ΠΡΩΤΑΡΑΣ: Δίνουν κρεβατάκια σε ξενοδοχεία για προενοικίαση

Πρωταράς Κρεβατάκια, Παραλίες Πρωταρά

Σε εφαρμογή του μέτρου της προενοικίασης κρεβατιών και ομπρελών σε ξενοδοχεία που γειτνιάζουν με παραλίες, προχωρεί ο Δήμος Παραλιμνίου από αυτό το καλοκαίρι, απόφαση που δεν αποκλείεται να δημιουργήσει προβλήματα και να προκαλέσει παράπονα από τους ντόπιους τουρίστες, αφού ως γνωστόν οι Κύπριοι λουόμενοι επιλέγουν κατά κύριο λόγο τις παραλίες του Πρωταρά για τα μπάνια τους. Σύμφωνα με κάποιες εκτιμήσεις, η απόφαση του Δήμου Παραλιμνίου να εφαρμόσει τη μέθοδο της προενοικίασης θα περιορίσει σε μεγάλο βαθμό τη δυνατότητα των Κυπρίων στην εξασφάλιση κρεβατιών και ομπρελών στις παραλίες, κυρίως τα Σαββατοκύριακα, όπου παρατηρείται κοσμοσυρροή.

Πέραν πάντως από τις αναμενόμενες αντιδράσεις των Κυπρίων επισκεπτών, παράπονα εκφράζουν ήδη κάποιοι ξενοδόχοι των οποίων τα τουριστικά καταλύματα δεν είναι τόσο προνομιούχα και δεν βρίσκονται κατά μήκος της ακτογραμμής, θεωρώντας πως δημιουργείται δυσμενής διάκριση σε βάρος τους, αφού οι ίδιοι δεν μπορούν να προσφέρουν στους πελάτες τους τη δυνατότητα προενοικίασης κρεβατιών και ομπρελών στις παραλίες.

Στην απόφαση του Δήμου Παραλιμνίου αναφέρεται ότι το ποσοστό των κρεβατιών και ομπρελών που θα προενοικιάζονται στα ξενοδοχεία που θα υποβάλουν σχετικό αίτημα, δεν θα υπερβαίνει το 10% επί του συνόλου του αριθμού των κρεβατιών και των ομπρελών που βρίσκονται τοποθετημένα κατά μήκος της ακτογραμμής. Η τιμή προενοικίασης θα είναι €2,25 ευρώ ανά κρεβατάκι και ομπρέλα και τα ξενοδοχεία, με βάση όρο που έχει θέσει ο Δήμος Παραλιμνίου, δεν δύνανται να τα ενοικιάσουν έναντι αμοιβής. Η περίοδος προενοικίασης θα είναι 200 μέρες τον χρόνο.

Αξίζει να αναφερθεί πως η μέθοδος της προενοικίασης κρεβατιών και ομπρελών από ξενοδόχους εφαρμόστηκε για πρώτη φορά πριν από κάποια χρόνια από τον Δήμο Αγίας Νάπας, χωρίς να παρατηρηθούν ιδιαίτερα προβλήματα, γεγονός όμως που συνδέεται με το ότι στις κοσμοπολίτικες παραλίες της Αγίας Νάπας συχνάζουν περισσότερο ξένοι τουρίστες παρά Κύπριοι.

Με βάση τη νομοθεσία, όπως αυτή καθορίζεται από τον Περί Προστασίας της Παραλίας Νόμο, αρμόδιος και άμεσος φορέας για διαχείριση της παραλίας και για την παροχή υπηρεσιών (κρεβατάκια και ομπρέλες), είναι η Τοπική Αρχή (Δήμος / Κοινότητα) στα όρια της οποίας βρίσκεται η παραλία, ενώ ανώτερη εξουσία στη διαχείριση της παραλίας έχει η Επαρχιακή Διοίκηση.

Πηγή: philenews