ΠΡΩΤΑΡΑΣ: Πολύ σημαντική αρχαιολογική ανακάλυψη στην Παναγιώτισσα (▶️)

Τί αναφέρει η Διευθύντρια του Τμήματος Αρχαιοτήτων για το εξωκκλήσι της Παναγίας Παναγιώτισσας στον Πρωταρά και ποια τα σημαντικά ευρήματα που συνδέουν με τον τελευταίο βασιλιά της Σαλαμίανς Νικοκρέωντα (ΒΙΝΤΕΟ)

Simple New York City Travel YouTube Thumbnail 4 exclusive, Αρχαιολογία, Αρχαιολογικά ευρήματα, Εξωκλήσι Παναγιώτισσας, Ιερά Μητρόπολη Κωνσταντίας-Αμμοχώστου, Παναγία Παναγιώτισσα, Πρωταράς

Για πολύ σημαντική ανακάλυψη έκανε λόγο η Διευθύντρια του Τμήματος Αρχαιοτήτων, Δρ Μαρίνα Σολομίδου-Ιερωνυμίδου, αναφερόμενη στα ευρήματα κατά την ανακαίνιση του εξωκκλησιού της Παναγίας Παναγιώτισσας στον Πρωταρά.

Κατά τη διάρκεια σημερινής περιοδείας του Υπουργού Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων Γιάννη Καρούσου, η Διευθύντρια του Τμήματος Αρχαιοτήτων επισκέφθηκε το εξωκκλήσι για επιθεώρηση των εργασιών και πραγματοποιήθηκε συνάντηση με τον Μητροπολίτη Κωνσταντίας-Αμμοχώστου Βασίλειο και τον Δήμαρχο Παραλιμνίου Θεόδωρο Πυρίλλη.

Όπως ανέφερε η Διευθύντρια του Τμήματος Αρχαιοτήτων στην κάμερα του Famagusta.News, η σημαντική ανακάλυψη αφορά σε μία επιγραφή που αναφέρεται στην οικογένεια του τελευταίου βασιλιά της Σαλαμίνας Νικοκρέωντα, στην Αφροδίτη “Ακραία”, όπως ονομάζεται.

Δείτε το βίντεο με τις δηλώσεις:

Στην πορεία, ανέφερε, εξελίχθηκε σε μία ανασκαφή η οποία απέδωσε πολύ σημαντικά ευρήματα τα οποία καταδεικνύουν ότι πρόκειται για Παλαιοχριστιανική Βασιλική του 6ου-7ου αιώνα της εποχής του Αυτοκράτορα Ηράκλειου. Δυστυχώς, όπως ανέφερε, έχει βρεθεί μόνο το Βόρειο και το Κεντρικό κλίτους του ναού, διότι το Νότιο φαίνεται ότι καταστράφηκε. Τα ευρήματα, όπως είπε, είναι επίσης πολύ σημαντικά και από τον πλούτο των ευρημάτων, φαίνεται ότι θα ήταν μία πολύ αξιόλογη παλαιοχριστιανική βασιλική την οποία αυτή την στιγμή έχει καταχώσει το Τμήμα για λόγους προστασίας από τα έργα και θα ξαναέρθει στην επιφάνεια μόλις τελειώσουν τα έργα και θα αναβαθμισθεί, θα αξιολογηθούν όλα τα ευρήματα και σκοπός του Τμήματος Αρχαιοτήτων είναι να κατασκευαστεί ένα προστατευτικό στέγαστρο ούτως ώστε να συνυπάρχει η Παλαιοχριστιανική Βασιλική με την νέα εκκλησία που ανεγείρεται τώρα.

Αναφερόμενη στο μοναστήρι της Αγίας Νάπας, η Διευθύντρια του Τμήματος Αρχαιοτήτων ανέφερε ότι σημαντικά ευρήματα εντοπίστηκαν κατά τη διάρκεια εργασιών αναβάθμισης του μοναστηριού, το οποίο θα εξελιχθεί σε Μουσείο. Το μοναστήρι, ανέφερε, ήταν γνωστό από την εποχή της Αναγέννησης και έρχονται συνέχεια στο φως παλαιότερες φάσεις του μοναστηριού.

Όπως είπε, υπάρχουν σημαντικά ευρήματα νεολιθικής και παλαιολιθικής εποχής στην περιοχή τα οποία ήρθε η ώρα να αναδειχθούν.

Υπενθυμίζεται ότι στην Παναγιώτισσα εντοπίστηκαν και τα οστά του Πατήρ Ζαχαρία που αποκεφαλίστηκε από τους Τούρκους τον 17ο αιώνα.

Famagusta.News