Πτηνολογικός για Λίμνη Παραλιμνίου: «Να απαγορευτεί το κυνήγι»

Πτηνολογικός Σύνδεσμος: «Οι λόγοι για να απαγορευτεί το κυνήγι στη Λίμνη Παραλιμνίου είναι σοβαροί και αδιαμφισβήτητοι.»

3B3C4F66 136A 4F1F AE9F B15F76595119 Κυνήγι, Λίμνη Παραλιμνίου, Πτηνολογικός Σύνδεσμος

Έκκληση για απαγόρευση του κυνηγιού στην περιοχή της λίμνης Παραλιμνίου απευθύνει ο Πτηνολογικός Σύνδεσμος Κύπρου.

Σε ανάρτηση του ο Πτηνολογικός Σύνδεσμος κάνει έκκληση στους αρμόδιους για απαγόρευση του κυνηγιού στην περιοχή της λίμνης Παραλιμνίου μετά να και τον εντοπισμό νεκρών φλαμίνγκο λόγω κατάποσης σφαιριδίων από μόλυβδο.

Αυτούσια η ανακοίνωση του Πτηνολογικού Συνδέσμου:

Γιατί δύο διαβόητα σημεία παράνομης θανάτωσης πουλιών συνεχίζουν να είναι επιτρεπόμενες περιοχές κυνηγίου;

Τόσο το BirdLife Cyprus όσο και το BirdLife International δεν είναι ενάντια στο κυνήγι, εφόσον αυτό γίνεται νόμιμα, βιώσιμα και ελεγχόμενα. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να διασφαλίζονται υγιείς πληθυσμοί των ειδών (περιλαμβανομένων των θηρεύσιμων ειδών) και να γίνεται σύμφωνα με τους κανονισμούς που θέτει η αρμόδια αρχή. Η προσέγγιση μας αυτή όμως δεν σημαίνει ότι δεν αντιδρούμε σε προβλήματα εκεί που υπάρχουν ή ότι αυτόματα συμφωνούμε με όλα.

Εδώ και δύο χρόνια σε γραπτή μας επιστολή ζητήσαμε από τον Υπουργό Εσωτερικών και την Υπηρεσία Θήρας και Πανίδας να απαγορεύσουν το κυνήγι σε δύο πολύ προβληματικές περιοχές, την κυνηγετική περιοχή στη Λίμνη Παραλιμνίου και την κυνηγετική περιοχή δίπλα από τη Λίμνη Σορός στο Μενεού (μέρος της Αλυκής Λάρνακας).

Αν και προστατευόμενες, οι δύο περιοχές αποτελούν διαβόητα σημεία παράνομης θανάτωσης πουλιών, καθώς τα τελευταία χρόνια έγιναν καταγγελίες για πολλαπλά περιστατικά παράνομης θανάτωσης μεταναστευτικών πουλιών, ιδιαίτερα μελισσοφάγων. Πέρα από τη λαθροθηρία, στις δύο περιοχές έχουν καταγραφεί επίσης επικίνδυνα υψηλά επίπεδα συγκεντρώσεων μόλυβδου, παρόλο που η νομοθεσία απαγορεύει τη χρήση φυσιγγίων με σφαιρίδια από μόλυβδο σε ακτίνα 300 μέτρων από υγροτόπους και φράγματα. Ο μόλυβδος είναι εξαιρετικά τοξικός και επικίνδυνος τόσο για εμάς τους ανθρώπους όσο και την άγρια ζωή, ειδικά για τα υδρόβια πουλιά, όπως τα Φλαμίνγκο. Παράλληλα, και στους δύο υγρότοπους οι επιτρεπόμενες περιοχές κυνηγίου βρίσκονται σε απόσταση αναπνοής από κατοικημένες περιοχές, εγείροντας ζητήματα δημόσιας ασφάλειας.

Οι λόγοι για να απαγορευτεί το κυνήγι στη Λίμνη Παραλιμνίου και δίπλα από τη Λίμνη Σορός είναι σοβαροί και αδιαμφισβήτητοι. Καλούμε τις αρμόδιες αρχές να δώσουν την απαιτούμενη προσοχή σε αυτές τις προβληματικές περιοχές και να εισακούσουν το αίτημά μας άμεσα.

Σε περίπτωση που γίνετε μάρτυρες περιστατικών παράνομης θανάτωσης πουλιών, παρακαλούμε κάνετε σχετική καταγγελία στην Υπηρεσία Θήρας και Πανίδας, και μέσω της ιστοσελίδα μας.

Εικόνα: Φλαμίνγκο που βρέθηκε πυροβολημένο στη Λίμνη Παραλιμνίου τον Ιανουάριο 2021.