ΠΑΡΑΛΙΜΝΙ: Χωρίς δυσκολίες η δωρεάν δειγματοληψία rapid test (ΒΙΝΤΕΟ+ΕΙΚΟΝΕΣ)

Για δεύτερη συνεχή ημέρα διεξάγονται δειγματοληπτικοί έλεγχοι με τη μέθοδο του rapid test στο χώρο στάθμευσης του Δήμου Παραλιμνίου.

Δεκάδες άτομα μέχρι στιγμής σήμερα έλαβαν μέρος στη δειγματοληψία, με τα αποτελέσματα να είναι ταχύτερα, ενώ όσοι πολίτες διαγνωστούν θετικοί, θα πρέπει να κάνουν και τη μοριακή εξέταση PCR.

Χθες, μόνο στην επαρχία Αμμοχώστου, σε 268 ελέγχους με rapid tests εντοπίστηκαν 5 με θετικό αποτέλεσμα.

Δείτε πλάνα από τη δειγματοληψία στο Παραλίμνι όπως τα κατέγραψε το Famagusta.News:

Καραγιάννης: Πληροφορίες για τα rapid tests

Για το τι είναι το rapid test, ποια η διαφορά του με το γενετικό και ποιο το ποσοστό αποτελεσματικότητας του, μίλησε ο Καθηγητής Μοριακής Ιολογίας, Δρ. Πέτρος Καραγιάννης.

Με αφορμή το γεγονός ότι για δεύτερη συνεχόμενη μέρα πραγματοποιείται το πρόγραμμα του Υπουργείου Υγείας για δωρεάν εργαστηριακό έλεγχο για COVID-19 στους πολίτες με τη μέθοδο της ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (antigen rapid test), ο Δρ. Πέτρος Καραγιάννης εξηγεί όλα όσα αφορούν αυτή τη νέα μέθοδο που εφαρμόζεται για πρώτη φορά στη χώρα μας.

Τι είναι το rapid test και ποια η διαφορά του με το γενετικό;

“Βασικά το τεστ ανιχνεύει αντιγόνα, δηλαδή πρωτεΐνες του ιού και όχι το γενετικό του υλικό. Η ανίχνευση των πρωτεϊνών πάει χέρι με χέρι με το γενετικό του υλικό και κατ’ επέκταση σημαίνει ότι πολλαπλασιάζεται κιόλας ο ιός. Έτσι, επειδή είναι πολύ πιο γρήγορο, προσφέρεται και πιο φθηνό και προσφέρεται για μαζικότερο testing, για σκοπούς monitoring. Επομένως, αν κάποιος θέλει να εξετάσει μια δομή, για παράδειγμα τους μαθητές ενός σχολείου, τον κόσμο σε ένα στρατόπεδο, τα γηροκομεία μας, κάποια μεγάλη επιχείρηση τότε μπορείς πολύ γρήγορα να κάνεις το τεστ και να δεις τι ποσοστό θα σου βγει θετικό. Φυσικά, το rapid test υστερεί λίγο του γενετικού τεστ διότι δεν είναι τόσο ευαίσθητο όπως το γενετικό τεστ, αλλά εάν έχεις άτομα τα οποία έχουν συμπτώματα και σου βγήκαν αρνητικά, τότε πρέπει να προχωρήσεις και να κάνεις και ένα γενετικό τεστ, για να είσαι πάντα σίγουρος.”

Ποιο το ποσοστό αποτελεσματικό του;

“Στις αρχές της πανδημίας μια κινέζικη εταιρεία έβγαλε ένα τεστ, το οποίο στο τέλος απεδείχθη ότι ήταν μόνο 30% εύπιστο, και οι Ισπανοί αναγκάστηκαν και τους τα έστειλαν όλα πίσω. Αυτό (που έχουμε στην Κύπρο) κτυπά το 90 με 92%. Το τεστ αυτό πρόσφατα κυκλοφόρησε μετά που δοκιμάστηκε και συγκρίθηκε με τα γενετικά τεστ και έτσι προχώρησε το Υπουργείο και παράγγειλε μια ποσότητα γύρω στις 200 χιλιάδες τεστ. Για να βγάλουμε ακριβή συμπεράσματα για τη κάθε Επαρχία πρέπει να περιμένουν 1-2 μέρες να δούμε τα αποτελέσματα αυτών των τεστ.”

Όσον αφορά τα μέτρα που έχουν ληφθεί, ο κος Καραγίαννης είπε πως “είναι νωρίς ακόμα να βγουν συμπεράσματα. Πρέπει να περάσουν 3-4 μέρες ακόμα. Χθες έγιναν 3 με 3,5 χιλιάδες τεστ και μόνο 107 βγήκαν θετικά. Επομένως, πρέπει να περιμένουμε να δούμε και τις επόμενες ημέρες. Αν εξακολουθήσουν και πέφτουν, σημαίνει είμαστε σε καλό δρόμο.

Τα rapid τεστ μπορούν να εξακριβώνουν την πιο μολυσματική φάση της λοίμωξης, σύμφωνα με Γεμανούς επιστήμονες

Τα γρήγορα (rapid) τεστ αντιγόνων για το νέο κορωνοϊό SARS-CoV-2 που προκαλεί τη νόσο Covid-19, είναι ταχύτερα, φθηνότερα, πιο εύχρηστα σε σχέση με τα μοριακά διαγνωστικά τεστ και μπορούν να πουν με μεγάλη ακρίβεια αν κάποιος βρίσκεται στην πιο μολυσματική φάση της λοίμωξης, σύμφωνα με μια νέα γερμανική έρευνα αξιολόγησης τους.

Οι Γερμανοί ερευνητές του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Charite του Βερολίνου, με επικεφαλής τον κορυφαίο ιολόγο και επιδημιολόγο της χώρας Κρίστιαν Ντρόστεν, οι οποίοι έκαναν τη σχετική προδημοσίευση στο medRxiv, σύμφωνα με το “Nature”, αξιολόγησαν επτά διαθέσιμα στο εμπόριο rapid τεστ (Abbott Panbio, RapiGEN Biocredit, Healgen, Coris Bioconcept, R-Biopharm Rida, NAL von minden NADAL, Roche/SD Biosensor).

Τα γρήγορα τεστ ανιχνεύουν συγκεκριμένες πρωτεΐνες ή αντιγόνα πάνω στην επιφάνεια του κορωνοϊού. Οι Γερμανοί επιστήμονες εφάρμοσαν τα επτά τεστ σε μια μεγάλη γκάμα δειγμάτων, μεταξύ των οποίων από ανθρώπους που είχαν διαγνωστεί θετικοί στον κορωνοϊό μέσω μοριακού τεστ αλυσιδωτής αντίδρασης πολυμεράσης (PCR).

Διαπιστώθηκε ότι τα πέντε πιο ευαίσθητα τεστ αντιγόνων ανίχνευσαν την παρουσία του κορωνοϊού στο 95% των δειγμάτων που είχαν υψηλές συγκεντρώσεις γενετικού υλικού του SARS-CoV-2 (από 3,4 έως 74 εκατομμύρια αντίγραφα ανά χιλιοστό του λίτρου).

Τέτοια υψηλά επίπεδα ιικού φορτίου παρατηρούνται στη διάρκεια της πρώτης εβδομάδας των συμπτωμάτων της Covid-19, όταν οι περισσότεροι ασθενείς είναι πιθανότερο να μεταδώσουν τον ιό σε άλλους.

Οι ερευνητές συμπέραναν ότι, καθώς καταγράφεται διεθνώς ολοένα μεγαλύτερο ενδιαφέρον για τα γρήγορα τεστ, προκειμένου να επιταχυνθεί ο έλεγχος ολοένα μεγαλύτερου μέρους του πληθυσμού, η νέα μελέτη δείχνει ότι τα τεστ αυτά, που “πιάνουν” τους φορείς του ιού στην πιο μολυσματική και μεταδοτική φάση τους, μπορούν να διευκολύνουν τη λήψη των αποφάσεων από τις υγειονομικές αρχές.

Famagusta.News

Ροη Ειδησεων

Δημοτικές εκλογές: Το “έλα να δεις” στο στούντιο του ΡΙΚ για νέο Δήμο Αγίας Νάπας (ΒΙΝΤΕΟ)

Άναψαν για τα καλά τα αίματα στο debate στο στούντιο του ΡΙΚ για τον νέο…

9 Μαΐου, 2024

Γιάννης Καρούσος: Το όραμά του για ανάπτυξη της τουριστικής εμπειρίας (ΒΙΝΤΕΟ)

Το όραμά του για ενίσχυση της τουριστικής εμπειρίας μέσω μικρών και όμορφων παρεμβάσεων εισηγείται ο…

9 Μαΐου, 2024

Απεβίωσε 66χρονος κύπριος κατάδικος στις φυλακές

Κύπριος κατάδικος, ηλικίας 66 χρονών, "με σοβαρά χρόνια ιατρικά προβλήματα", παρουσίασε την Πέμπτη, επιδείνωση της…

9 Μαΐου, 2024

Επ.Αμμοχώστου: Αβεβαιότητα και ανησυχία ξενοδόχων για την φετινή τουριστική σεζόν

Με άγχος για τους ξενοδόχους ξεκινά η νέα τουριστική σεζόν καθώς χαμηλότερες από το 2023…

9 Μαΐου, 2024

Υπ. Εργασίας: Οι συμφωνίες να είναι σεβαστές από όλους για Λιμάνι Λάρνακας

Οι συμφωνίες πρέπει να γίνονται σεβαστές από όλους, είπε ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων,…

9 Μαΐου, 2024

Υπ. Υγείας: Αυξητική η τάση των ασθενών με αιμοσφαιρινοπάθειες στην Κύπρο

Στην Κύπρο ο εκτιμώμενος αριθμός των ασθενών με αιμοσφαιρινοπάθειες ανέρχεται περίπου στους 1.400, συμπεριλαμβανομένων 697…

9 Μαΐου, 2024