Πνίγεται στα σκουπίδια η Αμμόχωστος

DSC 3757 scaled exclusive, Απορρίμματα, Νέα Αμμοχώστου, Σκουπίδια, σκύβαλα, Χωματερές

Του Μαρίνου Παυλικκά*:

Εκατοντάδες είναι καθημερινά τα παράπονα από τους κατοίκους της επαρχίας Αμμοχώστου σχετικά με την ύπαρξη αλλά και την καύση παράνομων χωματερών στην περιοχή. Φαινόμενα καύσης σκουπιδιών εντοπίζονται σε Αυγόρου, Λιοπέτρι και Παραλίμνι.

Διαχρονικό είναι το πρόβλημα αναφέρει το Κίνημα Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών, αφού μέσω αλληλογραφίας έχουν επανειλημμένα ζητηθεί από τα αρμόδια Υπουργεία Γεωργίας και Εσωτερικών εξηγήσεις σχετικά με την ύπαρξη παράνομων σκυβαλότοπων αλλά και για την πορεία δημιουργίας Πράσινων Σημείων.

Από την πλευρά της η Επίτροπος Περιβάλλοντος έχει τον περασμένο Απρίλιο ζητήσει μέσω γραπτής επιστολής της προς τον Δήμο Παραλιμνίου και το Τμήμα Περιβάλλοντος την επίλυση του προβλήματος που υφίστανται οι κάτοικοι Παραλιμνίου, αφού σύμφωνα με τις καταγγελίες, σε περιοχή εντός της Νεκρής Ζώνης γίνεται ανεξέλεγκτη και παράνομη ρήψη σκουπιδιών.

Μιλώντας στην εφημερίδα ΣΗΜΕΡΙΝΗ της Κυριακής, ο Δήμαρχος Παραλιμνίου καταδίκασε τα οποιαδήποτε φαινόμενα παράνομης ρήψης σκουπιδιών αναφέροντας πως καταβάλλονται προσπάθειες προς αυτή την κατεύθυνση, σημειώνοντας μάλιστα, πως ο έλεγχος της παράνομης ρήψης σκυβάλων ήταν και ένας από τους λόγους για τους οποίους η Δημοτική Αρχή προχώρησε σε αίτημα τον περασμένο Σεπτέμβριο προς την Κυβέρνηση για αξιοποίηση της περιοχής της Νεκρής Ζώνης.

“Ευθύνη για την καύση των σκουπιδιών δε φέρει η τοπική αρχή αλλά επιτήδειοι που προχωρούν στις ενέργειες αυτές για την εξεύρεση παλιών μεταλλικών αντικειμένων”

Με τη σειρά του ο Πρόεδρος της Κοινότητας Αυγόρου, Παναγιώτης Μιχαηλάς, ανέφερε στη «Σ» πως είναι εις γνώση του Κοινοτικού Συμβουλίου η παράνομη ρήψη σκυβάλων στα σύνορα με την Κοινότητα Λιοπετρίου. Παρ’ όλα αυτά καταδίκασε μέσω των δηλώσεών του την ύπαρξη του παράνομου σκυβαλότοπου, σημειώνοντας, όμως, πως πρόκειται για ένα διαχρονικό αίτημα το οποίο υφίσταται για δεκαετίες και μετά το κλείσιμο της λειτουργίας παλιού λατομείου το οποίο υπήρχε στην περιοχή. Ο κ. Μιχαηλάς ανέφερε, επίσης, πως την ευθύνη για την καύση των σκουπιδιών δε φέρει η τοπική αρχή αλλά επιτήδειοι που όπως είπε προχωρούν στις ενέργειες αυτές για την εξεύρεση παλιών μεταλλικών αντικειμένων.

DSC 3764 exclusive, Απορρίμματα, Νέα Αμμοχώστου, Σκουπίδια, σκύβαλα, Χωματερές

Χωρίς Πράσινα Σημεία η επαρχία Αμμοχώστου

Σύμφωνα με τον Κοινοτάρχη Αυγόρου, η Κοινότητα έχει στο παρελθόν ζητήσει από την Κυβέρνηση τη δημιουργία Πράσινου Σημείου, το οποίο θα επιλύσει το διαχρονικό πρόβλημα που ταλαιπωρεί τους κατοίκους της περιοχής για τη ρήψη ανακυκλώσιμων υλικών.

Παρ’ όλα αυτά, η υλοποίηση του δικτύου Πράσινων Σημείων έχει προχωρήσει χωρίς τη συμπερίληψη της Κοινότητας, αφού στο παρελθόν υπήρχε έντονη αντίδραση από το Αυγόρου για τη δημιουργία Πράσινου Σημείου. Παρά το γεγονός ότι το Κοινοτικό Συμβούλιο επανατοποθετήθηκε στη συνέχεια ζητώντας συμπερίληψη στο δίκτυο, εντούτοις με επιστολή του το Υπουργείο Εσωτερικών προς την Κοινότητα στις 1/2/2016, ενημέρωσε ότι λόγω έναρξης των διαδικασιών κατασκευής του δικτύου, δεν ήταν πλέον δυνατή η συμπερίληψή του.

Παρόμοιο αίτημα για δημιουργία Πράσινου Σημείου απέστειλε και ο Δήμος Δερύνειας, ο οποίος προβλέπεται σύμφωνα με τον σχεδιασμό των δικτύων Πράσινων Σημείων, να εξυπηρετείται από το Πράσινο Σημείο Παραλιμνίου.

Εκπρόσωπος του Υπουργείου Εσωτερικών ανέφερε στη «Σ» πως στους σχεδιασμούς του αρμόδιου Υπουργείου βρίσκονται 22 πράσινα σημεία, 8 σε Λευκωσία, 6 στη Λάρνακα, 4 στη Λεμεσό και 4 στην Πάφο. Από τα 22 σημεία, μόνο αυτά της Πάφου έχουν τεθεί σε λειτουργία, ενώ τα υπόλοιπα βρίσκονται σε διαδικασία προκήρυξης προσφορών σε συνεργασία με τα Συμβούλια Διαχείρισής τους που έχει ορίσει η Ένωση Δήμων και η Ένωση Κοινοτήτων.

Η καθυστέρηση, σύμφωνα με τον αρμόδιο λειτουργό, οφείλεται στις Εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης του περασμένου Δεκεμβρίου, οι οποίες συνέπεσαν με την προετοιμασία των σχετικών όρων των προσφορών. Παρ’ όλα αυτά, η παράδοση και η λειτουργία των υπόλοιπων Πράσινων Σημείων αναμένεται να ολοκληρωθεί το πρώτο τρίμηνο του 2018.

Αίσθηση, βέβαια, προκαλεί το γεγονός της μη συμπερίληψης σημείου για την ελεύθερη Αμμόχωστο. Σύμφωνα με το Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, το γεγονός αυτό οφείλεται σε παλαιότερες έντονες αντιδράσεις από τις τοπικές αρχές που ήταν υποψήφιες να φιλοξενήσουν τον χώρο περισυλλογής ανακυκλώσιμων υλικών. Ως εκ τούτου η επαρχία Αμμοχώστου δεν έχει συμπεριληφθεί στους αρχικούς σχεδιασμούς της δημιουργίας Πράσινων Σημείων.

DSC 3756 exclusive, Απορρίμματα, Νέα Αμμοχώστου, Σκουπίδια, σκύβαλα, Χωματερές

Παρόμοια αντίδραση υπήρξε το 2015 από μερίδα κατοίκων της Σωτήρας, οι οποίοι αντέδρασαν και προκάλεσαν την ακύρωση της δημιουργίας Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ) Κλειστού Τύπου, ενός διαμετακομιστικού σταθμού ο οποίος σχεδιαζόταν να υλοποιηθεί βάσει του Στρατηγικού Σχεδίου Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΔΣΑ) στην Κύπρο και κοινοτικής νομοθεσίας για συλλογή, μεταφορά, μεταφόρτωση, επεξεργασία και τελική διάθεση των παραγόμενων οικιακών αποβλήτων. Το όλο έργο θα λειτουργούσε ως ευεργετικό για την τσέπη των φορολογουμένων της επαρχίας Αμμοχώστου, αφού θα μείωνε τα έξοδα μεταφοράς των απορριμμάτων στη χωματερή της Κόσιης.

Η καθυστέρηση που παρατηρείται στη δημιουργία σημείων απόθεσης ανακυκλώσιμων υλικών, οδήγησε πριν από ενάμιση χρόνο τον Δήμο Παραλιμνίου στη δημιουργία δημοτικού Πράσινου Σημείου στην περιοχή Κάμπος, το οποίο διαχειρίζεται ο ίδιος ο Δήμος.

Την ίδια στιγμή, με υπουργική απόφαση, όλες οι αρμοδιότητες διαχείρισης και δημιουργίας χώρων περισυλλογής υλικών, θα μεταφερθούν σύντομα από το Υπουργείο Εσωτερικών στο Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, ώστε η υλοποίηση και ο έλεγχος παρόμοιων έργων να πραγματοποιείται αποκλειστικά από ένα υπουργείο και συγκεκριμένα από τα Τμήματα Αναπτύξεως Υδάτων και Περιβάλλοντος.

Σύμφωνα με τον αρμόδιο λειτουργό του Υπουργείου Εσωτερικών, επόμενο βήμα είναι η επέκταση του δικτύου Πράσινων Σημείων, υπό την αρμοδιότητα, πλέον, του Τμήματος Αναπτύξεως Υδάτων και μελετώντας τα αιτήματα των ενδιαφερόμενων Δήμων.

DSC 3754 exclusive, Απορρίμματα, Νέα Αμμοχώστου, Σκουπίδια, σκύβαλα, Χωματερές

Κάβο Γκρέκο: Από χωματερή, πάρκο

Μεγάλες αντιδράσεις προκαλούσε στο παρελθόν παράνομη χωματερή η οποία λειτουργούσε στο δασικό πάρκο του Κάβο Γκρέκο, με πληθώρα παραπόνων για καύση των άχρηστων υλικών. Από τις αρχές του 2016, όμως, όπως ανέφερε στη “Σ” ο Δήμαρχος Αγίας Νάπας, Γιάννης Καρούσος, η παράνομη χωματερή έχει καταργηθεί με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Στη θέση της ο Δήμος έχει δημιουργήσει, σήμερα, ένα πάρκο με φύτευση πέραν των τριών χιλιάδων δενδρυλλίων.

DSC 3752 exclusive, Απορρίμματα, Νέα Αμμοχώστου, Σκουπίδια, σκύβαλα, Χωματερές

Πηγή: Εφημερίδα ΣΗΜΕΡΙΝΗ της Κυριακής (5/11/2017)