Πυρίλλης: “Να μείνει ένας Δήμος στην επ. Αμμοχώστου και 10 παγκύπρια” (ΒΙΝΤΕΟ)

Σε μία πρωτοφανή απόφαση προχώρησε σήμερα η Γενική Συνέλευση της Ένωσης Δήμων μετά τη διαγραφή του Δήμου Παραλιμνίου από μέλους του λόγω της έντονης αντίδρασης του Θεόδωρου Πυρίλλη για την άδικη κατανομή της ετήσιας εισφοράς.

Ο Δήμαρχος Παραλιμνίου, ο οποίος είναι και μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Ένωσης Δήμων, υπέβαλε πρόταση για αλλαγή στον τρόπο κατανομής της ετήσιας εισφοράς των Δήμων προς την Ένωση Δήμων βάσει κρατικής χορηγίας που λαμβάνεται και όχι βάσει των εσόδων των Δήμων.

Η πρόταση του Θεόδωρου Πυρίλλη δεν έλαβε πλειοψηφία και ως εκ τούτου ο ίδιος αποχώρησε από τη Συνέλευση αντιδρώντας έντονα στο γεγονός της αδικίας όπως αναφέρει που υφίσταται ο Δήμος Παραλιμνίου.

Σε επικοινωνία του Famagusta.News με τον Θεόδωρο Πυρίλλη, ο ίδιος ανέφερε ότι ο Δήμος Παραλιμνίου αδίκως καταβάλλει κάθε χρόνο το 10% της συνολικής χορηγίας που λαμβάνει η Ένωση Δήμων, ενώ την ίδια ώρα ο Δήμος του λαμβάνει από την Κυβέρνηση μόλις το 2,5% από το σύνολο της κρατικής χορηγίας προς τους Δήμους. Ως εκ τούτου, ανέφερε, αποχώρησε από την Γενική Συνέλευση, εκφράζοντας, έτσι, την έντονη αντίθεσή του στην υφιστάμενη κατάσταση.

Όπως ανέφερε ο Θεόδωρος Πυρίλλης, στη σημερινή Γενική Συνέλευση της Ένωσης Δήμων, ο Δήμος Παραλιμνίου είχε θέσει ως θέμα αρχής ότι η συνεισφορά των Δήμων για τη λειτουργία της Ένωσης Δήμων έπρεπε να γινόταν στην ίδια βάση όπως διαμοιράζεται και η κρατική χορηγία. Δυστυχώς, ανέφερε, η Γενική Συνέλευση απέρριψε αυτό το αίτημα, κάτι το οποίο βρίσκει αντίθετο τον Δήμο Παραλιμνίου καθώς έχει φθάσει ο Δήμος στο σημείο να λαμβάνει 2,5% από το σύνολο της κρατικής χορηγίας και να συνεισφέρει για τη λειτουργία της Ένωσης Δήμων τετραπλάσιο ποσοστό, δηλαδή κοντά στο 10%.

Κάλεσε, παράλληλα τη Βουλή να προχωρήσει άμεσα στην ψήφιση του νομοσχεδίου της μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με μόνη αλλαγή την περαιτέρω μείωση των Δήμων. Η κοινωνία, όπως είπε, απαιτεί οι Δήμοι να μειωθούν σε τέτοιο σημείο ώστε να είναι βιώσιμες οντότητες και να μπορούν να προσφέρουν καλύτερε υπηρεσίες με λιγότερο κόστος στους πολίτες.

Ένας Δήμος στην επαρχία Αμμοχώστου

Εξέφρασε την άποψη ότι οι Δήμοι πρέπει να μείνουν 10, ένας στην επαρχία Αμμοχώστου, από 2 Λάρνακα, Λεμεσός και Πάφος και 3 στη Λευκωσία. “Θα πρέπει, τόνισε, τα τσιφλίκια να εκλείψουν και να σταματήσουμε να έχουμε Δήμους για να έχουν καρέκλες κάποιοι”.

Διαγραφή Δήμου από την Ένωση Δήμων για πρώτη φορά στα χρονικά

Μετά την αποχώρηση του Θεόδωρου Πυρίλλη και την μη πλειοψηφία στην υποβληθείσα πρόταση, η Ένωση Δήμων προχώρησε σε λήψη σχετικής απόφασης για διαγραφή του Δήμου Παραλιμνίου από το συλλογικό όργανο εκπροσώπησης, κάτι που σύμφωνα με πληροφορίες συμβαίνει για πρώτη φορά στα χρονικά, από την ίδρυση του συλλογικού οργάνου το 1981.

Το Famagusta.News επικοινώνησε με τον Πρόεδρο της Ένωσης Δήμων Κύπρου και Δήμαρχο Λάρνακας Ανδρέα Βύρα ο οποίος ανέφερε ότι η διαγραφή του Δήμου Παραλιμνίου έγινε βάσει καταστατικής πρόνοιας η οποία αφορά τη μη καταβολή της ετήσιας χορηγίας. Όπως ανέφερε, ο Δήμος Παραλιμνίου τα τελευταία επτά τουλάχιστον χρόνια αρνείται να καταβάλει ολόκληρο το ύψος της χορηγίας που αναλογεί, καταβάλλοντας μόνο ποσό κατά το δοκούν, με αποτέλεσμα κάθε χρόνο να καταβάλλεται εισφορά κατά €20.000 χαμηλότερη.

Παρ’ όλα αυτά, σύμφωνα με τον Ανδρέα Βύρα, αναμένεται να ξεκαθαρίσει κατά πόσον θα υπάρξει συγκεκριμένη συμφωνία με τον Δήμο Παραλιμνίου, ούτως ώστε η Ένωση Δήμων να προχωρήσει σε επανεγγραφή του, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες του Famagusta.News δεν έχει ξεκαθαρίσει εάν την άποψη του Θεόδωρου Παραλιμνίου συμμερίζονται στη συνέχεια και άλλοι εκπρόσωποι τοπικών αρχών.

Οι συνεισφορές του Δήμου Παραλιμνίου

Επισημαίνεται ότι ο Δήμος Παραλιμνίου λαμβάνει κρατική χορηγία ύψους 2,5% από το ετήσιο, συνολικό ποσό των 55 εκατομμυρίων ευρώ., που ανέρχεται στο 1,3 εκ. ευρώ. Ο Δήμος Παραλιμνίου κατατάσσεται 15ος στον κατάλογο των Δήμων που λαμβάνουν κρατική χορηγία, καθώς οι άλλοι Δήμοι λαμβάνουν μεγαλύτερα ποσά, ενώ η εισφορά των Δήμων στην Ένωση Δήμων ανέρχεται σε ποσοστό 0.4% των εσόδων του κάθε Δήμου.

Famagusta.News

Ροη Ειδησεων

Θεόδωρος Πυρίλλης: “Δε χρωστάω τίποτα σε κανένα κόμμα” (ΒΙΝΤΕΟ-ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ)

Ο Δήμαρχος Παραλιμνίου Θεόδωρος Πυρίλλης καλεσμένος στην εκπομπή Famagusta Talks με τη Γαβριέλλα Ζάρτηλα. Μιλάει…

18 Μαΐου, 2024

Κουμής: Εντός των στόχων μας τα στατιστικά στοιχεία των αφίξεων

Τα στατιστικά στοιχεία αφίξεων του πρώτου τετραμήνου του 2024 καταδεικνύουν ότι είμαστε μέσα στους στόχους…

17 Μαΐου, 2024

Κιβωτός του Κόσμου: Ξεκίνησε η δίκη του πατέρα Αντώνιου για τις κακοποιήσεις παιδιών

Με την κατάθεση της Σαμάνθας Στρατιδάκη, η οποία είναι ειδική επιστήμονας στον Συνήγορο του Πολίτη…

17 Μαΐου, 2024

Υπουργός Εσωτερικών: «Ταύτιση απόψεων στην Υπουργική»

Από τη σημερινή συζήτηση καταγράφεται η ταύτιση απόψεων σε σχέση με την πρωτοβουλία της Κυπριακής…

17 Μαΐου, 2024

H ανακοίνωση του Υπουργείου Παιδείας για τα απειλητικά email στα σχολεία

Το Υπουργείο Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας (ΥΠΑΝ), ενημερώνει ότι μεγάλος αριθμός δημόσιων σχολείων στην Κύπρο…

17 Μαΐου, 2024

Νεκρή 77χρονη στην άσφαλτο – Την εγκατέλειψε ο οδηγός

Σε νέα θανατηφόρα οδική σύγκρουση που σημειώθηκε γύρω στις 6:00 το πρωί σήμερα στην Κοκκινοτριμιθιά,…

17 Μαΐου, 2024