Σε Σωτήρα, Παραλίμνι, Αυγόρου και Βρυσούλες ο Υπουργός Γεωργίας (ΒΙΝΤΕΟ)

Εντός Σεπτεμβρίου ενδεχομένως να ανακοινωθούν μέτρα για αντιμετώπιση της ανομβρίας, ανέφερε σήμερα ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Κώστας Καδής, προσθέτοντας πως οι λύσεις στο πρόβλημα σχετίζονται είτε με την επέκταση υφιστάμενων μονάδων αφαλάτωσης, είτε με τη δημιουργία νέων. Εξετάζεται παράλληλα να δοθεί η δυνατότητα σε ομάδες αγροτών να εγκαταστήσουν τις δικές τους μονάδες.

Σε δηλώσεις στη διάρκεια επίσκεψης στην ελεύθερη επαρχία Αμμοχώστου ο Υπουργός Γεωργίας είπε ότι μέσα από αυτές τις επαφές με τους αγρότες, το Υπουργείο παίρνει ανατροφοδότηση από πρώτο χέρι, από τους αποδέκτες της πολιτικής της Κυβέρνησης. “Θέλουμε να είμαστε άμεσα κοινωνοί των προκλήσεων που αντιμετωπίζουν και μαζί, μέσα από τη συζήτηση, μέσα από το διάλογο να βρίσκουμε τις καταλληλότερες λύσεις στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν”, ανέφερε.

DSC 0302 exclusive, Γεωργία, Κώστας Καδής

Ο Υπουργός είπε ότι στο επίκεντρο των συζητήσεων βρίσκεται το θέμα του νερού και πως θα διαχειριστούμε καλύτερα τη κατάσταση που δημιουργείται με τις συνεχείς ανομβρίες.

“Υπάρχουν συγκεκριμένες σκέψεις τις οποίες συζητούμε με τους αγρότες, τους οποίους απασχολεί έντονα και το θέμα της εξασφάλισης του απαραίτητου εργατικού δυναμικού”, ανέφερε και πρόσθεσε πως επειδή αυτό το ζήτημα εμπλέκει διάφορες Υπηρεσίες από διάφορα Υπουργεία, ”θα αναλάβουμε πρωτοβουλία να φέρουμε μαζί όλα τα Υπουργεία που εμπλέκονται, για να συζητήσουμε ακριβώς το τι πρέπει να γίνει και πως αποτελεσματικά θα δοθεί μια διέξοδος στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες μας”.

DSC 0272 exclusive, Γεωργία, Κώστας Καδής

Αποκάλυψε ότι σήμερα είχε συνάντηση με την Πρέσβειρα της Αυστρίας και μια αυστριακή εταιρεία που ενδιαφέρεται να εγκαταστήσει μια νέα τεχνολογία για την παραγωγή αφαλατωμένου νερού με τη χρήση ηλικιακής ενέργειας. Υπάρχουν επίσης, είπε, και άλλες ανάλογες προτάσεις που εξετάζονται καθώς και το ενδεχόμενο να δοθεί η δυνατότητα σε ομάδες αγροτών να εγκαταστήσουν τις δικές τους μονάδες.

DSC 0266 exclusive, Γεωργία, Κώστας Καδής

Ο Υπουργός σημείωσε πως «όλα αυτά βρίσκονται κάτω από το μικροσκόπιο της κυβέρνησης, θέλουμε τις αποφάσεις που θα πάρουμε να τις συνδιαμορφώσουμε και με τους αποδέκτες αυτής της πολιτικής τους ίδιους τους αγρότες και θα έχουμε να ανακοινώσουμε πράγματα σχετικά με το θέμα ενδεχομένως μέσα στο Σεπτέμβριο».

DSC 0273 exclusive, Γεωργία, Κώστας Καδής

Ανέφερε εξάλλου ότι στη διάρκεια των επαφών γίνονται συζητήσεις και για την μεταρρύθμιση που βρίσκεται σε εξέλιξη στα θέματα της γεωργικής ασφάλισης. “Θέλουμε και εδώ να έχουμε τις απόψεις των αγροτών μας, ούτως ώστε αυτή η νέα μορφή γεωργικής ασφάλισης που θα δημιουργηθεί να ανταποκρίνεται και στις ανάγκες τους αλλά και να αντικατοπτρίζει αυτό που και οι ίδιοι επιθυμούν”, είπε ο κ. Καδής.

DSC 0305 exclusive, Γεωργία, Κώστας Καδής

Ανέφερε επίσης ότι ένα από τα θέματα για το οποίο γίνεται συζήτηση αφορά και το Μητρώο Αγροτών το οποίο δημιουργήθηκε, ωστόσο παρουσιάζει, όπως είπε, συγκεκριμένες δυσλειτουργίες.

DSC 0304 exclusive, Γεωργία, Κώστας Καδής

“Είναι πολύ σημαντικό το ότι δημιουργήθηκε το μητρώο και αυτό αναγνωρίζεται από όλους και το στοίχημα που έχουμε τώρα μπροστά μας είναι με τις διορθωτικές κινήσεις που θα κάνουμε, δηλαδή με κάποιες νομοθετικές ρυθμίσεις να βελτιώσουμε τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί το Μητρώο Αγροτών”, ανέφερε.

DSC 0282 exclusive, Γεωργία, Κώστας Καδής

Σύμφωνα με τον Υπουργό, στο θέμα αυτό το Υπουργείο βρίσκεται στην τελική φάση προώθησής του, έχει λάβει τις απόψεις των Αγροτικών Οργανώσεων και έχει διαμορφωθεί η σχετική αλλαγή στη νομοθεσία. Εξέφρασε την ελπίδα ότι μέσα στη νέα περίοδο λειτουργίας της Βουλής, θα είναι ένα από τα θέματα που θα συζητηθούν και θα υπάρξουν τελικές αποφάσεις.

DSC 0300 exclusive, Γεωργία, Κώστας Καδής

Ο Τάσος Γιαπάνης, Γενικός Γραμματέας του Παναγροτικού, ανέφερε ότι η περιοδεία έγινε για να δούμε ιδίοις όμμασι τα προβλήματα στη πηγή τους, να υπάρξει μια αμφίδρομη ενημέρωση του Υπουργού από τους ίδιους τους αγρότες έτσι ώστε να πάρει τα σωστά μηνύματα από τη βάση.

Αναφερόμενος στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι γεωργοί ο κ. Γιαπάνης είπε πως το θέμα του νερού είναι το δεύτερο εθνικό πρόβλημα μετά την εισβολή και κατοχή της μισής μας πατρίδας.

“Ακόμα είναι το θέμα των ξένων εργατών, η διαβούλευση που συνεχίζει να γίνεται για το θέμα της γεωργικής ασφάλισης και το Μητρώο Αγροτών”, ανέφερε. Αναφέρθηκε επίσης στο μέτρο που έλαβε η Κυβέρνηση για το πετρέλαιο κίνησης.

“Ευελπιστούμε αυτή η περιοδεία να μας βγάλει πιο σοφούς για να μπορέσουν τα μέτρα που θα ληφθούν από το Υπουργείο να είναι τέτοια που να βοηθούν τον πρωτογενή τομέα και πρωτίστως τους ίδιους τους αγρότες”, κατέληξε ο κ. Γιαπάνης.

Famagusta.News / ΚΥΠΕ