ΠΡΩΤΑΡΑΣ: Η ξενοδόχος που φιλοξενεί Ουκρανούς πρόσφυγες μακριά από τη φρίκη του πολέμου

Όταν ξέσπασε ο πόλεμος, η Τατιάνα άνοιξε τις πόρτες της σε πρόσφυγες από την Ουκρανία τους οποίους υποδέχεται μέχρι σήμερα παρέχοντας τους στέγη και ασφάλεια.

Copy of Main Image x2 22 exclusive, Herbal Hotel

Η Τατιάνα είναι από το Κίεβο και μένει στην Κύπρο εδώ και τρία χρόνια όπου διατηρεί το ξενοδοχείο της «At Herbal», στον Πρωταρά. Όταν ξέσπασε ο πόλεμος, η Τατιάνα άνοιξε τις πόρτες της σε πρόσφυγες από την Ουκρανία τους οποίους υποδέχεται μέχρι σήμερα παρέχοντας τους στέγη και ασφάλεια.

Η Τατιάνα μίλησε στην κάμερα του FamagustaNews για την κίνηση της να υποδεχτεί Oυκρανούς πρόσφυγες στο ξενοδοχείο της, για την πολεμική σύρραξη, για τους πρόσφυγες γονείς της αλλά και για τα συναισθήματα της.

Το πιο φρικτό συναίσθημα

«Το πιο φρικτό συναίσθημα είναι να ανοίγεις την τηλεόραση σου και να συνειδητοποιείς ότι έγινε πόλεμος στην χώρα σου», δήλωσε η Τατιάνα. «Μια χώρα στην οποία βρίσκονται οι γονείς σου, οι συγγενείς σου, οι φίλοι σου, οι γνωστοί σου, βομβαρδίζεται ανά δύο ώρες και πεθαίνουν παιδιά και άμαχοι».

Σύμφωνα με τα όσα είπε η Τατιάνα στο FamagustaNews, «Όλους αυτούς τους μήνες όλες μας οι σκέψεις και η ενέργεια μας ήταν εκεί με τους ανθρώπους της Ουκρανίας. Όλοι περίμεναν πως θα ησυχάσει η κατάσταση μέσα σε λίγες ημέρες και πως μία λύση θα είχε βρεθεί. Πλέον είναι καθαρό για όλους ότι η κατάσταση ανάμεσα στις δύο χώρες είναι τεταμένη και ότι ο κόσμος πρέπει να μετακινηθεί».

Η υποδοχή Ουκρανών προσφύγων

Μπορεί τα πρώτα συναισθήματα της Τατιάνας να ήταν φόβος για τις ζωές των αγαπημένων της, φρίκη και στεναχώρια αλλά δεν έκατσε με τα χέρια σταυρωμένα.

Η Τατιάνα ένιωσε ότι ήταν χρέος της να βοηθήσει τους Ουκρανούς που ήθελαν να μετακινηθούν και να βρουν ένα ασφαλές μέρος να μείνουν. Το ξενοδοχείο «At Herbal» στον Πρωταρά, άνοιξε τις πόρτες του.

«Όλοι με στήριξαν σε αυτή μου την προσπάθεια να βοηθήσω, ωστόσο δεν νιώθω περήφανη για αυτό γιατί νιώθω ότι αυτό πρέπει να κάνω, είμαι εδώ, ο κόσμος χρειάζεται βοήθεια και του την παρέχω. Κάνουμε την δουλειά μας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, παραδίδουμε φαγητό και καλές προϋποθέσεις για τους πελάτες μας και από εκεί κερδίζουμε χρήματα. Όταν όμως η κατάσταση είναι επικίνδυνη και άνθρωποι ζουν χωρίς καταφύγιο και φαγητό είναι κάτι διαφορετικό που πρέπει να διαχειριστούμε.»

Οι πρώτοι πρόσφυγες φθάνουν και το «Herbal» τους υποδέχεται.

Στήριξη, πρόσβαση στις εγκαταστάσεις του ξενοδοχείου, φαγητό. Ακόμα και με τα έγγραφα τους πολλές φορές.

«Στους φιλοξενούμενος μας παρέχουμε ειδικά δωμάτια με όλες της ηλεκτρικές παροχές έτσι ώστε να μπορούν να εξυπηρετούνται μόνοι τους. Ήταν αδύνατο να βρούμε προσωπικό για να ανοίξουμε κανονικά το ξενοδοχείο μας προς τους πρόσφυγες οπότε εξοπλίσαμε τα δωμάτια με όλα όσα χρειάζονται.»

Όσοι έφτασαν στην Κύπρο και στο συγκεκριμένο ξενοδοχείο, ενημερώνονταν από στόμα σε στόμα, δεν υπάρχει άλλος τρόπος να μάθουν. Mόνο μηνύματα και καθημερινή επικοινωνία.

Η τριβή με τους πρόσφυγες

Η καθημερινή τριβή με τους ανθρώπους που ξεριζώθηκαν από τον τόπο τους δεν είναι εύκολη. Κάθε μέρα υπάρχει και κάτι που θα σε εντυπωσιάσει. Κάθε μέρα είναι μέρα εντυπωσιασμού, λέει χαρακτηριστικά η Τατιάνα ενώ θυμάται όταν οι γονείς της, της περιέγραψαν την φιλοξενία μιας οικογένειας με τον δίχρονο γιο τους. Το δίχρονο αγοράκι άκουσε τον ήχο από το σφύριγμα του κλάκερ και έπεσε στο πάτωμα και να άρχισε να κλαίει. Πίστευε πια πως όταν κάτι έχει θόρυβο είναι επικίνδυνο, μας εξήγησε η Τατιάνα.

Η προσφυγιά…

Ανάμεσα στους πρόσφυγες που φιλοξενεί η Τατιάνα… και οι γονείς της. Οι γονείς της ταξίδευαν έξι μέρες μέχρι να φτάσουν στην Κύπρο. Τα βράδια απαγορεύεται η κυκλοφορία και έτσι αυτό ήταν κάτι που καθυστέρησε αρκετά την άφιξη τους.

«Δεν ήταν εύκολο να έρθουν στην Κύπρο. Στον δρόμο της Ουκρανίας υπάρχουν στρατιώτες που κάνουν ελέγχους σε έγγραφα και αυτοκίνητα. Η κίνηση στους δρόμους είναι κολλημένη και περίμεναν έξι ημέρες για να μετακινηθούν από την Ρουμανία και έπειτα στην Κύπρο.»

«Δεν μπορούσαν να πάρουν πολλά πράγματα μαζί τους. Αναγκαστικά παίρνεις τα πιο απαραίτητα, τα άλμπουμ και αναμνηστικά αντικείμενα. Έπρεπε να πάρουν μαζί τους τα ζώα και τρόφιμα για να διασφαλίσουν την υγεία τους, γιατί όταν έχεις κατοικίδιο, είσαι υπεύθυνος και για αυτό.»

Το μέλλον των Ουκρανών προσφύγων

Όσον αφορά το μέλλον των Ουκρανών στην Κύπρο, η Τατιάνα φάνηκε αισιόδοξη γιατί η Κύπρος όπως λέει, έχει αρκετές διαφορετικές εθνικότητες που καταρτίζουν το προσωπικό πολλών ξενοδοχείων, Βούλγαρους, Έλληνες, Ρουμάνους, Πολωνούς, Εσθονούς. Με αυτό τον τρόπο και οι Ουκρανοί θα μπορέσουν να ενσωματωθούν και να ξεκινήσουν σιγά σιγά να χτίζουν…

«Οι Ουκρανοί είναι ένας αρκετά υπεύθυνος και σκληρά εργαζόμενος λαός. Οι Ουκρανοί είναι πρόθυμοι να εργαστούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και θα είναι ένα μεγάλο πλεονέκτημα για τους εργοδότες τους.»

Όσο αφορά τις κυρώσεις που επέβαλε η Ευρώπη στους Ρώσους η Τατιάνα τόνισε ότι «Δεν μπορούν να αποζημιώσουν τους ανθρώπους που έχασαν τα σπίτια τους και την ζωή τους. Οι γονείς μου άφησαν το σπίτι μου, χωρίς να ξέρουν τι να πρωτοπάρουν μαζί τους, ή πως να μετακινηθούν. Δεν ήξεραν καν τι να   κάνουν με τα ζώα μας και το πρώτο που ήθελα να πάρουν μαζί ήταν τα άλμπουμ με τις φωτογραφίες μας γιατί είναι ένα μεγάλο κομμάτι της ζωής μας. Ο πόλεμος αυτός έκλεψε την ζωή των ανθρώπων. Δεν είναι μόνο τα σπίτια, είναι μέρος της κοινωνίας μας, των φίλων μας, των γειτόνων και της ζωής μας. Είναι άδικο να λέμε ότι κάποιες οικονομικές κυρώσεις μπορούν να συγκριθούν με όσα ζουν οι κάτοικοι της Ουκρανίας.»

Κλείνοντας η Τατιάνα ευχαρίστησε τους Κύπριους που στηρίζουν συνεχώς είτε με χρήματα, είτε με ευχές είτε με συναισθηματική υποστήριξη, πράγμα που δεν συμβαίνει σε άλλες χώρες. Επίσης η ευχή της Τατιάνας και πολλών Ουκρανών… η επιστροφή.

Famagusta.News