ΠΕΡΝΕΡΑ: Η ηχορύπανση έφερε παράπονα

Νέα Αμμοχώστου

Μετά την Αγία Νάπα και αρκετοί επιχειρηματίες στην τουριστική περιοχή Περνέρας, αντιδρούν στο γεγονός ότι για τρίτη συνεχή χρονιά, δεν υπάρχει καμιά νομοθεσία που να διέπει την ηχορύπανση σε τουριστικές περιοχές. Εκπρόσωποί τους μιλώντας στον «Φ» ανέφεραν ότι η τουριστική περιοχή Περνέρας αποτελεί πλέον ανερχόμενη τουριστική περιοχή στην ελεύθερη Αμμόχωστο και μετά τον κεντρικό Πρωταρά, είναι μάλλον η αμέσως επόμενη πιο δημοφιλής ανάμεσα σε επισκέπτες Κύπριους, από άλλες περιοχές, ιδιαίτερα οικογένειες.

Ως εκ τούτου, τα τελευταία χρόνια άρχισαν να αυξάνονται και στην περιοχή Περνέρας τα υποστατικά απ’ όπου μεταδίδεται δυνατή μουσική τις βραδινές ώρες και τα οποία συνυπάρχουν με καφετερίες, εστιατόρια, διαμερίσματα και ξενοδοχεία. Με αναπόφευκτο αποτέλεσμα, αναφέρουν οι επιχειρηματίες της περιοχής Περνέρα που αντιδρούν, να δημιουργούνται προβλήματα και να υπάρχουν συχνά παράπονα από τουρίστες, ντόπιους και ξένους.

Όπως επίσης μας ανέφεραν οι επιχειρηματίες, τη Μεγάλη Πέμπτη 25 Απριλίου είναι προγραμματισμένη συνάντηση του Συνδέσμου Κέντρων Αναψυχής Αμμοχώστου με τον υφυπουργό Τουρισμού Σάββα Περδίο, κατά την οποία σκοπεύουν να θέσουν έντονα το συγκεκριμένο θέμα. Πρόσθεσαν ακόμη ότι δυστυχώς, για τρίτη χρονιά το νομοσχέδιο που κατατέθηκε από την Κυβέρνηση ενώπιον της Επιτροπής Εσωτερικών της Βουλής και καθορίζει όριο έντασης (ντεσιμπέλ), στη μετάδοση μουσικής και τρόπους ελέγχου, παραμένει αψήφιστο για λόγους τους οποίους μόνο τα μέλη αυτής της Επιτροπής πρέπει να εξηγήσουν. Και δεν έφτανε αυτό, πριν από τρία χρόνια, με αφορμή το ότι κατατέθηκε το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, είχε καταργηθεί η μέχρι τότε ισχύουσα νομοθεσία, «με αποτέλεσμα έκτοτε να κυριαρχεί το χάος σε όλες τις τουριστικές περιοχές του νησιού», δηλώνουν χαρακτηριστικά οι επηρεαζόμενοι.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μετά από τρία χρόνια που η τουριστική περιοχή Περνέρας αποτελούσε ένα απέραντο εργοτάξιο λόγω έργων αποχετευτικού, όμβριων υδάτων και ανάπλασης (που είχαν προκαλέσει πέρσι την παρέμβαση της υπουργού Μεταφορών Βασιλικής Αναστασιάδου για να ολοκληρωθούν), φέτος τίποτε δεν θυμίζει εκείνο το χάλι. Γι’ αυτό και οι επιχειρηματίες της Περνέρας ευελπιστούν σε μια καλύτερη χρονιά φέτος, παρά το γεγονός ότι για την ώρα οι προβλέψεις για το πώς θα κινηθούν οι αφίξεις τουριστών είναι συγκρατημένες. Και αυτό, γιατί σε ένα μεγάλο βαθμό η Περνέρα και ευρύτερα ο τουριστικός Πρωταράς, στηρίζονται και υπολογίζουν στην κυπριακή τουριστική κίνηση και κυρίως στους Λευκωσιάτες. Μέχρι και τις 20 Απριλίου, δηλαδή πριν από την έναρξη της Αγίας Εβδομάδας, ο Πρωταράς και η Περνέρα, όπως και η διπλανή Αγία Νάπα, αναμένεται να είναι σε πλήρη δραστηριοποίηση όσον αφορά την ξενοδοχειακή βιομηχανία και τις τουριστικές επιχειρήσεις.

Εδραιώνεται τουριστικά εδώ και 10 χρόνια

Ιστορικά αξίζει να αναφερθεί ότι η περιοχή Περνέρας άρχισε να κάνει τα πρώτα της βήματα τουριστικής ανάπτυξης μόλις τη δεκαετία του 1980 και κατ’ ακρίβεια στο δεύτερο μισό της. Ακολουθώντας την τουριστική ανάπτυξη που είχε αρχίσει στον σημερινό κεντρικό τουριστικό Πρωταρά. Εδώ και δέκα περίπου χρόνια άρχισε να εδραιώνεται ως ανερχόμενη τουριστική περιοχή – προέκταση του κεντρικού Πρωταρά προς τα βόρεια και μεταξύ τής επίσης ανθούσας περιοχής του Κάππαρη. Και αυτό, τονίζουν πολλοί επιχειρηματίες στην περιοχή δεν είναι τυχαίο. Αλλά, έχει να κάνει με το γεγονός ότι οι πλείστες παραλίες του Παραλιμνίου – Πρωταρά, ανάμεσά τους και η Περνέρα, θυμίζουν ως προς τα χαρακτηριστικά τους, τις παραλίες της κατεχόμενης Αμμοχώστου.

Πηγή: Philenews