ΠΡΩΤΑΡΑΣ: Καθάρισαν το Fig Tree Bay κι ενημέρωσαν για την πλαστική ρύπανση (ΕΙΚΟΝΕΣ)

092CCE7A 3EB3 41BB 9FF1 FD8F2E57C41D Fig Tree Bay, Δήμος Παραλιμνίου, Παραλίες, Περιβάλλον

Εκδήλωση ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού για την προστασία των ακτών διοργάνωσε το Έργο “Keep our Sand and Sea Plastic Free” σε συνεργασία με το Δήμο Παραλιμνίου.

ABA8420D 9D9D 4661 9FD5 6F5C5C2AFC74 Fig Tree Bay, Δήμος Παραλιμνίου, Παραλίες, Περιβάλλον

Επ’ ευκαιρίας της Μεσογειακής Μέρας Ακτών (Mediterranean Cοast Day), το Έργο “Keep our Sand and Sea Plastic Free” σε συνεργασία με τον Δήμο Παραλιμνίου πραγματοποίησε σήμερα τελετή τοποθέτησης ενημερωτικής πινακίδας στο παραλιακό μέτωπο του Πρωταρά.

Ταυτόχρονα με την τελετή, μαθητές του Γυμνασίου Κοκκινοχωρίων Πάνου Ιωάννου και δύτες από το Scuba Diving Support Center πραγματοποιήσαν καθαρισμό της παραλίας και του βυθού, θέλοντας να στείλουν το δικό τους μήνυμα ότι όλοι έχουμε ευθύνη για να διατηρηθεί ο φυσικός μας πλούτος καθαρός. Η πινακίδα τοποθετήθηκε στο παραλιακό μέτωπο του Πρωταρά, μπροστά από την παραλία “Fig Tree” και στοχεύει στην ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση του κοινού για το φλέγον ζήτημα της πλαστικής ρύπανσης των παραλιών και των θαλασσών.

623C58F6 2B91 4D49 AA3D B0CD3F0F9911 Fig Tree Bay, Δήμος Παραλιμνίου, Παραλίες, Περιβάλλον

Την εκδήλωση προσφώνησε ο Δήμαρχος Παραλιμνίου Θεόδωρος Πυρίλλης και στην εκδήλωση παρευρέθηκαν εκπρόσωποι από οργανωμένα σύνολα της επαρχίας Αμμοχώστου, που σχετίζονται με τον τουρισμό, καθώς επίσης και εκπρόσωποι από την τοπική αυτοδιοίκηση. Λόγω της υφιστάμενης κατάστασης με τον κορονοϊό, οι διοργανωτές επέλεξαν να καλέσουν μικρό αριθμό ατόμων να παρευρεθεί στην εκδήλωση και έλαβαν όλα τα απαραίτητα προστατευτικά μέτρα.

Η Μεσογειακή Ημέρα Ακτών (Mediterranean Cοast Day) γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 25 Σεπτεμβρίου με στόχο την αύξηση της περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης για την προστασία των ακτών μας μεταξύ των υπευθύνων για χάραξη πολιτικής, των ακαδημαϊκών, των μέσων μαζικής ενημέρωσης, τους ΜΚΟ, αλλά και των ντόπιων.

Η εκστρατεία “Keep Our Sand and Sea Plastic Free,” είναι μια πρωτοβουλία του TUI Care Foundation, σε συνεργασία με το Travel Foundation και τον Κυπριακό Σύνδεσμο Αειφόρου Τουρισμού (CSTI), με στόχο την εξάλειψη των πλαστικών μιας χρήσης στις παραλιακές περιοχές – ξεκινώντας από την Αγία Νάπα, τον Πρωταρά και την ευρύτερη περιοχής της Επαρχίας Αμμοχώστου – με ιδιαίτερη έμφαση στην τουριστική βιομηχανία.
Το Έργο είναι ακόμη πιο κρίσιμο αυτήν την περίοδο δεδομένου του αυξημένου αριθμού των πλαστικών που χρησιμοποιούνται και καταλήγουν στα θαλάσσια οικοσυστήματα, μιας και τα πλαστικά παραμένουν στο περιβάλλον για εκατοντάδες χρόνια.

Ο κ. Φίλιππος Δρουσιώτης, Πρόεδρος του Κυπριακού Συνδέσμου Αειφόρου Τουρισμού δήλωσε: «Η πλαστική ρύπανση είναι μια από τις μεγαλύτερες περιβαλλοντικές προκλήσεις της εποχής μας και ο τουρισμός μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο για τη λύση του προβλήματος. Μέσω διεθνών προσπαθειών όπως το Έργο μας “Keep our Sand and Sea Plastic Free”, οι τουριστικές εταιρείες και οι προορισμοί υποστηρίζονται για την εξάλειψη, την καινοτομία, την ανακύκλωση και την αλλαγή του τρόπου με τον οποίο χρησιμοποιούν τα πλαστικά, για να συμβάλουν στην επίτευξη κυκλικής οικονομίας στη χρήση πλαστικών και τη μείωση της ρύπανσης από τα πλαστικά παγκοσμίως».

Η κα Παναγιώτα Κουτσόφτα, συντονίστρια του Έργου “Keep our Sand and Sea Plastic Free” δήλωσε: «Κάθε λεπτό καταλήγουν περίπου 33.800 πλαστικά απόβλητα στα νερά της Μεσογείου και περίπου το 80% των αποβλήτων που συλλέγονται στις παραλίες της Κύπρου είναι πλαστικά. Όπως ήδη γνωρίζουμε οι επιπτώσεις στη θαλάσσια ζωή είναι τραγικές, με εκατομμύρια θαλάσσια πουλιά και χιλιάδες θαλάσσια ζώα να πεθαίνουν κάθε χρόνο. Όμως τα πλαστικά απόβλητα που καταλήγουν στις θάλασσες μας δεν έχουν μόνο τραγικές επιπτώσεις για τη θαλάσσια ζωή, αλλά και για εμάς τους ίδιους μιας και μέσω της τροφικής αλυσίδας τα πλαστικά μπορούν να καταλήξουν ακόμη και στο πιάτο μας, με άγνωστες μέχρι στιγμής επιπτώσεις για την ανθρώπινη υγεία».