ΠΑΡΑΛΙΜΝΙ: Τελέστηκαν τα εγκαίνια της Πολεοδομίας και του Κτηματολογίου (ΒΙΝΤΕΟ+ΕΙΚΟΝΕΣ)

Τελέστηκαν σήμερα το μεσημέρι τα εγκαίνια του κτηρίου στο οποίο από τον περασμένο Σεπτέμβριο μεταστεγάστηκαν το Τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεως Αμμοχώστου και το Επαρχιακό Κτηματολογικό Γραφείο Αμμοχώστου.

Τα εγκαίνια τέλεσε ο Υπουργός Εσωτερικών Κωνσταντίνος Πετρίδης.

Προηγήθηκε αγιασμός από τον Μητροπολίτη Κωνσταντίας-Αμμοχώστου Βασίλειο και ιερείς της μητροπολιτικής περιφέρειας Αμμοχώστου.

Χαιρετισμός Προέδρου της Δημοκρατίας: “Το δικαίωμα της ιδιοκτησίας ισχυρό όπλο στον αγώνα για το Κυπριακό”

Το δικαίωμα της ιδιοκτησίας των κατοίκων είναι κατοχυρωμένο και αποτελεί ισχυρό όπλο στον αγώνα για απελευθέρωση και επανένωση της πατρίδας μας, ανέφερε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης στην τελετή εγκαινίων του Επαρχιακού Κτηματολογικού Γραφείου και του Επαρχιακού Γραφείου Πολεοδομίας Αμμοχώστου.

Στον χαιρετισμό του ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, τον οποίο ανέγνωσε ο Υπουργός Εσωτερικών Κωνσταντίνος Πετρίδης, εξέφρασε ικανοποίηση γιατί όπως εξήγησε «τα νέα κτίρια στεγάζουν από τον περασμένο Σεπτέμβριο, δύο ακόμη υπηρεσίες τις οποίες τόσο έχουν ανάγκη οι πολίτες της ελεύθερης περιοχής Αμμοχώστου».

Πρόσθεσε ότι η ανέγερση των νέων γραφείων «συνολικού εμβαδού 2,230 τετραγωνικών μέτρων δεν εξυπηρετεί τους πολίτες μόνο σε κρίσιμους τομείς της καθημερινότητας, αλλά αποτελεί και ένα κρίσιμο συναισθηματικό κρίκο με την κατεχόμενη πατρίδα, καθότι τονίζεται πως η τουρκική εισβολή, μπορεί να αφαίρεσε εδάφη από την επαρχία Αμμοχώστου, μπορεί να οδήγησε στη δημιουργία της πόλης φάντασμα, αλλά δεν κατάφερε κατ’ ουδένα τρόπο να καταστρέψει τους μηχανισμούς λειτουργίας της επαρχίας».

Αφού ανέφερε ότι η τουρκική εισβολή «δεν κατάφερε εν τέλει να αποκόψει τους δεσμούς των πολιτών, των ανθρώπων με τη γη που τους ανήκει» σημείωσε πως «οι μηχανισμοί αυτοί παρά τα σοβαρά προβλήματα που είχαν να αντιμετωπίσουν, δραστηριοποιήθηκαν άμεσα και η λειτουργία τους προσέφερε αδιάκοπα όλα αυτά τα χρόνια προσφέροντας όλες τις απαραίτητες υπηρεσίες συμβάλλοντας στην κατά το δυνατόν ομαλή συνέχεια της λειτουργίας του κράτους».

Πρόσθεσε ακόμα ότι «το Τμήμα Κτηματολογίου και Χωρομετρίας είναι ο θεματοφύλακας της ακίνητης ιδιοκτησίας και των δικαιωμάτων που πηγάζουν από αυτή» και ανέφερε πως «παρά το γεγονός ότι η εισβολή είχε σαν αποτέλεσμα τα μητρώα Εγγραφής και όλο το αρχείο του να παραμείνουν στα χέρια του εισβολέα, κατάφερε πολύ σύντομα, να δημιουργήσει τα προσωρινά μητρώα, για όλη την επαρχία Αμμοχώστου».

Είπε ακόμα ότι «η δημιουργία των προσωρινών μητρώων έδωσε τη δυνατότητα να εξακολουθήσει να προσφέρει τις υπηρεσίες του στους κατοίκους και ιδιοκτήτες ακίνητης ιδιοκτησίας, αξιοποιώντας ό,τι αρχειακό υλικό υπήρχε στα Κεντρικά Γραφεία του Τμήματος. Η προσπάθεια αυτή» συνέχισε «είχε τα μεγαλύτερα και τα καλύτερα αποτελέσματα γιατί στηρίχτηκε πολύ περισσότερο στις μνήμες και τους ισχυρούς δεσμούς των κατοίκων αυτού του τόπου με τη γη του».

Στον χαιρετισμό του ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανέφερε επίσης ότι «το Τμήμα Κτηματολογίου και Χωρομετρίας θέλοντας να βοηθήσει περισσότερο την ανάπτυξη των ελεύθερων περιοχών της Αμμοχώστου ξεκίνησε, κατά προτεραιότητα, στις  αρχές της δεκαετίας του 1990, το έργο της επαναχωρομέτρησης από την Ελεύθερη Αμμόχωστο, με αποτέλεσμα σήμερα η περιοχή ολόκληρη να καλύπτεται από νέα υψηλής αξιοπιστίας και ακρίβειας κτηματικά σχέδια».

Αφού σημείωσε ότι «το δικαίωμα της ιδιοκτησίας των κατοίκων είναι κατοχυρωμένο και αποτελεί ισχυρό όπλο στον αγώνα για απελευθέρωση και επανένωση της πατρίδας μας», είπε πως «το Τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεως είναι μεταπολεμικό Τμήμα και στηρίζει τη λειτουργία του σε νομοθεσία που ψηφίστηκε μετά την εισβολή».

Αναφερόμενος στο ρόλο και την αποστολή του Τμήματος είπε ότι αυτός είναι «ο σχεδιασμός και ο έλεγχος της ανάπτυξης του δομημένου περιβάλλοντος και όλων των αναγκαίων υποδομών, για την παροχή ποιότητας ζωής στους κατοίκους και τους επισκέπτες του νησιού μας, η παροχή κινήτρων δραστηριοποίησης και ανάπτυξης της οικονομίας του τόπου και εν γένει η ισορροπημένη και αειφόρος ανάπτυξη του τόπου μας».

Η Επαρχία της Αμμοχώστου, συνέχισε «δημιούργησε το δικό της Επαρχιακό Γραφείο Πολεοδομίας όπως και οι υπόλοιπες Επαρχίες» προσθέτοντας ότι «οι  δύο αυτές βασικές υπηρεσίες του κράτους, δεν μπορούσαν παρά να στεγάζονται μέσα στο φυσικό τους χώρο, για να είναι σε άμεση σχέση με τον κόσμο που καλούνται να υπηρετήσουν και να βοηθήσουν στην άσκηση των δικαιωμάτων τους, είτε αυτά είναι τα ιδιοκτησιακά τους, είτε τα δικαιώματα ανάπτυξης της ακίνητης τους ιδιοκτησίας».

Όπως ανέφερε ο Πρόεδρος «ο δρόμος της στέγασης των δύο υπηρεσιών στην Αμμόχωστο δεν ήταν εύκολος και έπρεπε να ξεπεραστούν πολλά προβλήματα» και  είπε ότι «με πολύ υπομονή αλλά και επιμονή καταφέραμε να ξεπεράσουμε τα εμπόδια και σήμερα βλέπουμε τον στόχο μας να πραγματώνεται».

Ευχήθηκε στους «κατοίκους της Αμμοχώστου, όπου αυτοί και αν κατοικούν, σε όποια  άλλη επαρχία η στο εξωτερικό, να έχουν την καλύτερη εξυπηρέτηση από το Τμήμα Κτηματολογίου και Χωρομετρίας και το Τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεως στο Παραλίμνι»

Ταυτόχρονα ευχήθηκε «σε όλους τους δημόσιους λειτουργούς καλύτερη συνεργασία και αποδοτικότερη εργασία».

Δείτε τις φωτογραφίες που κατέγραψε ο φακός του Famagusta.News:

DSC 7276 Κτηματολόγιο Αμμοχώστου, Κωνσταντίνος Πετρίδης, Νέα Αμμοχώστου DSC 7241 Κτηματολόγιο Αμμοχώστου, Κωνσταντίνος Πετρίδης, Νέα Αμμοχώστου DSC 7226 Κτηματολόγιο Αμμοχώστου, Κωνσταντίνος Πετρίδης, Νέα Αμμοχώστου DSC 5568 Κτηματολόγιο Αμμοχώστου, Κωνσταντίνος Πετρίδης, Νέα Αμμοχώστου DSC 5552 Κτηματολόγιο Αμμοχώστου, Κωνσταντίνος Πετρίδης, Νέα Αμμοχώστου DSC 5572 Κτηματολόγιο Αμμοχώστου, Κωνσταντίνος Πετρίδης, Νέα Αμμοχώστου DSC 5581 Κτηματολόγιο Αμμοχώστου, Κωνσταντίνος Πετρίδης, Νέα Αμμοχώστου DSC 5577 Κτηματολόγιο Αμμοχώστου, Κωνσταντίνος Πετρίδης, Νέα Αμμοχώστου DSC 5584 Κτηματολόγιο Αμμοχώστου, Κωνσταντίνος Πετρίδης, Νέα Αμμοχώστου DSC 7252 Κτηματολόγιο Αμμοχώστου, Κωνσταντίνος Πετρίδης, Νέα Αμμοχώστου