εστάλησαν και για άλλα 18 άτομα προληπτικά. Επαφή θεωρείται να βρίσκεται το άτομο τον ίδιο χώρο με επιβεβαιωμένο κρούσμα σε απόσταση κάτω από δύο, περίπου μέτρα, και για δεκαπέντε λεπτά.

Σύμφωνα με όσα πληροφορείται το Famagusta.News, η ιδιωτική κλινική τηρούσε εξ αρχής αυστηρό πρωτόκολλο ασφάλειας και υγείας και προστασίας από τον Κορωνοϊό, καθώς και αυστηρά μέτρα ατομικής προστασίας, κάτι που απέτρεψε την εμφάνιση κρούσματος στο νοσηλευτήριο.

Μάλιστα, την ίδια μέρα με την επιβεβαίωση κρούσματος, τέθηκε σε καραντίνα, ολόκληρο το προσωπικό υποβλήθηκε σε περιορισμό και στην ανάλογη δειγματοληψία για COVID-19 και ομάδα απολύμανσης έλαβε τα απαραίτητα μέτρα για απολύμανση όλων των χώρων της κλινικής.

Το ιστορικό του επιβεβαιωμένου κρούσματος

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, τη Δευτέρα, 16 Μαρτίου, έγινε εισαγωγή ασθενούς η οποία είχε επιστρέψει πριν μία εβδομάδα από ταξίδι από τη Μεγάλη Βρετανία, σε επείγουσα κατάσταση λόγω άλλης προϋπάρχουσας ασθένειας που έχριζε άμεσης αντιμετώπισης. Η κατάσταση της ασθενούς δεν είχε συμπτώματα που να παραπέμπουν στον ιό COVID-19. Στην κλινική είχε ήδη εφαρμοστεί πρωτόκολλο για πρόληψη και αποτροπή της μετάδοσης του ιού COVID-19 για το οποίο ενημερώθηκε όλο το προσωπικό, στο οποίο πέραν των οδηγιών δόθηκαν και όλα τα απαραίτητα ΜΑΠ (Μέτρα Ατομικής Προστασίας). Την επόμενη μέρα η ασθενής παρουσίασε πυρετό και χωρίς καθυστέρηση έγινε επικοινωνία με το “Ινστιτούτου Νευρολογίας και Γενετικής” στο οποίο αποστάληκαν δείγματα, από την ασθενή, για ανίχνευση του ιού, τα οποία αποδείχθηκαν θετικά την Πέμπτη, 19 Μαρτίου, με την ασθενή να διακομίζεται στο Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου.

Επαναλειτουργεί η κλινική

Σε ανακοίνωση του νοσηλευτηρίου αναφέρεται ότι “είναι αρνητικά τα αποτελέσματα του θεράποντος ιατρού και του νοσηλευτικού προσωπικού που ήρθαν σε άμεση επαφή με την ασθενή που βρέθηκε θετική στον ιό COVID-19” και διακομίστηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου.

Προστίθεται ότι “κατόπιν συνεννόησης με το Υπουργείο Υγείας, ο θεράπων ιατρός και το νοσηλευτικού προσωπικό που ήρθαν σε άμεση επαφή με την ασθενή θα παραμείνουν σε αυτοπεριορισμό μέχρι και τις 30/3/2020. Ο θάλαμος θα παραμείνει κλειστός μέχρι και τις 29/3/2020 και τα εξωτερικά ιατρεία θα είναι ανοικτά από αύριο Δευτέρα 23 Μαρτίου”.

Στην ανακοίνωση το νοσηλευτήριο καλεί “τους ασθενείς, εάν έχουν ταξιδέψει τις τελευταίες 14 μέρες σε χώρα με ενεργή επιδημία ή εάν παρουσιάζουν ρινική καταρροή, πυρετό, βήχα, πονόλαιμο ή δυσκολίες στην αναπνοή, να μην επισκέπτονται την κλινική, αλλά να επικοινωνούν με το τηλέφωνο 1420”.

Famagusta.News