Πώς απαντά ο Αντρέας Πιττάτζιης στο Σίγμα για Al Jazeera (ΒΙΝΤΕΟ)

94393715f2a0ec5af3adbf53044e3726 Αντρέας Πιττάτζιης

Στο ΣΙΓΜΑ και στο Μεσημέρι και Κάτι φιλοξενήθηκε ο νομικός ο οποίος πρωταγωνίστησε στις νέες αποκαλύψεις του Al Jazeera. Ο κ. Πιττάτζιης μεταξύ άλλων ισχυρίστηκε ότι δεν φταίει αυτός που έκλεισε το επενδυτικό πρόγραμμα της Κύπρου, με απόφαση Υπουργικού και τόνισε ότι δεν θα φορτωθεί στους ώμους του κάτι τέτοιο.

«Είναι δικαιολογημένη η οργή και η αγανάκτηση του κόσμου στα όσα αποσπασματικά μετέφερε το Al Jazeera.  Δυστυχώς δεν περιποιούν τιμή σε οποιονδήποτε επαγγελματία τα σχόλια τα οποία είχα αναφέρει. Αυτή η αγανακτισμένη κοινή γνώμη θεωρεί, ως φαίνεται και από το δημοσίευμα, ότι πρόθεση μου ήταν η συνεργασία με τους συγκεκριμένους μεσίτες. Δεδομένης αυτής της πρόθεσης που διαφαίνεται καταδικάζει η κοινή γνώμη. Ήταν όμως αυτή η πρόθεση εκ μέρους μου; Να συνεργαστώ;», διερωτήθηκε.

«Εάν η πρόθεση μου ήταν να συνεργαστώ με τους συγκεκριμένους ανθρώπους τότε γιατί μόλις βρέθηκα μαζί τους πέρσι έκανα εσωτερική αναφορά στο γραφείο μου. Αν πρόθεση μου ήταν να συνεργαστώ γιατί την επόμενη μέρα έστειλα μήνυμα στον Άγγλο μεσίτη. Αυτός (σ.σ ο μεσίτης) με ρώτησε, αυτοί θέλουν παρανομίες, τι κάνουμε; Του απάντησα.  Τους είπα ότι είναι όλα πιθανά. Για να τους ψαρέψω. Έχω το μήνυμα, από πέρσι, όχι φέτος.

Δεν θα πω ότι ήμουν τίμιος, απάντησε. Αυτό ας το πουν άλλοι. Από την πρώτη εργάσιμη μέρα μετά το συμβάν, τηλεφώνησα στον δικηγορικό σύλλογο και τους ενημέρωσα για το τι έγινε. Αν πιστεύετε ότι είναι σοβαρό μου είπαν, να κάνετε αναφορά στις αρμόδιες Αρχές», είπε.

«Η έναρξη της διαδικασίας συλλογής στοιχείων έγινε για σκοπούς αναφοράς. Δεύτερη μέρα στάλθηκαν μηνύματα. Τρίτη μέρα ενημέρωσα τον κύριο Πιττάτζιη.

Εγώ συνέλλεγα πληροφορίες για να τις δώσω στο Κράτος. Ο νόμος ο ίδιος λέει ότι την ώρα που θα περιέλθει στην ανίληψη κάποιου επαγγελματία κάτι ύποπτο, πρέπει να αναφερθεί. Εγώ ενημέρωσα τις Αρχές. Το όνομά του, τα τηλέφωνα του και από εκεί και πέρα τα έθεσα ενώπιον της Πολιτείας».

«Δεν χάλασε η δουλειά γι’ αυτούς τους συγκεκριμένους. Ήρθαν στο γραφείο μου και η συζήτηση κατέληξε ότι θα λαμβάναμε τα στοιχεία επενδυτή μετά. Η ΜΟΚΑΣ όταν έκανα αναφορά που απέστειλε επιβεβαιωτική απάντηση».

Παράλληλα ο κ.Πιττάτζιης χαρακτήρισε ως ανυπόστατα και υπερβολικά τα όσα προβλήθηκαν στο βίντεο. «Εγώ τους έλεγα μια γίνεται, μια θα το δούμε. Όταν τους είπα για παράδειγμα για την αλλαγή του ονόματος. Γιατί δεν διερευνάτε αν όντως έγινε εσωτερική αναφορά».

Ο νομικός διερωτήθηκε και για την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου να τερματίσει το πρόγραμμα. «Η δημοσίευση του Al Jazeera ήταν σημαντικός παράγοντας για την απόφαση αυτή. Έγιναν και πέρσι αποκαλύψεις, δεν είμαι εγώ που έκλεισα το επενδυτικό πρόγραμμα της Κύπρου. Δεν είναι η πρώτη φορά που είδαμε αναφορές για το πρόγραμμα. Έκανα συγκεκριμένες ενέργειες. Δεν μπορώ να φορτωθώ στους ώμους μου ότι έγινε στην Κύπρο. Έκανα ενέργειες, προσπάθησα να συλλέξω πληροφορίες.

Νόμιζα ότι ήταν εγκληματίες, όχι ότι είναι δημοσιογράφοι. Αν με βάση την νομοθεσία έκανα αυτό που έπρεπε να κάνω πρέπει να με πετροβολούν; Αν δεν έκανα τίποτε ποια θα ήταν η αντίδραση, συνέχισε.

«Και σε άλλες περιπτώσεις γινόταν εισήγηση για παρανομία, ναι σαν γραφείο κάνουμε αναφορές. Δεν εκπροσώπησα κανέναν που καταδικάστηκε», είπε.

«Θα προσπαθήσω να πω τη θέση μου. Θα προχωρήσω στη λήψη νομικών μέτρων, το Al Jazeera αναφέρει ότι έκανα καταγγελία, γιατί δεν το λέτε; Δεν έγινε συναλλαγή», είπε ο κ.Πιττάτζιης.

Πηγή: Sigmalive