ΣΕΔΙΓΕΠ Παραλιμνίου: €1,7 εκατ. απώλεια εσόδων λόγω κορωνοϊού

"Αν συνεχιζόταν η διακίνηση αγροτικών προϊόντων από τα κατεχόμενα, τα πράγματα θα ήταν πολύ χειρότερα"

Coronavirus, Αγρότες, Αγροτικά Προϊόντα, Γεωργία, ΣΕΔΙΓΕΠ Παραλιμνίου

Τους πρώτους δέκα μήνες του 2020 οι 80 και πλέον γεωργοί-μέλη της ΣΕΔΙΓΕΠ Παραλιμνίου είδαν την οργάνωσή τους να καταγράφει μείωση εσόδων που ξεπερνά το 35%, δηλαδή πέραν του 1, 7 εκατομμυρίου ευρώ σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2019, σύμφωνα με όσα αναφέρει σε σημερινό ρεπορτάζ ο συντάκτης Πάμπος Βάσιλας της εφημερίδας Φιελελεύθερος. Χωρίς να υπολογίζονται σε αυτή τη ζημιά όλα τα εκτάρια φθαρτών που αφέθηκαν να καταστραφούν πριν φτάσουν στο στάδιο της ωρίμανσης και συγκομιδής.

Καθώς οι αγρότες ιδιοκτήτες τους έκριναν ότι αν επιχειρούσαν να τα εμπορευθούν, θα είχαν ακόμη μεγαλύτερη ζημιά. Σύμφωνα με τον διευθυντή της ΣΕΔΙΓΕΠ Παραλιμνίου, Παναγιώτη Μαούρη, αυτές τις μέρες οι γεωργοί στην περιοχή Παραλιμνίου – Κοκκινοχωριών είναι πολύ ανήσυχοι, παρακολουθώντας την αρνητική επιδημιολογική εικόνα που καταγράφει η Κύπρος όσον φορά σην πανδημία του κορωνοϊού. Καθώς, πρόσθεσε, κάθε μέτρο που λαμβάνεται, περιορίζοντας τη διακίνηση, επηρεάζει τις επιχειρήσεις εστίασης, ενώ πλήττει και τον αγροτικό κόσμο. «Οι γάμοι και άλλες συνεστιάσεις αυτής της κατηγορίας εξακολουθούν να γίνονται με σοβαρούς περιορισμούς στην προσέλευση κοινού. Τουρισμός δεν υπάρχει. Τα εστιατόρια που κατανάλωναν παλιά μεγάλες ποσότητες γεωργικών προϊόντων τώρα δεν έχουν αυτή τη δυνατότητα. Όσο αυξάνονται τα περιοριστικά μέτρα, εκτός από τις πλείστες επιχειρήσεις, θύματα σε μεγαλύτερο βαθμό γίνονται και οι αγρότες», συνέχισε ο κ. Μαούρης.

Οι γεωργοί στα Κοκκινοχώρια, πρόσθεσε, απευθύνουν έκκληση στον κάθε συμπολίτη τους να λαμβάνει όλα τα προβλεπόμενα περιοριστικά μέτρα προστασίας γύρω από την εξάπλωση της πανδημίας. Έχοντας υπόψη ότι πέραν των ανέργων στα ξενοδοχεία και τις άλλες επιχειρήσεις η πανδημία οδηγεί κάθε μέρα πιο πολλές αγροτικές οικογένειες στα όρια της χρεοκοπίας και της εξαθλίωσης. Γεωργοί που δανείστηκαν από τη ΣΕΔΙΓΕΠ Παραλιμνίου ή ακόμα και από συγγενικά τους πρόσωπα, διότι δεν κατόρθωσαν να έχουν εισοδήματα την άνοιξη και το καλοκαίρι, ξέμειναν από προϋπολογισμό με αποτέλεσμα να μην μπορέσουν να δραστηριοποιηθούν τώρα τον χειμώνα. «Η ατομική μας ανευθυνότητα γύρω από τα μέτρα για τον κορωνοϊό για κάποιους ισοδυναμεί με απελπισία, λόγω της φτώχειας που προκαλεί αυτή η συμπεριφορά μας. Πρέπει να το καταλάβουμε όλοι αυτό. Οι αγρότες, οι είλωτες της γης, αυτοί που μπορεί οι πλείστοι να τέλειωσαν μόνο το δημοτικό σχολείο, απευθύνουν μέσα από τη σοφία τους, αλλά και μέσα από την απελπισία τους, έκκληση προς την κοινωνία», τόνισε επίσης ο διευθυντής της ΣΕΔΙΓΕΠ Παραλιμνίου.

Ανέφερε ακόμη ότι ιδιαίτερα οι γεωργοί που έχουν μικρά παιδιά ελπίζουν να λάβουν επιδοτήσεις και αποζημιώσεις που δικαιούνται, πριν από τις γιορτές των Χριστουγέννων. Γιατί μόνο μέσω αυτών θα μπορέσουν να προσφέρουν κάτι επιπρόσθετο στην οικογένειά τους την εορταστική περίοδο.

Συμβαίνουν και χειρότερα

Ο διευθυντής της ΣΕΔΙΓΕΠ Παναγιώτης Μαούρης ανέφερε ακόμη ότι όσο βαθαίνει το πρόβλημα που προκαλούν οι αρνητικές επιδράσεις στην οικονομία λόγω κορωνοϊού, «γύρω μας πληθαίνουν και τα χειρότερα που συμβαίνουν αυτή την περίοδο στην κοινωνία μας. Είναι οι άνθρωποι, Κύπριοι και αλλοδαποί, που δεν τα βγάζουν πέρα με τα επιδόματα και όταν βραδιάσει ψάχνουν για να βρουν φθαρτά και άλλα είδη που αφήνουν σε τσάντες υπάλληλοι και γεωργοί. Αφού ξέρουν πολύ καλά ότι είναι η ώρα της αλληλεγγύης και στα σκουπίδια πρέπει να καταλήγουν όσο το δυνατό λιγότερα είδη τροφίμων».

Στις δηλώσεις του, ο διευθυντής της ΣΕΔΙΓΕΠ δεν παρέλειψε επίσης να τονίσει πως «εάν δεν εφαρμόζονταν τα μέτρα στα οδοφράγματα λόγω κορωνοϊού, οι τιμές των αγροτικών προϊόντων που παράγουν οι Ε/κ γεωργοί, θα ήταν ακόμη πιο ψηλές. Η διακοπή της διακίνησης προϊόντων λειτουργεί αυτή την περίοδο ως θετικός παράγοντας για τον αγροτικό κόσμο», πρόσθεσε.

Πηγή: Φιλελεύθερος / Πάμπος Βάσιλας