ΠΑΡΑΛΙΜΝΙ: Νεκρό Φλαμίνγκο στη Λίμνη – Διερευνάται αν ο θάνατός του προκλήθηκε από πυροβολισμό

Τί καταγγέλλει ο Πτηνολογικός Σύνδεσμος Κύπρου - "Σκάγια στο στομάχι και πυροβολισμός στα πόδια"

4d6931575710f6b3d922ff2459ea99d8 11 exclusive, Λίμνη Παραλιμνίου, σκάγια, Φλαμίνγκο

Νεκρό εντοπίστηκε φλαμίνγκο στη Λίμνη Παραλιμνίου.

Σύμφωνα με τον BirdLife Cyprus το νεκρό φλαμίνγκο εντόπισε πολίτης ο οποίος το μετέφερε σε κοντινό κτηνιατρείο για εξετάσεις ώστε να διερευνηθούν τα αιτία του θανάτου.

Η ακτινογραφία έδειξε μεγάλη ποσότητα σκαγιών στο στομάχι (λόγω κατανάλωσης) και σκάγια στα πόδια (λόγω πυροβολισμού).

«Το πουλί πιθανότατα να μην πέθανε από τον πυροβολισμό (εντελώς κατά τύχης όμως), αλλά από δηλητηρίαση από τα μολύβδινα σκάγια στο στομάχι του, πράγμα ιδιαίτερα ανησυχητικό όσον αφορά τα επίπεδα μόλυβδου στη Λίμνη Παραλιμνίου» αναφέρει το BirdLife Cyprus.

Αυτούσια η ανακοίνωση του BirdLife Cyprus:

“Δύο φορές θύμα…😡 Φλαμίνγκο που βρέθηκε χθες νεκρό στη Λίμνη Παραλιμνίου από ευαισθητοποιημένο πολίτη μεταφέρθηκε σε κοντινό κτηνιατρείο για εξετάσεις, ώστε να διερευνηθούν τα αίτια θανάτου. Η ακτινογραφία έδειξε μεγάλη ποσότητα σκαγιών στο στομάχι (λόγω κατανάλωσης) και σκάγια στα πόδια (λόγω πυροβολισμού). Το πουλί πιθανότατα να μην πέθανε από τον πυροβολισμό (εντελώς κατά τύχης όμως), αλλά από δηλητηρίαση από τα μολύβδινα σκάγια στο στομάχι του, πράγμα ιδιαίτερα ανησυχητικό όσον αφορά τα επίπεδα μόλυβδου στη Λίμνη Παραλιμνίου.

Δυστυχώς δεν είναι η πρώτη φορά που Φλαμίνγκο (Phoenicopterus roseus) και άλλα μη θηρεύσιμα είδη πουλιών πέφτουν θύματα παράνομου πυροβολισμού στην κατά τ’ άλλα προστατευόμενη Λίμνη Παραλιμνίου. Τέτοια τραγικά συμβάντα έρχονται να μας θυμίσουν ξανά και ξανά τα επίμονα προβλήματα που αντιμετωπίζει αυτή η περιοχή, για την ανεπαρκή προστασία της οποίας η Κύπρος καταδικάστηκε στο παρελθόν από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Υπενθυμίζεται ότι ο μόλυβδος είναι εξαιρετικά τοξικός όχι μόνο για τα πουλιά, αλλά και για τα εδάφη και τα νερά μας, και κατ’ επέκταση την ανθρώπινη υγεία. Η χρήση σφαιριδίων από μόλυβδο απαγορεύεται στην Κύπρο σε ακτίνα 300 μέτρων από υγροτόπους, αλυκές και φράγματα. Και διερωτόμαστε λοιπόν…

  1. Γιατί επιτρέπεται το κυνήγι εντός ενός τόσο σημαντικού και προστατευόμενου υγροτόπου; Και αφού επιτρέπεται, με ποιο τρόπο επιτηρούν και διασφαλίζουν οι αρχές τη χρήση μη-μολύβδινων σκαγιών στην περιοχή;
  2. Γιατί εξακολουθεί να λειτουργεί σκοπευτήριο εντός της Λίμνης Παραλιμνίου; Γιατί δεν συζητείται η μεταφορά του σκοπευτηρίου σε άλλη περιοχή; (Η απομάκρυνση του σκοπευτηρίου ήταν και υπόσχεση που δόθηκε στην ΕΕ…)

Περιοχές όπως η Λίμνη Παραλιμνίου δεν είναι τυχαία προστατευόμενες. Ο καθορισμός τέτοιων περιοχών βασίζεται σε επιστημονικά κριτήρια και σε νομοθεσίες, και το κράτος οφείλει να τις προστατεύει επάξια. Παρόλα αυτά η Λίμνη Παραλιμνίου φαίνεται να αφήνεται λίγο ή πολύ στην τύχη της.”