ΠΡΩΤΑΡΑΣ: Εγκαινίασε τον παραλιακό πεζόδρομο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας (ΒΙΝΤΕΟ+ΕΙΚΟΝΕΣ)

Αξιόλογο έργο που προσθέτει στην αναβαθμισμένη εικόνα του Δήμου Παραλιμνίου, είπε ο Πρόεδρος για τα εγκαίνια της Γ' Φάσης του Παραλιακού Πεζοδρόμου Πρωταρά

57470 exclusive, Παραλιακός Πεζόδρομος Πρωταρά, Πρωταράς

Ο παραλιακός πεζόδρομος του Πρωταρά είναι ένα έργο σημαντικά αξιόλογο, το οποίο προσθέτει στη σαφώς αναβαθμισμένη εικόνα και ανάπτυξη που παρουσιάζει τα τελευταία χρόνια ο Δήμος Παραλιμνίου, είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, στον χαιρετισμό του στα εγκαίνια της τρίτης φάσης του παραλιακού πεζόδρομου του Πρωταρά.

“Ως καταφανώς διαφαίνεται μέσα από τη χρηματοδότηση του παρόντος με ποσό ύψους 6 εκατομμυρίων ευρώ – 4 εκ. προέρχονται από τον κρατικό προϋπολογισμό και άλλα 2 εκ. είναι η συνεισφορά του δήμου – διαθέτουμε και το αποδείξαμε ότι διαθέτουμε τη βούληση και την αποφασιστικότητα να στηρίξουμε την αναπτυξιακή πολιτική της τοπικής Αρχής, προωθώντας έργα τα οποία επιφέρουν πολλαπλασιαστικά οφέλη”, είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, σημειώνοντας ότι την ίδια βούληση επιδεικνύουμε εμπράκτως για κάθε κοινότητα, Δήμο και Επαρχία.

b proedros11 exclusive, Παραλιακός Πεζόδρομος Πρωταρά, Πρωταράς

Με την ολοκλήρωση της τρίτης φάσης του πεζόδρομου και τη δρομολόγηση της τέταρτης και πέμπτης φάσης διανοίχθηκε ο δρόμος για τον σχηματισμό ενιαίου παραλιακού μετώπου, πέραν των 15 χιλιομέτρων, σημείωσε, ενώ ταυτόχρονα, πρόσθεσε, δημιουργήθηκαν οι απαιτούμενες προϋποθέσεις για την περαιτέρω αξιοποίηση της δυναμικής της τουριστικής, αλλά και της ευρύτερης περιοχής.

 

Ήδη, μέσα από την αισθητική διαμόρφωση του περιβάλλοντα χώρου, την παροχή των απαραίτητων υποδομών εξυπηρέτησης, την εύκολη πρόσβαση στις δημόσιες παραλίες και χώρους αναψυχής, τη διοργάνωση εκδηλώσεων, ο πεζόδρομος συγκεντρώνει πλήθος ντόπιων και ξένων επισκεπτών, ανέφερε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης. “Πραγματικά αποτελεί ένα καμάρι και ένα σημείο αναφοράς της περιοχής που δεν συναντάται σε καμιά άλλη των λοιπών πόλεων”, σημείωσε.

57454 exclusive, Παραλιακός Πεζόδρομος Πρωταρά, Πρωταράς

Πέραν της προφανούς αναβάθμισης του τουριστικού προϊόντος, αναμένεται η προσέλκυση νέων επενδύσεων, η αύξηση των εσόδων από παραδοσιακές και νέες αγορές επισκεπτών υψηλών εισοδημάτων, η επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου και η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, είπε, ενώ σημείωσε ότι με μια σειρά άλλων έργων, επιτυγχάνεται η οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη του Δήμου και ευρύτερα της επαρχίας Αμμοχώστου.

57472 exclusive, Παραλιακός Πεζόδρομος Πρωταρά, Πρωταράς57471 exclusive, Παραλιακός Πεζόδρομος Πρωταρά, Πρωταράς

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, συνολικά τα έργα της τελευταίας δεκαετίας που έχουν ολοκληρωθεί είτε βρίσκονται σε πορεία υλοποίησης ή έχουν δρομολογηθεί στον Δήμο Παραλιμνίου, ανέρχονται σε πέραν των 55 εκατομμυρίων ευρώ. Μεταξύ αυτών είναι η ανέγερση του Επαρχιακού Δικαστηρίου Αμμοχώστου, ύψους πέραν των 9 εκατομμυρίων ευρώ, η ανέγερση της Αστυνομικής Διεύθυνσης Αμμοχώστου στο Παραλίμνι, ύψους 6,5 εκατομμυρίων ευρώ, η αναβάθμιση και επέκταση σχολικών κτηρίων και αθλητικών εγκαταστάσεων, ύψους πέραν των 5 εκατομμυρίων ευρώ.

57461 exclusive, Παραλιακός Πεζόδρομος Πρωταρά, Πρωταράς

Επιπρόσθετα, ανέφερε ότι στα έργα συμπεριλαμβάνεται η κατασκευή τμήματος της λεωφόρου «1ης Απριλίου», ύψους πέραν των 2 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ βρίσκονται υπό κατασκευή έργα συνολικού κόστους €13,39 εκατομμυρίων για την κατασκευή του οδικού δικτύου και του ποδηλατοδρόμου στην περιοχή «Κάππαρη» και την αναβάθμιση του Γυμνασίου Παραλιμνίου.

Επιπλέον, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συμπλήρωσε ότι η περιοχή θα ωφεληθεί και από τη δημιουργία της Μαρίνας Παραλιμνίου και της Μαρίνας Αγίας Νάπας σε κρατική γη, τα βελτιωτικά έργα στο υδρευτικό δίκτυο στην περιοχή Κοκκινόκρεμμου, συνολικού κόστους 21,5 εκατομμυρίων ευρώ, την κατασκευή Σταθμού Επεξεργασίας Λυμάτων Άχνας ύψους 30,5 εκ. ευρώ και τον εμπλουτισμό δύο τεχνητών υφάλων στο Παραλίμνι και την Αγία Νάπα.

57452 exclusive, Παραλιακός Πεζόδρομος Πρωταρά, Πρωταράς

“Αξίζει, επιπλέον, να σημειώσω ότι στους Δήμους και κοινότητες της επαρχίας Αμμοχώστου, από το 2015 όταν το κράτος κατέστη ικανό να δαπανά για επενδύσεις και έργα υποδομής, υλοποιήθηκαν ή υλοποιούνται με την καθοριστική συμβολή της Κυβέρνησης, είτε μέσω της διάθεσης εθνικών κεφαλαίων είτε μέσω της προώθησης σειράς έργων για συγχρηματοδότηση από ευρωπαϊκά ταμεία, 86 έργα συνολικού κόστους 213 εκατομμυρίων ευρώ”, ανέφερε, σημειώνοντας ότι η συνεργασία με τον Δήμαρχο και το Δημοτικό Συμβούλιο τόσο του Παραλιμνίου όσο και των υπολοίπων δήμων της περιοχής, επέτρεψε την υλοποίηση έργων κοινής ωφέλειας που θεωρούνται αναγκαία για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων της περιοχής.

57467 exclusive, Παραλιακός Πεζόδρομος Πρωταρά, Πρωταράς

“Στο πλαίσιο αυτό πρέπει να θεωρείτε δεδομένη τη στήριξή μας, για το υπόλοιπο της θητείας, και πιστεύω ότι θα έχω σύντομα ενδεχόμενες προτάσεις που αφορούν την ανάπτυξη της περιοχής, έτσι ώστε να δούμε τι μπορεί να εξαγγελθεί για να αποτελέσει δέσμευση για τους επόμενους και μια συνέχιση του έργου που μαζί ξεκινήσαμε”, κατέληξε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.

57462 exclusive, Παραλιακός Πεζόδρομος Πρωταρά, Πρωταράς

Χαιρετισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη στα εγκαίνια του παραλιακού πεζόδρομου Γ’ φάση, στον Πρωταρά

Είναι πραγματικά με ιδιαίτερη χαρά που παρευρίσκομαι σήμερα μαζί σας για να τελέσω τα εγκαίνια του παραλιακού πεζόδρομου Πρωταρά.

Ενός έργου σημαντικά αξιόλογου, το οποίο προσθέτει στη σαφώς αναβαθμισμένη εικόνα και ανάπτυξη που παρουσιάζει τα τελευταία χρόνια ο Δήμος Παραλιμνίου.

Προς τούτο, θέλω να επαινέσω τον Δήμαρχο Θεόδωρο Πιερίδη και το Δημοτικό Συμβούλιο για το σύνολο των πρωτοβουλιών που αναλαμβάνουν, έχοντας όραμα την πρόοδο και την ευημερία των κατοίκων του Παραλιμνίου.

Ένα όραμα το οποίο απόλυτα ενστερνιζόμαστε.

57460 exclusive, Παραλιακός Πεζόδρομος Πρωταρά, Πρωταράς

Ως καταφανώς διαφαίνεται μέσα από τη χρηματοδότηση του παρόντος με ποσό ύψους 6 εκατομμυρίων ευρώ – 4 εκ. προέρχονται από τον κρατικό προϋπολογισμό και άλλα 2 εκ. είναι η συνεισφορά του δήμου – διαθέτουμε και το αποδείξαμε ότι διαθέτουμε τη βούληση και την αποφασιστικότητα να στηρίξουμε την αναπτυξιακή πολιτική της τοπικής Αρχής, προωθώντας έργα τα οποία επιφέρουν πολλαπλασιαστικά οφέλη.

57468 exclusive, Παραλιακός Πεζόδρομος Πρωταρά, Πρωταράς

Και θέλω να τονίσω, ότι την ίδια βούληση επιδεικνύουμε εμπράκτως για κάθε κοινότητα, Δήμο και Επαρχία.

Με την ολοκλήρωση της τρίτης φάσης του πεζόδρομου και τη δρομολόγηση της τέταρτης και πέμπτης φάσης διανοίχθηκε ο δρόμος για τον σχηματισμό ενιαίου παραλιακού μετώπου, πέραν των 15 χιλιομέτρων.

Ταυτόχρονα, δημιουργήθηκαν οι απαιτούμενες προϋποθέσεις για την περαιτέρω αξιοποίηση της δυναμικής της τουριστικής, αλλά και της ευρύτερης περιοχής.

57456 exclusive, Παραλιακός Πεζόδρομος Πρωταρά, Πρωταράς

Ήδη, μέσα από την αισθητική διαμόρφωση του περιβάλλοντα χώρου, την παροχή των απαραίτητων υποδομών εξυπηρέτησης, την εύκολη πρόσβαση στις δημόσιες παραλίες και χώρους αναψυχής, τη διοργάνωση εκδηλώσεων, ο πεζόδρομος συγκεντρώνει πλήθος ντόπιων και ξένων επισκεπτών. Πραγματικά αποτελεί ένα καμάρι και ένα σημείο αναφοράς της περιοχής που δεν συναντάται σε καμιά άλλη των λοιπών πόλεων.

Στο πλαίσιο αυτό, πέραν της προφανούς αναβάθμισης του τουριστικού προϊόντος, αναμένεται η προσέλκυση νέων επενδύσεων, η αύξηση των εσόδων από παραδοσιακές και νέες αγορές επισκεπτών υψηλών εισοδημάτων, η επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου και βεβαίως η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

57465 exclusive, Παραλιακός Πεζόδρομος Πρωταρά, Πρωταράς

Το πιο σημαντικό είναι ότι σε συνδυασμό με μία σειρά άλλων έργων που είτε υλοποιήσαμε είτε δρομολογήσαμε για τον Δήμο Παραλιμνίου και τους υπόλοιπους δήμους στις ελεύθερες περιοχές, επιτυγχάνεται η οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη του Δήμου και ευρύτερα της επαρχίας Αμμοχώστου.

Συνολικά, τα έργα της τελευταίας δεκαετίας που έχουν ολοκληρωθεί είτε βρίσκονται σε πορεία υλοποίησης ή έχουν δρομολογηθεί στον Δήμο Παραλιμνίου, ανέρχονται σε πέραν των 55 εκατομμυρίων ευρώ.

Χάριν και μόνο υπενθύμισης αναφέρω ότι έχουν ολοκληρωθεί σημαντικά έργα συνολικού κόστους περίπου 30 εκατομμυρίων ευρώ.

57457 exclusive, Παραλιακός Πεζόδρομος Πρωταρά, Πρωταράς

Πέραν του έργου που εγκαινιάζουμε, μεταξύ άλλων, σημειώνω:

  • Την ανέγερση του Επαρχιακού Δικαστηρίου Αμμοχώστου, ύψους πέραν των 9 εκατομμυρίων ευρώ.
  • Την ανέγερση της Αστυνομικής Διεύθυνσης Αμμοχώστου στο Παραλίμνι, ύψους 6,5 εκατομμυρίων ευρώ.
  • Την αναβάθμιση και επέκταση σχολικών κτηρίων και αθλητικών εγκαταστάσεων, ύψους πέραν των 5 εκατομμυρίων ευρώ.
  • Την κατασκευή τμήματος της λεωφόρου «1ης Απριλίου», ύψους πέραν των 2 εκατομμυρίων ευρώ.

57464 exclusive, Παραλιακός Πεζόδρομος Πρωταρά, Πρωταράς

Την ίδια στιγμή, βρίσκονται υπό κατασκευή έργα συνολικού κόστους 13 εκατομμυρίων 390 χιλιάδων ευρώ που αφορούν:

  • Την κατασκευή του οδικού δικτύου και του ποδηλατοδρόμου στην περιοχή «Κάππαρη».
  • Την αναβάθμιση του Γυμνασίου Παραλιμνίου.

Επιπλέον, οφείλω να σημειώσω ότι προωθούνται άλλα ουσιώδη έργα από τα οποία θα επωφεληθούν οι δημότες Παραλιμνίου, αλλά και των γειτνιαζουσών περιοχών, όπως:

  • Η δημιουργία της Μαρίνας Παραλιμνίου και της Μαρίνας Αγίας Νάπας σε κρατική γη.
  • Τα βελτιωτικά έργα στο υδρευτικό δίκτυο στην περιοχή Κοκκινόκρεμμου, συνολικού κόστους 21,5 εκατομμυρίων ευρώ.
  • Η κατασκευή Σταθμού Επεξεργασίας Λυμάτων Άχνας, ύψους 30,5 εκατομμυρίων ευρώ.
  • Ο εμπλουτισμός δύο τεχνητών υφάλων στο Παραλίμνι και την Αγία Νάπα.

57459 exclusive, Παραλιακός Πεζόδρομος Πρωταρά, Πρωταράς

Αξίζει, επιπλέον, να σημειώσω ότι στους Δήμους και κοινότητες της επαρχίας Αμμοχώστου, από το 2015 όταν το κράτος κατέστη ικανό να δαπανά για επενδύσεις και έργα υποδομής, υλοποιήθηκαν ή υλοποιούνται με την καθοριστική συμβολή της Κυβέρνησης, είτε μέσω της διάθεσης εθνικών κεφαλαίων είτε μέσω της προώθησης σειράς έργων για συγχρηματοδότηση από ευρωπαϊκά ταμεία, 86 έργα συνολικού κόστους 213 εκατομμυρίων ευρώ.

Η στενή, αγαστή συνεργασία που αναπτύξαμε με τον Δήμαρχο και το Δημοτικό Συμβούλιο τόσο του Παραλιμνίου όσο και των υπολοίπων δήμων της περιοχής, επέτρεψε την υλοποίηση έργων κοινής ωφέλειας που θεωρούνται αναγκαία για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων της περιοχής.

57469 exclusive, Παραλιακός Πεζόδρομος Πρωταρά, Πρωταράς

Στο πλαίσιο αυτό πρέπει να θεωρείτε δεδομένη τη στήριξή μας, για το υπόλοιπο της θητείας, και πιστεύω ότι θα έχω σύντομα ενδεχόμενες προτάσεις που αφορούν την ανάπτυξη της περιοχής, έτσι ώστε να δούμε τι μπορεί να εξαγγελθεί για να αποτελέσει δέσμευση για τους επόμενους και μια συνέχιση του έργου που μαζί ξεκινήσαμε.

Καταλήγοντας, θα ήθελα να συγχαρώ όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, όσους συνεργάστηκαν ή ήταν οι οικοδόμοι της όλης υποδομής, όπως η εταιρεία Α/φοι Ιακώβου και να αναφέρω το πόσο αισθάνομαι ευτυχής που παραδίδουμε σήμερα ένα έργο πνοής για την επαρχία Αμμοχώστου.

Πηγή: ΚΥΠΕ / Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών