Πράσινο φως για μαρίνα Παραλιμνίου

77303405 1153043088233112 203901897340354560 o exclusive, paralimni marina, Αναπτυξιακά Έργα, Μαρίνα Παραλιμνίου

Σύντομα αν όλα εξελιχθούν ομαλά θα αρχίσει η κατασκευή και της τρίτης στη σειρά μαρίνας στην Κύπρο, αυτής του δήμου Παραλιμνίου, στην περιοχή Περνέρα.

Τα τελευταία χρόνια βρίσκεται ήδη σε πλήρη λειτουργία η μαρίνα Λεμεσού ενώ σε εξέλιξη βρίσκονται τα κατασκευαστικά έργα της μαρίνας Αγίας Νάπας.

Η περιβαλλοντική αρχή άναψε το πράσινο θέτοντας όρους και προϋποθέσεις στην κατασκευή της μαρίνας Παραλιμνίου η οποία εκτός από 300 θέσεις ελλιμενισμού θα περιλαμβάνει μεικτή οικιστική και εμπορική ανάπτυξη.

Η διάρκεια των κατασκευαστικών εργασιών του έργου αναμένεται να είναι 4 χρόνια ενώ τα θαλάσσια έργα αναμένεται να ολοκληρωθούν στους 34 μήνες.

Σύμφωνα με τη μελέτη εκτίμησης των επιπτώσεων στο περιβάλλον (ΜΕΕΠ), η μικτή οικιστική και εμπορική ανάπτυξη θα περιλαμβάνει κατοικίες (διαμερίσματα και μικρό αριθμό επαύλεων), καταστήματα, χώρους εστίασης (εστιατόρια, καφετέριες κλπ) και κατάλληλα διαμορφωμένους εξωτερικούς, δημόσιους και ιδιωτικούς χώρους.

Όπως αναφέρεται στη ΜΕΕΠ, βασικός σκοπός του προτεινόμενου έργου είναι η δημιουργία μιας μαρίνας υψηλών προδιαγραφών, με ασφαλή και εύκολη πρόσβαση και πλοήγηση από σκάφη αναψυχής, συνδυασμένη με υψηλής ποιότητας εγκαταστάσεις και υπηρεσίες, έτσι ώστε να προσελκύει επισκέπτες στην περιοχή καθόλη τη διάρκεια του χρόνου.

Η περιοχή του έργου είναι σε κοντινή απόσταση από το κέντρο του Παραλιμνίου (περίπου 5 χλμ βορειοανατολικά) και βόρεια από τη χερσόνησο του Κάβο Γκρέκο.

Βασικά χαρακτηριστικά σχεδιασμού έργου:

  • 300 θέσεις ελλιμενισμού
  • Κτήριο διοίκησης Μαρίνας & Yacht Club (συμπ. & 24 σουίτες επισκεπτών)
  • Οικιστικά Κτηριακά Συγκροτήματα (119 διαμερίσματα) τα οποία συμπεριλαμβάνουν εμπορικές και άλλες βοηθητικές χρήσεις, (όπως 2 καφετέριες, 4 καταστήματα, 4 εστιατόρια κτλ)
  • Κτήριο Τελωνείου και Λιμενικής / Ανεφοδιασμός καυσίμων
  • 4 επαύλεις
  • Εξέδρα/Podium
  • Παραλιακός Πεζόδρομος
  • Παραθαλάσσιο Πάρκο (χώρος δημόσιου πρασίνου)
  • Χώρος στάθμευσης (427 θέσεις υπόγειες και 108 θέσεις υπέργειες, σύνολο = 535 θέσεις στάθμευσης).

Όσον αφορά στο Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό, στην Κύπρο δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη ο τελικός σχεδιασμός. Ο φυσικός κολπίσκος, γνωστός και ως “Κόλπος Λούμα”, καθορίστηκε ως η ιδανική τοποθεσία για την ανάπτυξη της μαρίνας Παραλιμνίου, καθώς και η παρακείμενη γη η οποία έχει διατεθεί για την ανάπτυξη.

Η περιοχή του έργου, η οποία βρίσκεται μεταξύ του κόλπου Σειρήνα και του ξενοδοχείου Golden Coast, καταλαμβάνει έκταση 29.000 τ.μ. και εντάσσεται μεταξύ μίας περιοχής 13.000 τ.μ. στα δυτικά η οποία θα διατηρηθεί ως φυσικό πάρκο (δημόσιος χώρος πρασίνου) και του γραφικού αλιευτικού καταφυγίου Περνέρα στα νότια.

Πηγή: StockWatch.com.cy