ΠΡΩΤΑΡΑΣ: Μοναδικά πλάνα από το ναυάγιο Nemesis III (BINTEO)

Το ναυάγιο Nemesis III εντοπίζεται στο Παραλίμνι και συγκεκριμένα 600 μέτρα μακριά από την ακτή, κοντά στην παραλία Βρυσούδια.

Κατασκευασμένο στην Γαλλία το 1956, το σκάφος Nemesis III αρχικά πήρε την ονομασία Thalia και χρησιμοποιήθηκε όλα τα χρόνια της λειτουργίας του ως τράτα βυθού. Οι διαστάσεις του φτάνουν τα 24.50 μέτρα σε μήκος και τα 6.30 μέτρα σε πλάτος. Η άφιξή του στα κυπριακά χωρικά ύδατα πραγματοποιήθηκε το 1987 και ακολούθως εγγράφηκε ως κυπριακό πλοίο.

Η παρόπλιση του “απαρχαιωμένου” πια πλοίου επήλθε μετά από αρκετά χρόνια δράσης, συμπληρώνοντας έτσι ένα κύκλο επιχειρήσεων που κράτησε δεκαετίες. Το πλοίο όμως αξιοποιήθηκε με ένα διαφορετικό τρόπο λόγω της πρόνοιας ενός προγράμματος για εμπλουτισμό των κυπριακών θαλασσών με 4 νέα ναυάγια ως απόρροια συνεργασίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης με το τμήμα αλιείας και θαλάσσιων ερευνών. Ο άλλοτε μεγάλος ψαράς γίνεται πλέον προστάτης. Η βύθιση του πλοίου πραγματοποιήθηκε στις 20 Δεκεμβρίου 2013 στις θάλασσες του Παραλιμνίου σε βάθος 25 μέτρα.

Παρακάτω μαζέψαμε μερικά από τα εντυπωσιακότερα πλάνα που έχουν τραβήξει δύτες στον βυθό από το ναυάγιο Nemesis III:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Κενή θέση Σχολικού Συνεργάτη στο Λύκειο Παραλιμνίου