ΠΡΩΤΑΡΑΣ: Πωλητήριο σε πέντε ξενοδοχειακές μονάδες λόγω χρεών

Οι θετικοί οιωνοί για τον τουρισμό δεν λειτουργούν αποτρεπτικά για ορισμένους ιδιοκτήτες ξενοδοχειακών μονάδων και τουριστικών καταλυμάτων που τα παραχωρούν στην Τράπεζα Κύπρου για να διαγράψουν τα χρέη τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ» ετοιμάζονται να βγουν προς πώληση 5 ξενοδοχειακές μονάδες αξίας αρκετών εκατομμυρίων ευρώ. Όλες βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή Πρωταρά. Σε λίγες μέρες θα είναι αναρτημένα στην ιστοσελίδα REMU της Τράπεζας Κύπρου.

Σε δύο προνομιακές παραλίες, στον κόλπο του Fig Tree στον Πρωταρά και στο Κάβο Γκρέκο, βρίσκονται τα δύο ξενοδοχεία, επαύλεις και διαμερίσματα που διαθέτει προς πώληση η Διεύθυνση Διαχείρισης Ακινήτων (REMU) της Τράπεζας Κύπρου. Μέχρι το τέλος του 2017 υπήρχαν καταχωρημένα στην REMU 9 ξενοδοχεία αξίας €78 εκατ.

Tα νέα ξενοδοχεία που παραχωρήθηκαν για διαγραφή χρεών είναι: Το «Orestis Hotel» που βρίσκεται στη λεωφόρο Πρωταρά στο Κάβο Γκρέκο. Γειτνιάζει με το «Maistros Hotel» and «Maistrali Hotel Apartments». Διαθέτει 28 δωμάτια και η τιμή πώλησης είναι €4,5 εκατ.

Αναμένεται επίσης σύντομα να αναρτηθούν στην ιστοσελίδα του REMU: To «Iris Beach Hotel» που βρίσκεται 1,8 χιλιόμετρα από την παραλία του Κόννου και 5 χιλιόμετρα από την παραλία του Fig Tree και το Εθνικό Πάρκο του Κάβο Γκρέκο, και πέντε μόλις λεπτά από το κέντρο του Πρωταρά.

Το ξενοδοχείο χτίστηκε το 2002 και διαθέτει 72 δωμάτια. Το «Maistros Hotel Apartments», που βρίσκεται πολύ κοντά στο «Iris Hotel», διαθέτει στούντιο και διαμερίσματα με θέα τη θάλασσα. Είναι διαρρυθμισμένο σε δύο κτήρια, ένα κεντρικό κτήριο με 63 δωμάτια και 44 bungalows. Η αξία του εκτιμάται €8,5 εκατ. με €9 εκατ.

Το «Maistrali Hotel Apartments» βρίσκεται στην καρδιά του Πρωταρά, μπροστά στην παραλία του Fig Tree. Διαθέτει 83 δωμάτια και τα 18 μπανγκαλόου και χτίστηκε την περίοδο 1994-2001. Η αξία του εκτιμάται €8,5 εκατ. με €9 εκατ.

Τα «Danaides Bungalows» βρίσκονται νοτιοδυτικά του κέντρου του Πρωταρά και της παραλίας. Γειτνιάζουν με το «Maistrali Hotel apartments». Χτίστηκαν το 1998.

Οι τιμές πώλησης των ακινήτων βασίζονται σε πρόσφατες εκτιμήσεις ανεξάρτητων εκτιμητών και αντικατοπτρίζουν την αγοραία αξία τους (Open Market Value).

Τα ξενοδοχεία λειτουργούν για την καλοκαιρινή σεζόν (και μέχρι τις 30/11/2018). Έχουν ιστοσελίδες και διαφημίζονται για τις υπηρεσίες που προσφέρουν.

Σημειώνεται από την Τράπεζα Κύπρου ότι τα τουριστικά καταλύματα θεωρούνται μια ελκυστική επένδυση για ξένους και ντόπιους επενδυτές όχι μόνο λόγω της εξαιρετικής τους τοποθεσίας, αλλά και λόγω της ποιότητας των εγκαταστάσεών τους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κλάδος των ξενοδοχείων και γενικά του τουριστικού τομέα ήταν από αυτούς που ήταν υπερχρεωμένος και είχε αρκετά μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Η καλή πορεία του τουρισμού έχει συμβάλει σημαντικά στη μείωση των χρεών τους και των προβληματικών δανείων. Στα ξενοδοχεία και εστιατόρια τα ΜΕΔ μειώθηκαν στα €692 εκατ. το 2017 από €1 δισ. το 2016 και ως ποσοστό από 49% σε 33%.

Σημειώνεται ότι η Διεύθυνση Διαχείρισης Ακινήτων της Τράπεζας Κύπρου συστάθηκε στις αρχές του 2016 για να αναλάβει τον έλεγχο των ακινήτων που αποκτήθηκαν μέσω συμφωνιών ανταλλαγής χρέους με ακίνητα (debt for property swaps). Επίσης να διαχειριστεί αυτά τα ακίνητα (περιλαμβανομένης επιλεκτικής επένδυσης και ανάπτυξης) και να τα πωλήσει, επιτυγχάνοντας γρηγορότερη και λιγότερο δαπανηρή διαδικασία εκποίησης.

Πηγή: Philenews

Tags: exclusive

Ροη Ειδησεων

ΔΕΡΥΝΕΙΑ: Έτσι θα μοιάζει η νέα σύγχρονη Λαϊκή Αγορά (ΕΙΚΟΝΕΣ)

Το εργοτάξιο κατασκευής της Σύγχρονης Υπαίθριας Λαϊκής Αγοράς Δερύνειας επισκέφθηκε την Πέμπτη, 29 Αυγούστου 2024…

30 Αυγούστου, 2024

Η ιστορία της Κύπριας που κυκλοφορούσε ξυπόλητη στο Αυγόρου και κατέκτησε τα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ και την τηλεόραση

Πριν από 60 χρόνια μια νεαρή κοπέλα αναγκάστηκε να εγκαταλείψει το αγαπημένο της νησί, την…

29 Αυγούστου, 2024

Επ. Αμμοχώστου: Πάνω από 6 χιλιάδες προϊόντα μαϊμού κατέσχεσε το Τελωνείο – Έρευνες σε τέσσερα υποστατικά

Μεγάλος αριθμός από εμπορεύματα, που φαίνεται να αποτελούν απομιμήσεις, εντοπίστηκε και κατασχέθηκε κατά τη διάρκεια…

29 Αυγούστου, 2024

ΠΑΡΑΛΙΜΝΙ: Θρήνος – “Έφυγε” ο Αντρέας Παναγή (Καμάρας)

Η Ένωση Νέων Παραλιμνίου θρηνεί την απώλεια του Αντρέα Παναγή (Καμάρας), ενός γνήσιου Ενωσίτη που…

29 Αυγούστου, 2024

44χρονη στην Τρίπολη έβαζε φωτιές επειδή της άρεσε να βλέπει πυροσβέστες – “Ήθελα να ερωτοτροπώ μαζί τους”

Ποινή φυλάκισης 36 μηνών (από τους οποίους θα εκτίσει τους 2) συν 1.000 ευρώ πρόστιμο…

28 Αυγούστου, 2024

Επ. Αμμοχώστου: Του πρόταξε μαχαίρι και τον λήστεψε στη μέση του δρόμου

Υπόθεση ληστείας με θύμα 32χρονο, διερευνά η Αστυνομία, στην επαρχία Αμμοχώστου. Για σκοπούς διευκόλυνσης των…

28 Αυγούστου, 2024