ΠΑΡΑΛΙΜΝΙ: Το Σάββατο η κηδεία του μέχρι πρότινος αγνοουμένου Γεωργίου Μαούρη

Στιγμιότυπο 2018 06 05 22.31.49 exclusive, Γιώργος Μαούρης, Κηδεία Αγνοουμένου, Νέα Αμμοχώστου

Με καθυστέρηση 44 χρόνων, η κυπριακή γη ετοιμάζεται να υποδεχθεί στα σπλάχνα της άλλον ένα ήρωα της τουρκικής εισβολής. Πρόκειται για τον Δόκιμο Έφεδρο Αξιωματικό Γεώργιο Μαούρη, 19 χρόνων τότε, που έπεσε τελευταίος, μαχόμενος υπέρ πίστεως και πατρίδος τον Αύγουστο του 1974 στη Γραμμή Αντιπαράταξης στη Λευκωσία. Ο Μαούρης γεννήθηκε στην Αμμόχωστο κι είχε σαν όνειρο να ενταχθεί στη Σχολή Ευελπίδων για να κατακτήσει τον βαθμό του Αξιωματικού.

Το Σάββατο, 9 Ιουνίου 2018, η ώρα 11:00π.μ, θα τελεστεί στον Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Γεωργίου Παραλιμνίου, η νεκρώσιμη ακολουθία του Ήρωα Ανθυπολοχαγού Γεώργιου Δημήτρη Μαούρη, που έπεσε μαχόμενος κατά την Τουρκική Εισβολή, στην περιοχή Αγίου Δομετίου Λευκωσίας, στις 16/08/1974, σε ηλικία 19 ετών.

Τα οστά του ανευρέθηκαν σε ομαδικό τάφο σε κατεχόμενη σήμερα περιοχή, το 2016 και ταυτοποιήθηκαν με τη μέθοδο DNA, πριν από περίπου ένα μήνα.

Υποδοχή των λειψάνων του ήρωα στο προαύλιο της Εκκλησίας η ώρα 10:30π.μ.

Την Κυβέρνηση θα εκπροσωπήσει ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης.

maouris exclusive, Γιώργος Μαούρης, Κηδεία Αγνοουμένου, Νέα Αμμοχώστου

Τον μαύρο Ιούλιο του 1974, πιστός στο κάλεσμα της πατρίδας, τοποθετήθηκε στο 336 Τάγμα Επιστρατεύσεως (Τ.Ε.) στο Πραστειό Αμμοχώστου. Τέσσερεις ημέρες μετά τη βάρβαρη τουρκική εισβολή, οι στρατιώτες του 336 ΤΕ, υπό τον Ταγματάρχη, τότε, και μετέπειτα Στρατηγό, Δημήτρη Αλευρομάγειρο, μεταφέρθηκαν στη Λευκωσία, για να επανδρώσουν τα φυλάκια της Γραμμής Αντιπαράταξης στην περιοχή Αγίου Παύλου – Κεντρικών Φυλακών. Ο Γιώργος εκτελούσε χρέη Βοηθού Διμοιρίτου στην περιοχή των Κεντρικών Φυλακών.

Οι μυθικές μάχες της Λευκωσίας

Το 336 Τάγμα Επιστράτευσης διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο στην προάσπιση της Λευκωσίας ανακόπτοντας ουσιαστικά τον Αττίλα σε πολλά σημεία της Γραμμής Αντιπαράταξης. Οι μάχες ήταν στις πλείστες των περιπτώσεων άνισες, με τον κατακτητή να πλήττει από αέρος και εδάφους τα παλληκάρια που φύλαγαν, σαν σύγχρονοι 300 του Λεωνίδα, «Θερμοπύλες». Πιστός στα πρότυπα και τα ιδεώδη του, σαν άλλος Γρηγόρης Αυξεντίου, ο Γιώργος έφυγε τελευταίος απ’ τη Γραμμή Αντιπαράταξης κοντά στην περιοχή Κέρμια, όπου και εντοπίστηκε θαμμένος σε ομαδικό τάφο και τα οστά του ταυτοποιήθηκαν με τη μέθοδο DNA.

Οι αποθήκες υλικών του Τάγματος βρίσκονταν στο στρατόπεδο 201, στην ευρύτερη περιοχή της Αμμοχώστου. Μέρος των πυρήνων επιστρατεύθηκαν λίγες ημέρες μετά την εισβολή της 20ής Ιουλίου.

Δεν γύρισε την πλάτη…

Στις 14 Αυγούστου ο Μαούρης εντάχθηκε στον Λόχο Πάι-Πας, Διοικητής του οποίου ήταν ο Λοχαγός Γεώργιος Παπαχατζόπουλος. Ήταν γύρω στις 8.00 το βράδυ της ίδιας μέρας όταν τέθηκε Επικεφαλής Τμήματος στον Τομέα έναντι της ΤΟΥΡΔΥΚ. Οι στρατιώτες μετακινήθηκαν σε περιοχή κοντά στο σημερινό οδόφραγμα του Αγίου Δομετίου, μένοντας εκεί μέχρι τις 09.00 το πρωί της 16ης Αυγούστου. Εκεί οι Τούρκοι επιτέθηκαν στα παλληκάρια με κάθε είδους όπλο του πεζικού.

Ταυτόχρονα, η τουρκική αεροπορία βομβάρδιζε και πολυβολούσε τις θέσεις τους. Ο Μαούρης δεν γύρισε την πλάτη. Δεν φοβήθηκε. Δεν δείλιασε μπρος στον εχθρό. Ήταν αυτός που έμεινε τελευταίος στο πεδίο μάχης. Υπάρχουν πολλές μαρτυρίες που επιβεβαιώνουν ουσιαστικά έναν θάνατο όχι τυχαίο, αλλά ούτε και εύκολο. Ο Μαούρης βρέθηκε με τραύμα στο στήθος. Άλλος μάρτυρας, δήλωσε ότι όταν έφευγε, είδε τον Μαούρη να πολεμά τους Τούρκους. Η συγκεκριμένη περιοχή πλήγηκε ολοκληρωτικά από όλμους και εν συνεχεία ακολούθησε επίθεση με άρματα μάχης, οπότε και καταλήφθηκε.

«Τ’ αντρειωμένου ο θάνατος, θάνατος δεν λογιέται»

Ο 19χρονος Μαούρης από τότε ανήκει στο Πάνθεον των Ηρώων που έπεσαν μαχόμενοι κατά την τουρκική εισβολή. Το Παραλίμνι θα υποδεχθεί το ερχόμενο Σάββατο, 9 Ιουνίου, στα σπλάχνα του, το παλληκάρι που φώναξε το δικό του «Μολών Λαβέ» στον κατακτητή, με κάθε δόξα και τιμή που αρμόζει σ’ έναν ήρωα. Ο Μαούρης εντοπίστηκε σε ομαδικό τάφο σε κατεχόμενη σήμερα περιοχή, το 2016. Τα οστά του ταυτοποιήθηκαν με τη μέθοδο DNA, πριν από περίπου ένα μήνα.

Ο Γιώργος υπολογίζεται ότι έπεσε ηρωικά μαχόμενος λίγες ημέρες πριν κλείσει τα 20 του χρόνια. Το διήμερο 17 με 18 Αυγούστου έγινε περισυλλογή των νεκρών από την περιοχή όπου μαχόταν ο Μαούρης με τους συμπολεμιστές του. Επρόκειτο για μια ενέργεια, η οποία επήλθε μετά από συμφωνία για επίβλεψη της περισυλλογής, από μέλη των Ηνωμένων Εθνών, οι οποίοι συνόδευσαν Ελληνοκύπριους στρατιώτες, που ήξεραν την περιοχή.

Κατά τη φάση της περισυλλογής, Ελληνοκύπριος στρατιώτης, ο οποίος έψαχνε τον αδελφό του, βρήκε το άψυχο σώμα του Γιώργου. Λόγω του ότι δεν μπορούσε να τον μεταφέρει, τον έθαψε εκεί όπου τον βρήκε, σε περιοχή κοντά στο οδόφραγμα του Αγίου Δομετίου, μαζί με δύο άλλους. Ο Μαούρης όρθωσε το ανάστημά του στους Τούρκους εισβολείς σε μιαν άνιση μάχη, στην οποία δεκάδες παλληκάρια έδωσαν τη ζωή τους για να κρατήσουν ανέπαφο το υπόλοιπο κομμάτι της Λευκωσίας.

Famagusta.News με πληροφορίες από ΣΗΜΕΡΙΝΗ