Πυρίλλης: “Καμία παρανομία στις παραλίες”

Ιδιαίτερα κατηγορηματικός εμφανίστηκε o Δήμαρχος Παραλιμνίου στην εκπομπή του κρατικού ραδιοφώνου, “Πρωινό Δρομολόγιο” αναφορικά με τη χθεσινή ανακοίνωση του Υπουργείου Εσωτερικών σχετικά με παράνομες εργασίες στο παραλιακό μέτωπο του Δήμου Παραλιμνίου.

Διαβάστε επίσης: Το Υπουργείο Εσωτερικών ξεκαθαρίζει για τα έργα στις παραλίες του Παραλιμνίου

Σύμφωνα με τον κ. Θεόδωρο Πυρίλλη, για όλα τα έργα τα οποία γίνονται στις παραλίες εκδίδονται προηγουμένως άδειες από τον οικείο Έπαρχο, σύμφωνα με τον Περί Προστασίας της Παραλίας Νόμο. Ερωτώμενος, κατά πόσον οι εργασίες του Δήμου Παραλιμνίου υπερβαίνουν το καθεστώς της νομοθεσίας, ο Δήμαρχος Παραλιμνίου ανέφερε ότι όλες οι εργασίες βρίσκονται στα πλαίσια της νομιμότητας, αφού σύμφωνα με τον ίδιο, αυτό το οποίο γίνεται είναι η αφαίρεση μπαζών τα οποία έχουν τοποθετηθεί στην περιοχή κατά την ανέγερση ξενοδοχειακών μονάδων, χωρίς να παραλείψει, μάλιστα να επιρρίψει ευθύνες στις ξενοδοχειακές μονάδες για την καταστροφή του περιβάλλοντος.

Όσον αφορά στο επίμαχο βίντεο με την επέμβαση εντός της παραλίας Κόννος, ο ίδιος ανέφερε ότι αυτό αποτελεί μία συνηθισμένη τακτική των τοπικών αρχών πριν την έναρξη της τουριστικής χρονιάς, σημειώνοντας πως το ίδιο συμβαίνει εδώ και 40 τουλάχιστον χρόνια, όπου ο Δήμος προχωρεί με επανατοποθέτηση της άμμου η οποία παρασύρεται κατά τους χειμερινούς μήνες από τα όμβρια ύδατα.

Η νομική γνωμάτευση που στάληκε στον Γενικό Ελεγκτή

Τον περασμένο Φεβρουάριο, ο Δήμαρχος Παραλιμνίου, απαντώντας στον Γενικό Ελεγκτή για καταγγελίες αναφορικά με έργα στα οποία προχωρεί ο Δήμος στο παραλιακό του μέτωπο, απέστειλε γνωμάτευση στον Γενικό Ελεγκτή από νομικό με την οποία υποστηρίζει τη νομιμότητα των εργασιών και στην οποία συνοψίζονται όλες οι νομικές πτυχές του θέματος σύμφωνα με τον κ. Πυρίλλη.

Ακολουθεί αυτούσια η νομική γνωμάτευση η οποία συντάχθηκε από το Δικηγορικό Γραφείο “Γιώργος Φ. Πιττάτζιης ΔΕΠΕ” τον Οκτώβριο του 2017.


Θέμα: Νομική Γνωμάτευση για Έργα στις Παραλίες 

Περαιτέρω της προφορικής γνωμάτευσης προ μερικών ετών, σας καταγράφω κάτωθι και γραπτώς την γνωμάτευσή μου, αναφορικά με τις γνωστές και δημοσιευμένες καταγγελίες που υποβάλλονται εναντίον του Δήμου, για παράνομα έργα στις παραλίες.

Σύμφωνα με τις πρόνοιες του Άρθρου 7 του Περι Προστασίας της Παραλίας Νόμου (Κεφ 9) προνοούνται τα ακόλουθα:

Ανεξάρτητα από τις διατάξεις του άρθρου 3, ο Έπαρχος δύναται, κατά την κρίση του, να παρέχει σε οποιοδήποτε πρόσωπο άδεια να μετακινήσει λίθους, κροκάλες (βότσαλα), άμμο, χαλίκια ή άλλη ύλη από οποιοδήποτε τμήμα της παραλίας η οποία έγινε αντικείμενο ειδοποίησης δυνάμει της παραγράφου (α) του εδαφίου (1) του άρθρου 3, ή από οποιοδήποτε μέρος αυτής, είτε αυτό ανήκει στο δημόσιο είτε σε ιδιώτη, με συναίνεση όμως του ιδιοκτήτη προκειμένου για οποιοδήποτε τμήμα της παραλίας που ανήκει σε ιδιώτη, και δύναται να επιβάλει τέτοια τέλη ή δικαιώματα τα οποία πρέπει να καταβληθούν στις δημόσιες προσόδους τα οποία θα καθοριστούν σε σχέση με οποιαδήποτε άδεια ή με τα δικαιώματα που χορηγούνται με αυτή

Η άδεια του Επάρχου συνεπώς, εκδίδεται σε πρόσωπα.

Σύμφωνα με τις πρόνοιες του Άρθρου 2 του Περι Ερμηνείας Νόμου (Κεφ. 1) προνοούνται τα ακόλουθα:

“πρόσωπο” περιλαμβάνει εταιρεία, συνεταιρισμό, ένωση, σύλλογο, ίδρυμα ή σώμα προσώπων, με νομική προσωπικότητα ή όχι.

Στον ανωτέρω ορισμό της λέξης «πρόσωπο» δεν περιλαμβάνεται η τοπική αυτοδιοίκηση, οργανισμοί δημοσίου δικαίου ή και το κράτος. Παρά το γεγονός ότι ο Δήμος είναι πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου, εντούτοις, στον Περι Προστασίας της Παραλίας Νόμο, γίνεται ειδική αναφορά στην «αρχή τοπικής διοικήσεως» ότι είναι το δημοτικό συμβούλιο των Δήμων. Φαίνεται συνεπώς, ότι στον ορισμό πρόσωπο γίνεται προσπάθεια εξαίρεσης «προσώπων» δημοσίου δικαίου.

Σύμφωνα με τα ανωτέρω νομοθετήματα, συνάγεται ότι, η άσκηση της διακριτικής εξουσίας από τον Έπαρχο για παροχή άδειας για μετακίνηση λίθων, άμμων κλπ, περιορίζεται μόνο σε πρόσωπα και όχι το Δημοτικό Συμβούλιο. Διευκρινίζω επίσης, ότι το Δημοτικό Συμβούλιο αυτό καθ’ αυτό δεν είναι ούτε φυσικό πρόσωπο αλλά ούτε και νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου, αλλά όργανο.

Περαιτέρω, προκύπτει εκ των ανωτέρω, ότι εάν εκδοθεί οποιαδήποτε άδεια από τον Έπαρχο προς τον Δήμο για διενέργεια οποιωνδήποτε εργασιών στις παραλίες, θα είναι προϊόν νόσφισης εξουσίας, ήτοι εκτός των νομοθετικών εξουσιών του Επάρχου. Εσφαλμένα συνεπώς καλείστε από καιρού εις καιρόν να αποταθείτε εις τον Έπαρχο Αμμοχώστου για εξασφάλιση άδειας για εξωραϊσμό των παραλιών που βρίσκονται εντός των ορίων του Δήμου Παραλιμνίου.

Ακόμα όμως και εάν δεν ίσχυαν τα ανωτέρω, τέτοιες ενέργειες, δραστηριότητες ή και έργα, εξωραϊσμού των παραλιών ή έργα για την ασφάλεια και άνεση των λουομένων, εμπίπτουν στην αποκλειστική αρμοδιότητα της οικείας αρχής, στη προκειμένη περίπτωση του Δήμου Παραλιμνίου. Τούτο είναι ξεκάθαρο και δεν επιδέχεται άλλης ερμηνείας.  

Σύμφωνα με τις πρόνοιες του Άρθρου 85(2)(η) του Περι Δήμων Νόμου (Ν.111/1985) προνοούνται τα ακόλουθα:

«Τηρoυμέvωv τωv διατάξεωv τoυ παρόvτoς Νόμoυ, τo συμβoύλιov κέκτηται εξoυσίαv εvτός τωv δημoτικώv oρίωv:

(η) vα ρυθμίζη τηv θαλασσίαv κoλύμβησιv και κατασκευάζη, συvτηρή και διατηρή τoιαύτα έργα και διευκoλύvσεις αι oπoίαι κατά τηv γvώμηv τoυ συμβoυλίoυ είvαι αvαγκαίαι ή επιθυμηταί διά τηv ασφάλειαv και άvεσιv τωv πρoσώπωv τα oπoία συχvάζoυv εις τηv παραλίαv·»

Η ανωτέρω εξουσία του Δημοτικού Συμβουλίου όπως προκύπτει από το άρθρο 85(2)(η), γίνεται χωρίς καμία επιφύλαξη ή και με παραπομπή σε οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία ή και κανονισμό. Συνεπώς, εξουσία που παρέχεται στο Δημοτικό Συμβούλιο είναι ανεπιφύλακτη. 

Τα ανωτέρω συνιστούν δυνητική εξουσία, δηλαδή εάν επιθυμεί ο Δήμος προβαίνει σε τέτοια έργα. Όμως, ο νομοθέτης, επιτακτικά σύμφωνα με τον Περι Προστασίας της Παραλίας Νόμος σας επιβάλλει καθήκον για καθαρισμό των παραλιών με το Άρθρο 9, στο οποίο αναφέρεται ότι:

«Αποτελεί καθήκον κάθε αρχής τοπικής διοικήσεως ο καθαρισμός της παραλίας που βρίσκεται μέσα στα όρια της καθώς και της θαλάσσιας περιοχής που χρησιμοποιείται από τους λουομένους»

Δεν δίνεται ερμηνεία του όρου «καθαρισμός» της παραλίας, αλλά δεν θεωρώ ότι ο νομοθέτης εννοούσε καθαρισμό μόνο γόπες τσιγάρων ή από πλαστικά τενεκεδάκια

Συνιστά συνεπώς, υποχρέωση της οικείας αρχής (του Δήμου δηλαδή) επιτακτικά να καθαρίζει, έχοντας πρόσθετα και παράλληλα τις εξουσίες που του παρέχονται για εκτέλεση άλλων έργων ή και εργασιών ως οι πρόνοιες του Άρθρου 85(2)(η) του Περι Δήμων Νόμου.

Εάν κατά την εξάσκηση των ανωτέρω περιγραφόμενων εξουσιών σας, διαπραχθούν άλλα αδικήματα όπως λ.χ. ρύπανση του περιβάλλοντος, κακόβουλες ενέργειες κλπ, τότε ενδεχομένως να παραβιάζονται άλλες νομοθεσίες του κράτους, όχι όμως ο Περι Προστασίας Παραλίας Νόμος.

Τα ανωτέρω, είναι και λογικά για τον εξής λόγο. Ένας Δήμος είναι επιφορτισμένος με την έκδοση Αδειών Οικοδομής σύμφωνα με τον Περι Οδών και Οικοδομών Νόμου. Έχει εξουσία κατεδάφισης παράνομων οικοδομών χωρίς καν διάταγμα όταν κρίνει ότι είναι επικίνδυνες. Επιβάλλει φόρους, καταγγέλλει παρανομίες, εκδίδει άδειες λειτουργίας κ.ο.κ. Αλίμονο εάν ένας Δήμος μπορεί να εκδώσει άδεια για να κτισθεί ένας ουρανοξύστης, ένα ξενοδοχείο, αλλά να μην έχει το δικαίωμα να μετακινήσει μερικές πέτρες ή λίγο άμμο.

Ο συνδιασμός των σχετικών άρθρων του Περι Προστασίας της Παραλίας Νόμου και του Περι Δήμων Νόμου, δημιουργεί εξουσία και καθήκον στην αρμοδία αρχή, να καθαρίζει και να μετακινεί από τη παραλία, πέτρες και βράχους ή και άμμο που να καθιστούν την χρήση της παραλίας από το κοινό, πιο άνετη και χωρίς κινδύνους για την υγεία.

Διευκρινίζω, ότι το Άρθρο 85(2)(η) του Περι Δήμων Νόμου, δεν δίδει εξουσία στον Δήμο να εξωραΐζει και καθαρίζει αδιακρίτως όλες τις θαλάσσιες περιοχές. Ο Νομοθέτης έδωσε συγκεκριμένη εξουσία στην Αρμοδία Αρχή, ήτοι τον Δήμο, να προβαίνει σε αυτές τις ενέργειες εκεί που προσέρχονται λουόμενοι, για σκοπούς ασφάλειας και άνεσής των. Για τούτο και το άρθρο 9 του Περι Προστασίας της Παραλίας Νόμου, επιβάλλει καθήκον στον Δήμο για τον καθαρισμό, όχι σε όλη την ακτογραμμή αλλά εκεί που χρησιμοποιείται η παραλία από λουόμενους. Συνεπώς όχι μόνο δεν απαγορεύεται στο Δήμο να προβαίνει σε τέτοιου είδους ενέργειες αλλά τούτο συνιστά και καθήκον του διότι σε περίπτωση παράλειψής του να συμμορφωθεί, τότε με βάση τον Περι Αστικών Αδικημάτων Νόμο, θα κληθεί να καταβάλει και αποζημιώσεις σε οποιοδήποτε πρόσωπο τραυματιστεί από τέτοια παράλειψη του Δήμου.   

Τέλος, όπως με έχετε ενημερώσει, ο Δήμος Παραλιμνίου προβαίνει και σε έργα για σκοπούς διαχείρισης των ομβρίων υδάτων. Τούτο δεν συνιστά μόνο εξουσία, αλλά και υποχρέωση του Δήμου εντός των δημοτικών ορίων (συμπεριλαμβανομένης και των παραλιών) σύμφωνα με τις πρόνοιες του Άρθρου 84(δ) του Περι Δήμων Νόμου.  

Φυσικά, ουδείς περιορίζει τα Δικαστήρια της χώρας μας να ερμηνεύσουν διαφορετικά τις ανωτέρω νομοθετικές διατάξεις. Ούτε και μπορεί ένα δικαστήριο να δεσμευτεί με το περιεχόμενο της παρούσας. Πρόδηλα όμως προκύπτει, ότι εφόσον το Δημοτικό Συμβούλιο έλαβε αποφάσεις για τα έργα αυτά, δεν προκύπτει οποιοδήποτε ζήτημα νομιμότητας ή και αναγκαιότητας έκδοση οποιασδήποτε άλλης άδειας.”

Famagusta.News

Ροη Ειδησεων

Κυπελλούχος 2023-24 η Πάφος

Εντυπωσιακή η Πάφος που κατέκτησε το πρώτο της τρόπαιο στην ιστορία της καθώς επικράτησε με…

18 Μαΐου, 2024

Θεόδωρος Πυρίλλης: “Δε χρωστάω τίποτα σε κανένα κόμμα” (ΒΙΝΤΕΟ-ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ)

Ο Δήμαρχος Παραλιμνίου Θεόδωρος Πυρίλλης καλεσμένος στην εκπομπή Famagusta Talks με τη Γαβριέλλα Ζάρτηλα. Μιλάει…

18 Μαΐου, 2024

Κουμής: Εντός των στόχων μας τα στατιστικά στοιχεία των αφίξεων

Τα στατιστικά στοιχεία αφίξεων του πρώτου τετραμήνου του 2024 καταδεικνύουν ότι είμαστε μέσα στους στόχους…

17 Μαΐου, 2024

Κιβωτός του Κόσμου: Ξεκίνησε η δίκη του πατέρα Αντώνιου για τις κακοποιήσεις παιδιών

Με την κατάθεση της Σαμάνθας Στρατιδάκη, η οποία είναι ειδική επιστήμονας στον Συνήγορο του Πολίτη…

17 Μαΐου, 2024

Υπουργός Εσωτερικών: «Ταύτιση απόψεων στην Υπουργική»

Από τη σημερινή συζήτηση καταγράφεται η ταύτιση απόψεων σε σχέση με την πρωτοβουλία της Κυπριακής…

17 Μαΐου, 2024

H ανακοίνωση του Υπουργείου Παιδείας για τα απειλητικά email στα σχολεία

Το Υπουργείο Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας (ΥΠΑΝ), ενημερώνει ότι μεγάλος αριθμός δημόσιων σχολείων στην Κύπρο…

17 Μαΐου, 2024