ΠΑΡΑΛΙΜΝΙ: Τελέστηκαν τα μνημόσυνα των πεσόντων Μανδριτών Αμμοχώστου (ΕΙΚΟΝΕΣ)

Τη μνήμη των πεσόντων και των δολοφονηθέντων εν ψυχρώ από τουρκοκυπρίους εξτρεμιστές στη διάρκεια της βάρβαρης τουρκικής εισβολής, από την κοινότητα Μανδρών της επαρχίας Αμμοχώστου, τίμησαν εκκλησία και πολιτεία την Κυριακή, 30 Αυγούστου 2020 στο εξωκλήσι του Αγίου Μάμα στο Παραλίμνι.

Της Θείας Λειτουργίας και των μνημοσύνων προέστη ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Κωνσταντίας και Αμμοχώστου κ. Βασίλειος. Το ιερό αναλόγιο διηύθυνε ο Εντιμολογιώτατος Άρχων Υμνωδός της ΜτχΕ κ. Χρίστος Ψάλτης.

Επιμνημόσυνο λόγο εκφώνησε ο έντιμος Υπουργός Άμυνας κ. Χαράλαμπος Πετρίδης.

Παρέστησαν επίσης ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς Ανιστράτηγος Δημόκριτος Ζερβάκης, μέλη των οικογενειών των ηρώων και θυμάτων, οι Δήμαρχοι Παραλιμνίου Θεόδωρος Πυρίλλης, Ακανθούς Ελένη Μυλωνά Χατζημιχαήλ, Δερύνειας Άντρος Καραγιάννης, οι βουλευτές Αμμοχώστου Κυριάκος Χατζηγιάννης και Ονούφριος Κουλά, οι Κοινοτάρχες Μανδρών Χαράλαμπος Μοσφίλης, Αιγιαλούσης Πανίκος Χατζηπαντελής, ο Πρόεδρος του Προσφυγικού Σωματείου Άγιος Μάμας Σωτήρης Χαραλάμπους, ο Υποδιοικητής της 7ης Ταξιαρχίας Πεζικού Μιχάλης Πέτρου, Υπαστυνόμος Ανδρέας Κωνσταντίνου, το μέλος της ένωσης εκτοπισμένων κοινοτήτων Αμμοχώστου κ. Σέργιος Σεργίου και αρκετοί πρόσφυγες εκτοπισθέντες κάτοικοι της κοινότητας.

Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων στο μνημείο πεσόντων το οποίο έχει ανεγερθεί τα τελευταία χρόνια στο προαύλιο χώρο του ιερού εξωκλησιού.

Την ελπίδα η Τουρκία να επιδείξει θέληση και βούληση να αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις για Κυπριακό εκφράζει ο ΥΠΑΜ

Την ελπίδα πως επιτέλους η Τουρκία θα επιδείξει καλή θέληση και τη βούληση που απαιτείται, ώστε να αρχίσουν και να διεξαχθούν διαπραγματεύσεις που να αποδώσουν το ποθούμενο αποτέλεσμα για λύση του Κυπριακού, εξέφρασε ο Υπουργός Άμυνας Χαράλαμπος Πετρίδης σε ομιλία του σήμερα το πρωί στο μνημόσυνο των πεσόντων της κοινότητας Μάνδρες Αμμοχώστου.

Βασικός στόχος του Προέδρου της Δημοκρατίας, σύμφωνα με τον Υπουργό Άμυνας, «παραμένει η επίτευξη μιας λύσης συμβατής με το ευρωπαϊκό κεκτημένο και τις αρχές του διεθνούς δικαίου, χωρίς αναχρονιστικές εγγυήσεις και παρουσία τουρκικού στρατού και με διασφαλισμένη την προστασία των δικαιωμάτων όλων των πολιτών και η δημιουργία συνθηκών που θα εξασφαλίζουν τη διαρκή σταθερότητα και θα επιτρέπουν τη συνύπαρξη και συνδημιουργία όλων των Κυπρίων, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων».

Ο κ. Πετρίδης τόνισε παράλληλα πως «η ενότητα, η ομοψυχία και η σύμπνοια αποτελούν τον ακρογωνιαίο λίθο, πάνω στον οποίο θα πρέπει να στηρίξουμε τον ιερό μας αγώνα για ελευθερία και αποκατάσταση των δικαίων του λαού μας».

«Δυστυχώς, η Τουρκία με την απαράδεκτη και επιθετική στάση που τηρεί εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας, προκαλεί όλο και μεγαλύτερα προβλήματα στις προσπάθειες επανέναρξης του διαπραγματευτικού διαλόγου», υπογράμμισε.

Ταυτόχρονα, ανέφερε ότι «οι συνεχείς απειλές της, για άνοιγμα της κατεχόμενης πόλης της Αμμοχώστου θα αποτελέσουν πρόβλημα ουσίας για την επίλυση του Κυπριακού, καθώς επίσης και για την ενταξιακή της πορεία στην Ευρώπη».

«Τα παραπάνω, αναδεικνύουν την έλλειψη κάθε καλής διάθεσης από μέρους της Τουρκίας να συνεργαστεί για την επίτευξη μιας λύσης», τόνισε ο Υπουργός Άμυνας.

Ανέφερε επίσης ότι «δεν πρέπει ποτέ να ξεχνούμε τι μας οδήγησε στη σημερινή απαράδεκτη κατάσταση πραγμάτων με τη συνεχιζόμενη κατοχή, τον εποικισμό, την καταστροφή των ιερών και των οσίων μας και την προσπάθεια της Τουρκίας να διαγράψει την ιστορία μας».

Αναφερόμενος στους πεσόντες της κοινότητας Μάνδρες Αμμοχώστου, ο κ. Πετρίδης είπε ότι «μημονεύουμε πέντε κατοίκους της κοινότητας (Πασχάλης Μοσφίλης, Φοίβος Καραγιάννης, Γεώργιος Χριστοδούλου, Ιωάννης Καραγιάννης και Σωτήρης Χατζηπαναγής) που δολοφονήθηκαν εν ψυχρώ από Τουρκοκύπριους εξτρεμιστές του γειτονικού με τις Μάντρες χωριού, του Αγίου Ιακώβου, την 1η Σεπτεμβρίου 1974».

Ανέφερε επίσης ότι σήμερα μνημονεύουμε και τον Ιωάννη Ιωάννου, ο οποίος έπεσε μαχόμενος στις μάχες με τους εισβολείς, ενώ ακόμη ένα παλληκάρι από τις Μάνδρες, όπως είπε, ο Ιωάννης Κουτσόφτας ο οποίος ακόμα αγνοείται και πολέμησε τον εχθρό, ενταγμένος ως έφεδρος στην 181 Μοίρα Πεδινού Πυροβολικού.

«Όσος χρόνος και αν χρειαστεί θα δικαιώσουμε τη θυσία των ηρώων μας και θα σταθούμε αντάξιοι της ιστορίας και του χρέους μας προς τις σημερινές και αυριανές γενιές», κατέληξε ο ΥΠΑΜ.

Ροη Ειδησεων

Εμπραχίμ Ραϊσί: Ζωντανός για μια ώρα μετά τη συντριβή

Μια θλιβερή λεπτομέρεια έγινε γνωστή τη Δευτέρα, λίγη ώρα μετα την επιβεβαίωση του θανάτου του…

20 Μαΐου, 2024

FliRT: Ανησυχία για παραλλαγές της Covid – Εξαπλώνονται σε ΗΠΑ-Βρετανία

Νέες παραλλαγές της Covid εξαπλώνονται ανά την υφήλιο, πυροδοτώντας ανησυχίες στους ειδικούς για αύξηση των…

20 Μαΐου, 2024

1ος Διεθνής αγώνας ανοικτής θάλασσας στον Πρωταρά: Συμμετείχαν κολυμβητές από 7 διαφορετικές χώρες (ΕΙΚΟΝΕΣ)

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε ο 1ος Protaras International Open-Water Marathon στον Πρωταρά την Κυριακή 19/05. Σε…

20 Μαΐου, 2024

Αντρέας Γεωργίου – Σιμώνη Χριστοδούλου: Στην Αγία Νάπα ο γάμος του ζευγαριού

Σε τροχιά γάμου βρίσκονται ο Αντρέας Γεωργίου και η σύντροφός του, Σιμώνη Χριστοδούλου αφού αμέσως…

20 Μαΐου, 2024

CNN: Εντάλματα σύλληψης για Νετανιάχου και ηγέτη Χαμάς ζητά ο Εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου

Την έκδοση ενταλμάτων σύλληψης του ηγέτη της Χαμάς Γιαχία Σινουάρ και του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν…

20 Μαΐου, 2024

ΞΥΛΟΦΑΓΟΥ: Θεατρική παράσταση για ενίσχυση της μετάβασης της μικρής Ελευθερίας στο εξωτερικό για μεταμόσχευση

Ο Ιερός Ναός Αγίου Γεωργίου Ξυλοφάγου παρουσιάζει την θεατρική παράσταση Κόμης Δράκουλας την Κυριακή 26/05…

20 Μαΐου, 2024