Παραλίμνι: Συνάντηση υπουργού Γεωργίας με παραγωγούς

Η κυβέρνηση θα διαχειριστεί δίκαια τα προβλήματα των αγροτών σε όλες τις επαρχίες, διαβεβαίωσε ο Υπ. Γεωργίας

imagew 1 4 Coronavirus, exclusive, Αποζημιώσεις, Γεωργία, εξαγωγές, Επαρχία Αμμοχώστου

Την διαβεβαίωση ότι η κυβέρνηση θα διαχειριστεί τα προβλήματα και θα αντιμετωπίσει τις προκλήσεις των αγροτών με τον ίδιο τρόπο σε όλες τις περιοχές, έδωσε σήμερα ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Κώστας Καδής κατά τη διάρκεια περιοδείας του στην ελεύθερη περιοχή Αμμοχώστου.

Σε δηλώσεις ύστερα από συνάντηση με παραγωγούς στη ΣΕΔΙΓΕΠ Παραλιμνίου, ο Υπουργός ανέφερε ότι «δόθηκε σήμερα η ευκαιρία να μιλήσουμε με τους παραγωγούς, να δούμε τα προβλήματα και να ακούσουμε τις εισηγήσεις τους για το πώς διαχειριζόμαστε αυτά τα προβλήματα. Είναι γεγονός ότι λόγω των μέτρων που λήφθηκαν για να αντιμετωπίσουμε την πανδημία του κορωνοϊού, έμειναν κλειστά ξενοδοχεία και εστιατόρια, γενικότερα ο τουριστικός τομέας, με αποτέλεσμα να υπάρχει πρόβλημα στην διάθεση αγροτικών προϊόντων».

Επανέλαβε ότι «από την αρχή η κυβέρνηση αντέδρασε με δύο πακέτα μέτρων για στήριξη του αγροτικού τομέα και αυτή την περίοδο συζητούμε για επιπρόσθετα μέτρα. Σήμερα διαπιστώσαμε ότι υπάρχει περίσσεια καρπουζιών ή κάποιες φυτείες καρπουζιών επηρεάστηκαν από τον καύσωνα και ό,τι δικαιολογείται να αποζημιωθεί θα αποζημιωθεί» είπε και σημείωσε πως «αυτό που θα κάνουμε είναι πως διαχειριζόμαστε αυτή την περίσσεια παραγωγή. Στις σκέψεις μας υπάρχουν διάφοροι τρόποι διάθεσης της περίσσειας παραγωγής καρπουζιών».

Ανέφερε ακόμα ότι «ήδη οι καρπουζοπαραγωγοί της ευρύτερης περιοχής θα στηριχθούν με ένα ποσό της τάξης των 50 χιλιάδων ευρώ και η σχετική πρόταση θα παρουσιαστεί αύριο ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου, ώστε να συνεχίσουν και να ολοκληρώσουν τις φυτείες τους και να προχωρήσουν σε εξαγωγές με αποτέλεσμα να διατηρηθούν όσο γίνεται οι τιμές στην εγχώρια αγορά. Ταυτόχρονα μελετούμε επιπρόσθετα μέτρα τα οποία θα συζητήσουμε με τις Αγροτικές Οργανώσεις».

Οσον αφορά τα λαχανικά, ο κ. Καδής είπε πως «η κυβέρνηση αποφάσισε να στηρίξει τους παραγωγούς ακριβώς για να διαχειριστούν αυτήν την περίοδο που αποτελεί για όλους μας μεγάλη πρόκληση. Με πρόσφατη απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, ένα ποσό της τάξης των 700 χιλιάδων ευρώ θα κατανεμηθεί στους παραγωγούς λαχανικών για να αντιμετωπίσουν ακριβώς αυτές τις προκλήσεις λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού».

Σημείωσε ακόμα ότι «είμαστε συνεχώς δίπλα στους αγρότες μας, είμαστε στο πλευρό τους και μαζί, σε συνεννόηση και συνεργασία, είμαι βέβαιος ότι θα βρούμε τις λύσεις για να διατηρήσουμε τον αγροτικό τομέα και ζωντανό και βιώσιμο».

Σε σχετική ερώτηση ο Υπουργός Γεωργίας απάντησε πως «μαζί με τις Αγροτικές Οργανώσεις έχουμε ξεκινήσει μια περιοδεία σε ολόκληρη την Κύπρο και τώρα που το επιτρέπουν οι συνθήκες θέλουμε να βρεθούμε ξανά δίπλα στους αγρότες μας, σε φάρμες, σε κτηνοτροφικά υποστατικά και στα περβόλια για να δούμε από κοντά τα προβλήματα. Ξεκινήσαμε με τη Λάρνακα, σήμερα είμαστε στην ελεύθερη Αμμόχωστο, την Πέμπτη θα μεταβούμε στην περιοχή του Τροόδους και η περιοδεία μας θα συνεχιστεί στις άλλες επαρχίες».

Θέλω να διαβεβαιώσω όλο τον αγροτικό κόσμο, συνέχισε πως «όπως διαχειριζόμαστε τα προβλήματα και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι αγρότες μας στις περιοχές που ήδη έχουμε επισκεφθεί, με τον ίδιο τρόπο θα δούμε και τα προβλήματα στις υπόλοιπες περιοχές, με σχέδια τα οποία θα ωφελήσουν τον αγροτικό μας κόσμο. Κάθε περιοχή έχει τις ιδιαιτερότητες της, τις οποίες βλέπουμε και οι αγρότες να είναι βέβαιοι πως θα υπάρξουν μέτρα για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα σε ολόκληρη την Κύπρο».

Ο Γεώργιος Μουλαζίμης, Πρόεδρος της ΣΕΔΙΓΕΠ Παραλιμνίου αφού καλωσόρισε στην περιοχή τον Υπουργό Γεωργίας και τους βουλευτές που τον συνόδευαν, ευχαρίστησε «την κυβέρνηση για τη βοήθεια που προσφέρει. Μας έδωσε παλαιότερα η κυβέρνηση βοήθεια ύψους 200 χιλιάδων ευρώ, ενώ τώρα προσφέρει άλλο χρηματικό ποσό για στήριξη» είπε και ευχαρίστησε «τον Υπουργό Γεωργίας που είναι συνεχώς δίπλα μας και όταν έχουμε ζημιές είναι πάντα δίπλα μας».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ. Μουλαζίμης είπε πως «η μη λειτουργία των ξενοδοχείων, εστιατορίων και γενικά του τουριστικού τομέα επηρέασε πολύ την διάθεση των αγροτικών προϊόντων, αφού αυτά είτε πήγαιναν μόνο στην ντόπια αγορά είτε πετάγονταν. Η κυβέρνηση πρέπει να βοηθήσει αυτή την κατάσταση που δημιουργήθηκε» είπε και σημείωσε πως ειδικά οι καρπουζοπαραγωγοί υπέστησαν μεγάλη ζημιά λόγω και του καύσωνα.

Τον Υπουργό συνόδευαν στην περιοδεία του εκπρόσωποι των Αγροτικών Οργανώσεων ΕΚΑ, ΠΕΚ, Παναγροτικός και Ευρωαγροτικός.

Εκ μέρους των Αγροτικών Οργανώσεων ο Τάσος Γιαπάνης, Γενικός Γραμματέας του Παναγροτικού είπε πως «το Υπουργείο με τη συμπαράσταση και των Αγροτικών Οργανώσεων έρχεται να σταθεί δίπλα στους αγρότες» για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που παρουσιάστηκαν είναι απόρροια της πανδημίας του κορωνοϊού και είναι αλυσιδωτά.

Πρόσθεσε πως οι Αγροτικές Οργανώσεις συμφώνησαν με εισήγηση του Υπουργού Γεωργίας όπως γίνουν περιοδείες σε ολόκληρη την Κύπρο, «έτσι ώστε ο Υπουργός να δει ιδίοις όμμασι τα ιδιαίτερα προβλήματα που υπάρχουν σε κάθε επαρχία. Ξεκινήσαμε με το πρόβλημα των πατατών, για το οποίο δόθηκαν δύο εκατομμύρια ευρώ» είπε και σημείωσε πως ακολούθησαν προβλήματα που παρουσιάστηκαν με διάφορα άλλα προϊόντα για τα οποία δεν υπήρχε ο τρόπος εξαγωγής τους προς την Ευρώπη και άλλες χώρες.

Σημείωσε ακόμα ότι αποτέλεσμα των προβλημάτων αυτών ήταν «να βγουν διάφορα σχέδια για στήριξη είτε στην αμπελουργία, στην αιγοπροβατοτροφία, στα εσπεριδοειδή, στα λαχανικά και άλλα προϊόντα, μεταξύ των οποίων και η βοήθεια που δόθηκε στην κατανάλωση του νερού, ακόμα και σε αυτούς που δεν μπορούσαν να πάρουν νερό από κυβερνητικά αρδευτικά έργα».

Ο κ. Γιαπάνης είπε ακόμα ότι «στηρίζουμε και χαιρετίζουμε την πρόθεση του Υπουργού αλλά και του κράτους να βοηθήσει τους αγρότες. Ωστόσο τα προβλήματα είναι αλυσιδωτά και συνεχώς βγαίνουν στην επιφάνεια και άλλα όπως το ελαιόλαδο και τώρα το πρόβλημα με την μη διάθεση καρπουζιών, κάτι που είναι παγκύπριο φαινόμενο».