Σε Κάβο Γκρέκο και Ποταμό Λιοπετριού ο Nicolas Cage για τα γυρίσματα της ταινίας “Jiu Jitsu”

Nicolas Cage Nicolas Cage, Ταινία "Jiu Jitsu"

Την ερχόμενη Πέμπτη αναμένεται να ολοκληρωθούν τα γυρίσματα της ταινίας «Jiu Jitsu» με τον ηθοποιό Nicolas Cage στις σπηλιές του Μάμμαρι και ακολούθως το συνεργείο θα έχει γυρίσματα και στις σπηλιές στα Λύμπια, ενώ θα ακολουθήσουν άλλες περιοχές στην Κύπρο. Η παραγωγή της ταινίας επιθυμεί γυρίσματα και σε τοποθεσίες όπως είναι οι Θαλασσινές Σπηλιές του Κάβο Γκρέκο, ο Ποταμός Λιοπετρίου και το εγκαταλελειμμένο και ερειπωμένο χωριό Σουσκιού στην Κοιλάδα του Διαρίζου στην Πάφο.

Όπως και στην περίπτωση των σπηλιών του Μάμμαρι που είναι περιοχή Natura 2000 για τις νυχτερίδες και οι άλλες περιοχές που επιθυμεί να πραγματοποιήσει γυρίσματα η παραγωγή εντάσσονται στο Δίκτυο Natura 2000.

Για τις τρεις περιοχές η παραγωγή έχει αποταθεί στις αρμόδιες υπηρεσίες Περιβάλλοντος, Δασών και Θήρας, προκειμένου να εξασφαλίσει έγκριση και εκκρεμούν οι απαντήσεις.

Όσον αφορά την περίπτωση των σπηλιών στο χωριό Μάμμαρι, η σχετική έγκριση δόθηκε στον Διευθυντή παραγωγής της ταινίας του Χόλλυγουντ στις 7 Ιουνίου από το Τμήμα Περιβάλλοντος. Με βάση την άδεια, η προετοιμασία και τα γυρίσματα θα πραγματοποιούντο σε πέντε ημέρες.

Ωστόσο, όπως φαίνεται τα γυρίσματα θα διαρκέσουν σχεδόν δύο εβδομάδες. Στις σπηλιές του Μάμμαρι βρίσκονται πέντε διαφορετικά είδη νυχτερίδων, με ειδικά μέτρα προστασίας. Ιδιαίτερη επίκληση στην άδεια δίνεται σε συγκεκριμένο άρθρο του νόμου για προστασία και διαχείριση της φύσης και της άγριας ζωής που αφορά τα είδη πανίδας κοινοτικού ενδιαφέροντος, με τη σημείωση ότι «απαγορεύεται, στην περιοχή φυσικής κατανομής τους, κάθε μορφής εκ προθέσεως σύλληψη ή θανάτωση των ειδών πανίδας κοινοτικού ενδιαφέροντος…».

Έχει τεθεί ακριβώς ο χώρος όπου επιτρέπονται τα γυρίσματα και αυτός αφορά μόνο την πρώτη σπηλιά μέχρι συγκεκριμένο σημείο. Σημειώνεται ότι πριν την αδειοδότηση την περιοχή επισκέφθηκαν λειτουργοί του Τμήματος Γεωλογικής Επισκόπησης όπου υποδείχθηκαν κάποια σημεία επικίνδυνα για κατολισθήσεις και στα οποία δεν θα πραγματοποιηθούν γυρίσματα.

Στους όρους σημειώνεται ότι τα άτομα εντός και εκτός της σπηλιάς θα πρέπει να περιοριστούν στο ελάχιστο, ενώ το ίδιο ισχύει για τα συνεργεία και τα αυτοκίνητα της παραγωγής που πρέπει να σταθμεύουν μακριά από τη σπηλιά. Έτσι, στον χώρο της σπηλιάς είναι ο μίνιμουμ εξοπλισμός που απαιτείται για τα γυρίσματα και τα υπόλοιπα βρίσκονται στην πλατεία του χωριού.
Επίσης, ο θόρυβος θα πρέπει να είναι ο ελάχιστος. Για σκοπούς ελέγχου έχουν κοινοποιηθεί οι συγκεκριμένες ώρες προετοιμασίας, ενώ στα γυρίσματα, είτε αυτά πραγματοποιούνται ημέρα, είτε νύχτα, παρών είναι λειτουργός του Τμήματος Περιβάλλοντος.

Όσον αφορά την όχληση των νυχτερίδων το Τμήμα Περιβάλλοντος εκτιμά ότι είναι αναστρέψιμη και θα επιστρέψουν μετά το τέλος των γυρισμάτων στις σπηλιές τους. Ο χώρος θα αποκατασταθεί μετά τα γυρίσματα.

Πηγή: Philenews/Άγγελος Νικολάου